Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Lelki kapaszkodó eltávozóknak a Petz-kórházban

Fontosnak tartja a lelkészek kórházi szolgálatát Tamás László János főigazgató főorvos.

A lelkészek a nehéz vagy éppen az utolsó órában a súlyos betegek, a haldoklók mellé állnak és lelki fogódzóval segítik az eltávozót.

Régi hagyomány a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a különböző felekezetek lelkészeinek sajátos szolgálata. Tamás László János főigazgató főorvos nemrégiben beszélgetésre hívta és hálás szavakkal megerősítette őket munkájuk fontosságában.

– Nagy segítséget jelentenek számunkra, különösen a súlyos betegeknél, a haldoklóknál, akik valamiféle fogódzót keresnek. Olyat, ahová nem mindig elég az orvos, a nővér, időnként még a család sem. Mert hát ezekben a nehéz órákban a léleknek kell legfőképpen kapaszkodó – hangsúlyozta lapunknak a megyei kórház vezetője. – Ezt nyújtják intézményünkben csendben a bárhol és bármikor megtalálható lelkipásztorok, papok.


Mesterházy Zsuzsanna evangélikus lelkész szerint szolgálatuk fontos része a súlyos betegeknek, haldoklóknak nyújtott lelki kapaszkodó.
Mesterházy Zsuzsanna evangélikus lelkész szerint szolgálatuk fontos része a súlyos betegeknek, haldoklóknak nyújtott lelki kapaszkodó.


Éppen ezért, amiben tudjuk, a jövőben is segítjük munkájukat. Tamás László János szerint ma már az emberek nagy része kórházban hal meg, ami eltér a lét régi, több évszázados rendjétől. – Fizikálisan és lelkileg is szétszóródtak a családok, és nemhogy a halál környéke, hanem már a betegségek is komoly gondot okoznak, vagyis az, hogy ki ápolja, ki vigyázzon az elesett, rászoruló hozzátartozóra. Pedig nagyon fontos az utolsó idő, az utolsó pillanat.

Sokszor úgy tűnik számomra, hogy a család menekül, fél ettől az egyébként természetes élménytől. Pedig ilyenkor az együttlét megnyugvást jelentene az elmenni készülőnek és utólag biztosan a családnak is.

A haldokló elmenni készül és nem visszajönni. Csak elköszönni szeretne, utoljára megérinteni valakinek a kezét, belekapaszkodni egy-egy ismerős tekintetbe, utoljára megmártózni egy kicsit az életben – említette a főigazgató főorvos.

– Ebben a helyzetben van nagy szerepük a lelkészeknek, még akkor is, ha a családtagokat, az eltávozó szeretteket nem pótolhatják, ám mégis a lélek dolgát képviselik.

Több nálunk szolgáló lelkésztől hallottam már, hogy még az olyan haldoklók is, akik addig nem hittek Istenben, ebben a sajátos átváltozásban keresik azt a kezet, aminek létét addig talán tagadták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés: tudnivalók károsultaknak

Az egy héttel ezelőtti földrengésben kisebb és nagyobb anyagi károk is keletkeztek. Hogy a… Tovább olvasom