Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Lépéselőny az iskolai erőszakkal szemben

Az erőszak nélküli együttműködésről és kommunikációról tartottak tréninget diákoknak és pedagógusoknak Győrben.

A nagy érdeklődéssel kísért program a jövőben folytatódik. Szükség is lesz rá, a vulgáris beszéd, a megfélemlítés, a bántalmazás ugyanis a hazai iskolákban kiemelkedő probléma.

Nemzetközi összehasonlításban az iskolák 37 százalékában szenvednek a tanárok a diákok vulgáris beszédétől. Magyarországon ez az arány 77 százalék. Az átlagot meghaladó mértékű nálunk az órai rendzavarás, valamint más tanulók vagy a személyzet fizikai, lelki bántalmazása.

Antal Judit szerint az iskolai erőszak kezelésére alkalmazott hagyományos pedagógiai módszerek elavultak, így nem hatékonyak. Fotó: H. B. E.
Antal Judit szerint az iskolai erőszak kezelésére alkalmazott hagyományos pedagógiai módszerek elavultak, így nem hatékonyak. Fotó: H. B. E.

Az erőszak megfékezésére a Győri Városi Rendőrkapitányság egy sikeres igazságügyi és rendészeti minisztériumi pályázat támogatásával a közelmúltban tréninget szervezett. A WHO-iroda és a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közreműködésével hetvenöt óvodai és iskolai pedagógus, valamint középiskolás diák vehetett részt egy háromnapos tanfolyamon, ahol problémás eseteket dolgoztak fel, megismerték és gyakorolták az erőszak nélküli együttműködést és kommunikációt.

Antal Judit mentálhigiénés szaktanácsadó, szakértő tapasztalatai szerint miközben az iskolai – és sajnos az óvodai – erőszak egyre terjed, a kezelésére alkalmazott hagyományos módszerek elavultak, így nem hatékonyak. A résztvevők úgy vélték: minden pedagógusnak és diáknak el kellene végeznie a képzést.

A tréningeknek és az azt követő két esetmegbeszélésnek – amelyet már maguk a résztvevők kértek – a PÁGISZ ÁMK adott otthont. Az intézmény azt is felajánlotta a képzésen közösséggé csiszolódott fiataloknak, hogy rendszeres találkozóiknak szívesen helyet biztosít.


Kiadvány

Szintén a pályázati keretből elkészült egy kiadvány, amely három célcsoportnak nyújt hasznos információkat az erőszakmentes kommunikációról, a szülőknek és a pedagógusoknak a büntetőeljárás menetéről, a diákoknak pedig a leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről.

A hasznos kiadvány címlapja, amelyből pedagógusok, szülők és diákok is kapnak.
A hasznos kiadvány címlapja, amelyből pedagógusok, szülők és diákok is kapnak.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangversennyel búcsúztatták a tanévet

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán immár negyedik éve komolyzenei… Tovább olvasom