Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Lengyel gyökérrel magyar földön

Győr - Január óta fiatal lengyel szerzetes, Pawel atya szolgál a karmelita rendházban. Honfitársai közül nem ő az első pap Győrött, XIX. századi elődjét, Kalinowski Józsefet 1991 óta Szent Ráfaelként tiszteli a világ.
Pawel Denisiewicz tíz éve, 19 évesen lépett be a sarutlan karmelita rendbe. Mivel számos idősebb társa szolgált a dél-amerikai misszióban, erre készülve a fiatalember is lelkesen tanulni kezdte a spanyolt. Időközben – még diakónusként – megkérdezte elöljárója: lenne-e kedve Magyarországra menni. Pawel atya már csak a legendás lengyel–magyar barátság miatt is igent mondott, de felszentelése után, hogy missziói hivatását erősítse, előbb Ukrajnába küldték szolgálatra.

– Kijev után kerültem Budapestre, ahol egy évig voltam, tanultam a magyart, miközben minden lelkierőmmel, teljes igyekezettel kerestem, miként tudnék belegyökerezni a magyar hagyományba, lelkiségbe – mondta találkozásunkkor a fiatal lengyel szerzetes. – Idén januárban jöttem Győrbe, ahol szinte egész nap gyóntatás folyik, amelyből én is igyekszem kivenni a részemet. Templomunk – a kora délutáni órák kivételével – reggeltől estig nyitva áll, folyamatosan érkeznek az emberek, hogy lelkük terhével Isten színe elé járuljanak. Megjegyzem: a helyi híveken kívül jönnek gyónni a közeli-távoli falvakból, de Komáromból és Szlovákiából is.

A gyóntatás a győri rendház sajátossága, a keszthelyi karmeliták például plébániai szolgálatot végeznek. A gyóntatás fontos papi feladat, sok idő és nagy türelem kell hozzá.

Pawel atya számára fontos, hogy a nagy előd, Szent Ráfael emlékéhez méltóan szolgáljon a győri karmelita rendházban. Fotó: Bertleff András

Pawel atya elmondta: nem ő az első lengyel pap, az első lengyel karmelita szerzetes a folyók városában. Nagy elődje, Kalinowski József, Ráfael atya 1878-ban Grazból érkezett és három évet töltött Győrben.
– Teológiát és filozófiát tanult az itteni rendi teológián. Jó eredménye miatt a győri atyák egyhangúlag bocsátották ünnepélyes fogadalomra a – rend krónikája szerint – szeretetre méltó embert, aki szent életének győri időszakát csendben, imádsággal, tanulással és olvasással töltötte. Sajnos Ráfael atya emléke nem él a városi köztudatban – vélekedett Pawel Denisiewicz.

– Igazából csak azok tudnak róla, akik a karmelita templomba járnak és a domborművével találkoznak. Kevesen tudják azt is, hogy tizenhat évvel ezelőtt, kilencvenegy novemberében szentté avatták az egykor Győrött tanult szerzetest. Azóta Szent Kalinowski Ráfael a Szibéria poklát megjárt – maga is szenvedett ott száműzetésben – emberek védőszentje, s Lengyelországban oltalmát élvezi a vasút, a hadsereg, egy-egy város és a sosnowieci egyházmegye is.

Olvasóink írták

 • 5. rob 2007. december 20. 11:47
  „Can you translet this text to english as well.

  thx
  Rob”
 • 4. Papp József 2007. december 04. 22:20
  „Pawel atya általában reggel 8-kor szokott misézni, de 9-kor és 11,15-kor is misézik néha. Vasárnap, ha jól értesültem, a 9 órai gyermekmisét mondja. Szerintem is ajánlatos meghallgatni, érdekes a stilusa. Gitározni is jól tud, egyszer már volt szerecsém hallgatni.”
 • 3. Nagy Árpád 2007. december 04. 21:38
  „Pável Atya kíváló szentbeszédeket mond. Vasárnaponként 11 óra 15-től. Ajánlatos meghallgatni. Mosolyog mindig, jólelkű, és az Úr igaz szolgája.”
 • 2. Nemes Zoltán 2007. december 04. 18:20
  „Niech żyje!”
 • 1. Kollár János 2007. december 04. 11:53
  „Öröm,hogy a Pável atyát bemutató írás meglent.
  Szent Rafaelt elsöként a 2002.-ben megalakult győri lengyel
  önkormányzat népszerüsitette-Lengyelek Győrben- kiadvá-
  nyában.
  Pável atyának ezúton is kívánunk sikeres szolgálatot.

  Kollár János
  Magyar-Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri utcafront – esztétikai prüdéria I.

1265-ször vitt már el az utam, évek során egy győri butik kirakata előtt és a mai, önkéntelen… Tovább olvasom