Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Lekvárgyártól az önismereti játékig

Unalmas előadások helyett izgalmas programokkal és interaktív foglalkozásokkal próbálták „megfogni” a pedagógusok a gyerekeket a Kossuth-iskola egészségvédelmi hetén.
Lekvárüzem-látogatás, bakonyi kirándulás, önismereti játék, faültetés, kosárfonás – csak néhány a huszonhat program közül, amely az újvárosi iskolában várta múlt héten a diákokat. Tanáraik szerint sokuk csak az iskolában hall olyan fontos témákról, mint a környezetvédelem vagy az egészséges étkezés.

Újfajta gondolkodás

– A diákjaink nagy része halmozottan hátrányos, azaz szegénységben él, és a szüleik is alacsony iskolázottságúak, ezért különösen fontos, mit sikerül „elültetnünk" bennük itt, az iskolában – mondja Szolinger Barnáné, aki kollégáival mindent megtesz, hogy egy újfajta gondolkodásmóddal ismertesse meg a gyerekeket. A diákok a Komszol ökobuszában például megtanulhatták, hogy a szelektív hulladékgyűjtés keretében melyik szemetet hova kell dobni, igaz, nem most találkoztak először az újrahasznosítással, hiszen az iskolában egy speciális szerkezet segítségével nap mint nap lelkesen préselik laposra a kiürült műanyag palackokat.

A cigánykonyha remekei

Az egészségvédelmi hét persze nem csak erről szólt; a szervező tanárok célja az volt, hogy megmutassák: sokféleképpen vigyázhatunk magunkra, a környezetünkre – akár a gyerekek is a maguk módján. A sokorópátkai lekvárüzemben például megnézhették, hogyan készülnek az egészséges biolekvárok, az iskola udvarára tujákat és árvácskákat ültettek, gyógyteákat kóstolhattak, miközben megismerkedtek a hatásukkal, az iskolapszichológus előadásán megtanulhatták kordában tartani az érzelmeiket, az egyik legnépszerűbb programon pedig a cigány családok gyerekei hoztak kóstolót a hagyományos cigánykonyha remekeiből, például a haluskiból, azaz a paradicsomos cigánytésztából.

Hálásak a gyerekek

– Nem is hinné, hogy ezek a gyerekek mennyire fogékonyak az újra, a programokra, nagyon hálásak a rendezvényekért – mondta Szolingerné, aki reméli, a játékos, kreatív programokkal elhintett gondolatok termékeny talajra találnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar és lengyel gyerekek ’56-ról

Rajzpályázatot hirdettek magyar és lengyel gyermekeknek az ’56-os forradalom témájával… Tovább olvasom