Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lengyel központ a megyeszékhelyen?

Ötszázan regisztrálták magukat a lengyel kisebbséghez tartozónak a megyeszékhelyen. Civil kezdeményezésként felvetődött: a város a hazai lengyelség vidéki központja lehetne.

A helyi kisebbségi önkormányzat elhatárolódik az ötlettől.

Nemcsak a múltja, hanem a jövője is nyilvánvaló a győri lengyelségnek Kollár János szerint. A Magyar–Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság elnöke örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt hetekben ötszázan regisztrálták magukat a lengyel kisebbséghez. Ez országosan kiemelkedő létszám, még akkor is, ha ebből kétszázötven-háromszáz az olyan, aki gyökereit tekintve egyenes ágon lengyel származású.

A megyeszékhelyen élők egy része – többek között – a II. világháború idején Győrbe telepített központi lengyel katonai kórházban ápoltak leszármazottja, de sokan vannak olyanok, akik a hetvenes években a vagongyárban dolgoztak és itt telepedtek le, ideházasodtak.

– Az erős gyökerek és ez a létszám mindenképpen lehetőséget kínál ahhoz, hogy a magyarországi lengyelség vidéki központja Győrött legyen. Ez a már korábban is tervezett intézmény – többek között – az évente más-más városban megrendezett magyar–lengyel barátság napjának szervezőjeként, összefogójaként működne – hangsúlyozta Kollár János, majd hozzátette: – Másik feladatként ez az intézet szervezné, országossá bővítené az általunk kezdeményezett Szent Kinga Szabadegyetemet, ezenkívül még a hazai lengyelség oktatóközpontja is lenne, ahol kisebbségi szakembereket képeznének.

Az elnök végül a jövő zálogaként említette, hogy Győr komolyan ápolja a magyar–lengyel kapcsolatokat. Ennek megnyilvánulása például a Bem téri lengyel–magyar barátság emlékműve, illetve a március 23-i magyar–lengyel barátság napja, ami az úgynevezett győri nyilatkozat szellemében született és elfogadta a magyar és a lengyel parlament is.

Az önkormányzat elhatárolódik

A Magyar–Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság civil kezdeményezésével kapcsolatban megkérdeztük a győri lengyel kisebbségi önkormányzat illetékesét, aki kommentár nélkül portálunknak úgy nyilatkozott: ők nem támogatják az ötletet, nem kívánnak részt venni megvalósításában, sőt, elhatárolódnak a civil társaság tevékenységétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség számít a polgárőrökre

A megyei polgárőrszövetség elnöke szerint az elmúlt két évben magas támogatást kaptak a polgárőrök,… Tovább olvasom