Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Lelkisegély-vonal: a családi bajok az iskolában csapódnak le

Győr - A családok rossz anyagi helyzete, a család ziláltsága keményen meghatározza a gyerekek viselkedését, s ez lecsapódik az iskolában. Már a pedagógusok is tétovák: tehetnek egyáltalán valamit?
Tizenhárom éve működik Győrött az M-M Vonal, a gyermek- és ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat. Az idei az első esztendő, amikor a szolgálat vezetője, az alapítvány elnöke, Farkas Imréné azt mondhatja: működésükkel nincs gond, tavaly óta a győri önkormányzat teljes mellszélességgel támogatja őket. Nem kell azon aggódni, hogy hol működjön a szolgálat, miből fizesse ki a bérleti díjat, a villanyszámlát, a fűtésszámlát. Úgy tűnik, hosszú távon csak a feladatukra tudnak koncentrálni. De a múlt év óta így van ez állami (miniszteri) szinten is, és tulajdonképpen mindenütt, ahol az ifjúság védelméért dolgoznak.


Hogy anya ne legyen öngyilkos...

Ezek tehát jó hírek – a többiek már nem igazán. Az ifjúságvédelmiseknek minden területen egyre több a munkájuk. S csak elszántságuknak köszönhető, hogy például a fiatalkorúak körében nem nő (stagnál) az öngyilkosok száma. Mert ugyanakkor a bajok egyre nagyobbak. Bizony előfordul, hogy egy kisdiák az iskolában azért lopja meg társait, mert előző este azt hallotta anyukájától: öngyilkos lesz, mert már nincs miből megélni...

A lelkisegély-szolgálat tapasztalatai szerint új keletű, és sajnos egyre gyakoribb, hogy a gyerekek a család anyagi helyzete miatt kerülnek válságba. Ezt viszik magukkal az iskolai közösségbe, viselkedésüket, magatartásukat mindenben meghatározóan.


Kölykök a diszkókban

Más csoportba sorolhatók azok, akik a családi élet, szülői felügyelet hiánya miatt kerülnek veszélyhelyzetbe. A szolgálat sok olyanról tud, amikor 12–13 éves lánygyerekek diszkóban részegednek le. Manapság a diszkókban egy 20 éves fiatal már öregnek számít, jóformán kinézik onnan... Az M-M Vonalat sok szülő hívja tanácsért ez ügyben, de érdekes módon sokkal több nagyszülő. A részeg vagy drogos kölykök ugyanis bátrabban mennek kialudni magukat a nagyszülőkhöz.

Igazából nincs semmi visszatartó erő, mondja a szolgálat vezetője. Igaz, hogy egy-egy alkalmi razzián összeszednek a rendőrök a diszkókban mondjuk háromezer adagnyi drogot, csak razzia nincs minden héten, diszkó meg van.

A gyermek és ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálatok szövetsége (GYITOSZ) komoly tárgyalásokat folytat az Igazságügyi Minisztériummal annak elérésére: a vendéglátóhelyek igenis legyenek felelősek a náluk történtekért: a lerészegedésért, a drogozásért. S ha nem náluk történik, az ilyen állapotban lévő fiatalt be se engedjék. Úgy tűnik, az ősszel a parlament elé kerül egy ilyen törvényjavaslat.


A tanárok is tétovák

Úgy tűnik, újabban nem csak a fiatalokra fér rá a lelki segély iskolakezdés táján, a tanárok sem kivételek. Szörnyű dolgokat lehetne sorolni, ha a szolgálatot nem kötné a legszigorúbb anonimitás. Bizony nem ritka, hogy a gyerek „csak úgy" belerúg a tanárába. Manapság hetedik osztályos kölykök pusztán heccből a folyosón megmarkolásszák a tanárnőjük mellét, táskájából kiveszik a cigarettát... Néhány eset országos visszhangot kelt, aztán nem történik semmi. Illetve annyi, ha a tanárnő a mellét fogdosó gyereknek lekever egy frászt, akkor ő kap fegyelmit, s még az is előfordul, hogy a gyerek hozzátartozói megverik.
Az M-M Vonal tapasztalatai szerint a tanárok teljesen bizonytalanok, fegyelmezésre jóformán semmi jogkörük, tekintélyt pedig nem tudnak azok előtt szerezni, akik azt sem tudják, mit jelent tisztelni másokat, netán az idősebbeket, esetleg a szüleiket...

Az M-M Vonalnál jelenleg 26 magasan képzett ügyelő dolgozik, egyszerre ketten egy szolgálatban. A segélyszolgálatnak csak bonyolult úton-módon van lehetősége arra, hogy konkrét vészhelyzetben (amikor az öngyilkosjelölt fiatal már a telefonos beszélgetés közben elalszik a gyógyszertől) kiderítse, honnan érkezett a hívás, hová kellene az életmentő beavatkozás. Ebben is kellene valami változás.
Az M-M Vonal ingyenesen hívható a 06-80/505-001-es számon.

Olvasóink írták

 • 6. tricse 2008. szeptember 02. 12:05
  „hát én azt mondom kössék is fel a gatyájukat a lelkisegélyesek,mert lesz itt hamarosan még cudarabb világ!”
 • 5. /joco1 2008. szeptember 02. 06:05
  „És a kedves szülök? Én ismerek nem is egy, viszonylag szegénységben élö családot és ott a család harmonikus életet él.Szerintem tollas "közelitette" meg legjobban a megoldást.A többiek csak közelitgetik az okokat és a legkönnyebb irányba láttják a megoldást, "távozzon a kormány", de uraim/hölgyeim: miköze van a kormánynak ahhoz, hogy a "fiataljaink" discoban isznak, lerészegednek? a pénzt és "engedélyt" kitöl kapják? Na kitöl? tölünk szülöktöl (a discora).És az italozás? tölünk láttják ill. más fiataloktol akiknek szülei valoszinü, söt biztos isznak.Érdekes a világ más országaiban is hasonlo "gondokkal" küzdenek az ifjuság terén, tán ott is a "szoc-lib kormányzatunk" a hibás?Angliában háromszorosára nöt az eröszakos-különös kegyetlenséggel -elkövetett bcs.száma, melyeket fiatalkoruak ill.gyermekoruak követtek el.”
 • 4. pan.cser 2008. szeptember 01. 21:24
  „A cikkben szereplő szörnyűségek csakis a liberálisok és a szocik lelkén száradnak. Lesz ez még rosszab is. A tanár közfeladatot ellátó személy tudtommal. Törvény van rá, hogy 18 év alatt nem lehet szeszt adni a gyereknek. A gyereknek a testiségért jogos a pofon, sőt annál több is. A diszkót meg be kell záratni, ha 16 év alattiak tartózkodnak ott, meg részegek. Nem büntetni, bezárni egy hétvégére vagy többre. Szavazzuk le ezt a bandát, nem kell szoc-lib kormányzat.”
 • 3. koderka 2008. szeptember 01. 13:03
  „Hát itt van a balliberális "oktatáspolitika" eredménye!”
 • 2. Prestige 2008. szeptember 01. 13:00
  „És ki tehet a családok rossz anyi helyzetéről, a ziláltságról? Nagyrészt a kormány! Akkor viszont megvan, kiknek kell távozni, mégpedig villámgyorsan!”
 • 1. tollas 2008. szeptember 01. 10:26
  „Az az életvitel, melyet sok család képvise nem vezet sehova.
  A hétköznapi apró csodák,- a szerénység, nem az igénytelenség
  legyen a mérvadó.

  Madárvédelem - Természetvédelem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megáldották az idei termést

Győr - Győrben, a 16. Terményáldás Kertészeti és Kulturális Fesztiválon 26 standon kínálták… Tovább olvasom