Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Lelőtt egy férfit Abdán - 13 év után felmentették

Jogosan védte mások életét az abdai bár támadóira lövő őr.

Nem emlékszünk, hogy a régióban bárkit is felmentettek volna az emberölés vádja alól, évekkel a szabadulása után. Most a 2002-es abdai lövöldözés miatt elítélt Csiba Zoltánról jogerősen kimondta a Kúria: nem kellett volna felelnie az elhunyt haláláért.

Négy évig ült börtönben emberölés miatt Csiba Zoltán. A korlátlan enyhítés már akkor is annak volt köszönhető, hogy életveszélyes helyzetben került sor a közelharcra és a megyei bíróság 2003-ban úgy látta: a szükségesség mértékén túlmutatott az Sz. Szilárdot ért pisztolylövés az abdai bárban.

Csiba Zoltánt (balra) korábban emberölés miatt ítélték el, ügyvédje, dr. Vajda Attila indítványát alaposnak találták. Fotó: H. Baranyai Edina
Csiba Zoltánt (balra) korábban emberölés miatt ítélték el, ügyvédje, dr. Vajda Attila indítványát alaposnak találták. Fotó: H. Baranyai Edina

Az azóta megszűnt szórakozóhely akkori biztonsági főnöke nem tudott belenyugodni az emberölés vádjába. Még annak ellenére sem, hogy 2007-ben kiszabadult, visszatért családjához és bokszedzőként gyerekek sorát neveli Ikrényben. Jogi képviselője, dr. Vajda Attila osztotta a férfi véleményét arról, hogy új vizsgálatra van szükség és tavaly szeptemberben benyújtotta felülvizsgálati kérelmét a Kúriának.

– A született határozat tisztázza ügyfelemet: jogerősen felmentették az emberölés és a foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés vádja alól. Kimondja, hogy Csiba úr jogosan védte mások és a saját életét, amit tett, és az elhunyt Sz. Szilárddal, valamint a kínai férfival szembeni fellépése nemcsak a szükségesség, hanem még az arányosság keretein is belül maradt. Ezt látta másként korábban a megyei bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla – mondta az ügyvéd. – Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy Csiba Zoltánt a már kétezer-kettőben is hatályos jogszabály alapján mentették fel és nem az azóta életbe lépett törvénynek köszönhetően, ami kiterjesztette a jogos védelem lehetőségeit – szögezte le a meglepő fordulat jogi hátteréről.

Elhisszük, hogy ezek után a főszereplő számára szinte részletkérdés, hogy utólag 3 és fél évre mérsékelték rég letöltött 5 éves büntetését, az engedély nélkül tartott lőfegyver és lőszer miatt. Hiszen ami miatt nem tudott megnyugodni az elmúlt tizenhárom évben, az az emberölés vádja volt.

– Gyilkosnak bélyegeztek. Én világéletemben másokért feleltem, másokat védtem, ahogy ebben a helyzetben is. Rengeteg éles szituációban voltam, de olyanban soha, mint kétezer-kettőben. Már akkor tudtam, hogy nem szórakozni jönnek ők ketten, amikor beléptek és nem akartak belépőt fizetni. Ezután mindenki rettegett a bárban, a támadó a pultos hölggyel üvöltött, eltörte az orrcsontját, törtek-zúztak, háromszáz pohár tört össze aznap. A Sziszi késsel a kolléganő nyaka felé szúrt – emlékszik a napokban rehabilitált Csiba Zoltán.

– Azóta is sokszor gondoltam arra, ha akkor a kés miatt lövök rá – mert a pisztoly végig a zsebemben volt –, senki nem tartott volna gyilkosnak. De még ezután is csak próbáltam elkerülni a balhét. Láttam, hogy ők túlfűtöttek, nem gondolkodnak, hiszen még akkor sem fogták vissza magukat, amikor a plafonba lőttem figyelmeztetésként – mondja az ikrényi sportedző, aki végül szemtől szembe állt a rekeszeket és hamutartót dobáló, hatalmas termetű férfival. Először az övcsatba lőtt, a halálos golyó pedig a fejet találta el.

– Aki járt lőtéren, tudja, hogy egy ilyen helyzetben nem lehet célozni. Dulakodtunk, ő folyamatosan jött felém. Úgy ítéltem meg, hogy lőnöm kell, de nem célzottan a fejét próbáltam eltalálni – mondja Csiba Zoltán. Magyarázatához ügyvédje annyit hozzátett: a Kúria felmentő ítélete ezt a részletet nem is firtatja, mert azt mondja ki, hogy az életet kioltó lövés akkor is jogos lett volna az előzmények alapján, ha szándékosan a fejre irányul.

Csiba Zoltán kérdésünkre elmondta: számára a becsülete volt a fontos, ezért is nem tudott belenyugodni az ítéletbe. Egyelőre nem foglalkozott a kártérítési igény gondolatával, a börtön- életről nem akart beszélni.

– A nehézséget főként a családom számára jelentette ez a négy év. A két gyerekemnek, a feleségemnek, akire rámaradt minden. És az, hogy a mai napig úgy tekintenek rám, mint aki bement balhézni valahová, miközben a munkámat végeztem és a kolléganők élete, meg a sajátom volt veszélyben.

A 43 éves Csiba Zoltán most főállású edző, de tervezi, hogy vagyonvédelmi céget is alapít, mivel a felmentő ítéletnek köszönhetően visszatérhet a szakmájához. Az azóta megszűnt bárban is járt az évek során, egy zártkörű születésnapi parti keretében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarsoly Csaba lemond győri díszpolgári címéről

A győri önkormányzat közleményben cáfolta Tóbiás József (MSZP) szerdai kijelentéseit. Az is… Tovább olvasom