Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Lepel rejtélyes foltrendszerrel

Egyszerű textíliáról elmélkedünk, amely a legmodernebb kutatások számára is titkokat rejt – kezdte a torinói lepelről tartott előadását dr. Galli István szerdán a Nyugdíjasegyetemen és beszámolt az azon található rejtélyes foltrendszer vizsgálatairól.


A hallgatóság soraiban olyan idősek is ültek, akik az általános iskolában osztálytársak voltak és most ötven év eltelte után újra együtt tanulhatnak. Szerintük az élethosszig tanulás nem csak jelszó.

Élethosszig tanulnak –  A rendezvénysorozat a felénél tart, az idősek érdeklődése lankadatlan. Fotó: Bertleff
Élethosszig tanulnak – A rendezvénysorozat a felénél tart, az idősek érdeklődése lankadatlan. Fotó: Bertleff

Előadásonként mintegy négyszázan ültek a győri Széchenyi-egyetem aulájában szerdán is. A Nyugdíjasegyetem második szemeszterének negyedik tanóráján a témát a világszerte ismert, Torinóban őrzött lepel adta. Dr. Galli István címzetes egyetemi docens szerint a szőttes „fő titka", hogy Jézus Krisztust ábrázolja-e, a Megváltó holttestét takarta-e.

Tájékoztatása alapján azt se tudták máig megfejteni a tudósok, hogyan készülhetett. Mindenesetre a Vatikán ereklyeként tartja számon.

A nyugdíjasokat is érdeklik a modern kutatási eszközök, ezért is járnak szívesen az egyetemi oktatók előadásaira. Fotó: B. A.
A nyugdíjasokat is érdeklik a modern kutatási eszközök, ezért is járnak szívesen az egyetemi oktatók előadásaira. Fotó: B. A.


Érdekessége, hogy a lenvászon foltrendszere anatómiailag  tökéletesen ábrázol egy emberi testet, egy férfialak negatív képét. Márpedig negatív kép a docens szerint a fotózásnál keletkezik, festéssel, rajzolással nem állítható elő. A NASA, az amerikai űrkutatási hivatal eszközeivel is vizsgálták és arra jutottak a kutatók, hogy a képmást, a „lepel emberét" nem festékkel hozták létre, hanem a szőttes szálainak elszíneződése formálja meg, ami a nedvességtartalom elvesztése miatt következett be.

– Több évszázados, akár évezredes textílián még vizsgálni tudták a virágport és mintegy harmincfélét azonosítottak – ez az információ számomra új. Engem lenyűgöz, hogy a tudomány ekkora figyelmet szán egy ereklyének és komoly sikereket ért el tanulmányozása során. Persze maradt még rejtély e téren bőven, de ettől izgalmas a kutatás. Mindig tanul valamit az ember! Ezért is tudott meggyőzni a testvérem, aki már a Nyugdíjasegyetem első szemeszterére is járt, hogy ezúttal én is jelentkezzem. Így újra együtt tanulhatunk és régi ismerősökkel találkozhatunk.

Lengyel Imre
Lengyel Imre


Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, minket, nyugdíjasokat is érdekelnek a modern eszközök és itt ezekről hallhatunk – mondta el Lengyel Imre, az egyik nyugdíjas hallgató.

Dániel Józsefné
Dániel Józsefné


Ábrahám Lajosné az előadás után azt jegyezte meg: csodálja, hogy ilyen jó állapotban maradt fenn hosszú éveken át a lepel. Katolikus vallású, de a docenstől számos új információt tudott meg a Torinóban őrzött híres ereklyéről. Együtt érkezett Dániel Józsefnével,  aki el is határozta, hogy megnézi hiteles másolatát Győrben, a kamillus plébánián.

Ábrahám Lajosné
Ábrahám Lajosné


Szerinte eddig mindig olyan érdekességről hallhatott a Nyugdíjasegyetemen, aminek érdemes utánaolvasni. Távolabb élő fiatalabb rokonai el sem akarták hinni, hogy megyénkben az időseknek ilyen szellemi frissességet biztosító rendezvénysorozatot szerveztek. Bögöly Lászlóné úgy véli, csodálatra méltó, mennyi mindent kiderít régi korok szokásairól a ma embere. Van otthon egy könyve a férfialakot ábrázoló   szőttesről, most újra elolvassa.

Bögöly Lászlóné
Bögöly Lászlóné


Az is jó szerinte a Nyugdíjasegyetemben, hogy a megszerzett tudásról a Kisalföld révén számot adhat, a tesztkérdésekre válaszolva.

A torinói lepelről szóló előadás tartalmát szombati számunkban bővebben is ismertetjük. A Szieszta mellékletben megjelenő cikk mellett olvashatók majd azok a tesztkérdések, amelyeket megválaszolva a nyugdíjas hallgatók Kisalföld-receptkönyveket nyerhetnek.

A sorozat szervezői, a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld a következő előadásra is várja a leckekönyvet kapott hallgatókat.

Április 6-án, szerdán 14 és 16 órától dr. Ihász Ferenc „A magyar férfiak tündöklése és bukása" címmel az egészségmegőrzésről tart tájékoztatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon és nyerjen római vakációt velünk! - második forduló

A kisalfold.hu öt héten keresztül tartó játékában hetente két kérdést teszünk fel, s aki az összes… Tovább olvasom