Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Lekapcs: a General Electric bezár Győrben

Győr, EU - A gazdasági válság az autóipari leállások után a műszaki cikkeket gyártó cégeket is elérte. A General Electric (GE) bezárja üzemét Győrben, ahol világítástechnikával foglalkoztak. A Bosch, a Whirlpool és a Sony is bajban. A szlovákokat sem kell irigyelni.


Hogy fenntartsa fényforrás-üzletágának versenyképességét, tízezer magyarországi dolgozójából ötszázat elbocsát a General Electric ipari üzletága. Nyolc gép- és alkatrészgyárban csökkentik a termelést, a győri üzemet bezárják - olvasható az Indexen. A GE Consumer and Industrial üzletága csütörtökön bejelentette, hogy európai fényforrás-üzletága versenyképességének fenntartása érdekében magyarországi termelését átszervezi. Vagyis: bezár a 98 embert foglalkoztató győri gépgyár, ahol a GE honlapjának információi szerint világítástechnikai gépgyártással foglalkoznak.

A cég közleménye szerint az átszervezés a vállalat kilenc magyarországi telephelye közül nyolcat érint: a budapesti, a kisvárdai, a nagykanizsai és a váci fényforrás-gyárban, a hajdúböszörményi és a zalaegerszegi alkatrészgyárában, valamint budapesti gépgyárában csökkentik a termelést. (Nyolcadik a győri üzem.)

Szlovákia - Újabb elbocsátás a válság miatt 

Összesen 310 alkalmazottjától kénytelen megválni az év végéig az iglói Embraco Slovakia a pénzügyi válság miatt. A vállalat a közelmúltban 142 embert már elbocsátott - olvasható az Újszó honlapján.

Miloš Čeretka vezérigazgató a tervezett lépést azzal indokolta, hogy a cég már leegyezett megrendelésektől esett el. Az Embraco Slovakia kereskedelemben és a háztartásokban használatos hűtőberendezésekhez gyárt kompresszorokat és kondenzációs egységeket.

Szántó Balázs, a GE által felkért kommunikációs iroda tanácsadója elmondta: az előírtnál magasabb juttatást kapnak azok a dolgozók, akiket érint a csoportos létszámleépítés, és segítenek majd az újra elhelyezkedésben is.

A GE Magyarországon különböző üzletágaiban összesen 15000 munkavállalót foglalkoztat. A Consumer and Industrial budapesti regionális központjában, kilenc gyárában és európai technológiai központjában jelenleg 10000 dolgozót alkalmaz, a létszám az átszervezés után 9500-ra csökken.

Bosch: Hatvan - 68 szerződést nem hosszabítanak meg

A Bosch Csoport hatvani gyárában nem hosszabbítják meg 68 bérelt munkás  szerződését, derült ki már szerdán. Thomas E. Beyer, a Bosch Csoport magyarországi képviselője elmondta: a Bosch magas kihasználtsággal dolgozott az idén, ám most szembesülnie kell a megrendelések csökkenésével.

Ennek elsősorban az az oka, hogy az autógyárak sorra jelentik be  termelésük szüneteltetését, s ez a Bosch-t, mint a világ legnagyobb  autóipari beszállítóját is érzékenyen érinti.

Nem hosszabít.
Nem hosszabít.


A Bosch-nak Magyarországon több mint 7500 alkalmazottja van és 13 társaságot működtet Magyarországon. A Bosch az elmúlt hat évben 450 millió eurót költött Magyarországon állóeszköz-beruházásokra. A csoport a magyar piacon tavaly 25 millió eurót költött kutatásfejlesztésre, ami 50 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Bosch a tervek szerint a magyarországi gyáraiban és a budapesti K+F központjában az idén újabb jelentős összeget, mintegy 30 millió eurót fordít erre a  tevékenységre.

Szlovákia - Körülbelül 3550 munkahelyt veszélyeztet a pénzügyi válság Szlovákiában - jelentette be csütörtökön Viera Tomanová munka-, szociálsi és családügyi miniszter a szakszervezetekkel és a munkáltatók képviselőivel tartott tanácskozása után. Hozzátette, az év hatralévő két hónapjában további 1700 állás is veszélybe kerülhet az országban.
Whirlpool: ötezer munkahely szűnik meg

Elbocsátásokra készül a világ első számú háztartási berendezés gyártója, az amerikai Whirlpool: az idén és jövőre 5 ezer munkahelyet szüntet meg az Egyesült Államokban és Európában elsősorban az Egyesült Államok lakóingatlan piacának pangása miatt. (A Whirlpoolnak világszert 80 ezer dolgozója van.)

A költségek ellensúlyozása végett a Whirlpool emeli termékei árát: Észak-Amerikában 8-10 százalékkal jövő januártól, Európában 5-7 százalékkal novembertől.

Áremelés...
Áremelés...


Sony: 70 százalékos csökkenés

A második negyedévben 72 százalékkal csökkent a Sony adózott eredménye, miután a globális pénzügyi válság következményeként a fogyasztók kevesebb elektronikai berendezést vásároltak, az erős jen miatt pedig a tengerentúli eladások alakultak kedvezőtlenül. A Sony bevételének 80 százaléka származik külföldről, ezért rendkívül érzékeny az árfolyamváltozásokra.   

A Sony már a múlt héten drámai mértékben csökkentette a 2009.  márciussal végződő pénzügyi évre vonatkozó profit előrejelzését: 150  milliárd jen (1,5 milliárd dollár) adózott eredményt vár, 59  százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, 9 ezer milliárd jenes (92,8 milliárd dollár) bevétel mellett, ami 1 százalékkal haladja majd az idei évit.

Olvasóink írták

 • 16. SirN 2008. november 03. 10:03
  „Annak idején, amikor a "renszerváltás" folyt épp a Tungsramnál dolgoztan. Számomra egy kissé meglepőnek tünt, hogy az xedik tulajdonos váltás után az egyik legnagyobb rivális tulajdonába került a cég. Úgy gondolom, hogy egyértelműen a GE legföbb elképzelése a Tungsram márkanév kihasználása és fokozatos megszüntése lett volna., de ez sok esetben így van(pl Danone...).
  Nem kellett volna a nemzetközileg is elismert magyar márkaneveket kiárusítani. A renszerváltás után nem lett volna szabad ennyire más országoktól függőnek tenni magunkat. Ennyire még sosem volt kiszolgáltatva ez az ország..”
 • 15. cs 2008. november 01. 20:32
  „Nem baj nincs itt probléma, az összes adó és járulékfizető állampolgárt ki kell rúgni a munkahelyéről és nem lesznek dolgozó emberek ,nem lesz akii fizessen,kihalnak a munkások és vele együtt a nyugdíjasok is mert ha nem fizetünk nyugdíjjárulékot, nem lesznek nyugdíjasok sem!!!”
 • 14. L.Béci 2008. november 01. 19:28
  „Sajnálom a céget és a dolgozókat..ismertem szinte mindet és egytől-egyig jó emberek!!!
  A vezetőség(nem a Győri) már évekkel ezelőtt ezeket a lépéseket fontolgatta... elsősorban köszönhetjük ezt a volt magyarországi vezetőnek(aki természetesen már elhagyta a süllyedő hajót és most egy másik cég vezetője hasonló üzletágban tevékenykedve).....
  De Én nem értek a politikához, "csak" ott dolgoztam 3,5 évig és őszintén sajnálom ezeket az embereket,barátokat,mert tudom,hogy ebben a szakmában Győr környékén munkát kapni nagyon nehéz....

  Sok szerencsét nekik...”
 • 13. k 2008. november 01. 14:23
  „Éveken át "faragtak" minket.
  Ez várható volt - sajnos.
  Sok nehéz helyzetet túl éltünk, de úgy látszik már nincs tovább...
  Egy nagyon jó csapatot engednek szélnek, akik sokszor bizonyítottak nehéz helyzetekben, teljesítettek erő felett, és mégis ide jutottunk.
  Köszönjük
  In memorian: GE”
 • 12. vastelep 2008. október 31. 23:43
  „Sajnálom a Kisalföldi Gépgyárat,mert valaha ez volt a neve,meg még Tungsram Rt,EIVRT.
  Családom generációi dolgoztak ott,és nekem is életem legjobb
  munkahelye volt.
  Valahol várható volt,de azért kár érte.
  Kár minden magyar vállalatért.
  Együttérzésem a Tungsramos dolgozóknak.”
 • 11. bbbb 2008. október 31. 12:56
  „raadasul ez meg csak a kezdet. mi jon meg ezutan?
  melyik ceg lesz a kovetkezo?
  erre aztan lehet tervezni gyermeket vallalni ugye?”
 • 10. mégGEs 2008. október 31. 09:43
  „Tisztességes vállalkozók és cégek Figyelem!
  Az egyedi gépgyártás, forgácsolás, és szerelés krémjét teszik az utcára az elkövetkezendő hónapokban Győrben.”
 • 9. Egy EMBER 2008. október 31. 09:07
  „Folyamatos hazugságok közt éltek a dolgozók az utóbbi egy-két hónapban. Az utolsó pillanatig azt monták, hogy nincs szó gyárbezárásról. A szemünkbe hazudtak. Ezek nem vezetők, hanem .......emberek!!! Inkább nem minősítem őket, mert még azt sem érdemlik meg.”
 • 8. bece 2008. október 31. 08:51
  „A GE vezetők hazudnak - ez nem idegen tőlük. A bejelentett leépítés mértéke nem igat. Az 500 főben nincs benne a győri közel 100 fő és nem szerepelnek azok a szerződéses dolgozók sem akiket a fényforrás gyárakból fognak kirúgni rövid időn belül, közel 2000 főt.
  A győri gyárat közel milliárdos költségvetéssel modernizálták és most szánt szándékkal tönkreteszik.”
 • 7. kutyi 2008. október 31. 07:00
  „Ne felejtsük,hogy egy 200-éves gyárról van szó, aminek idén volt a szülinapja!!!!!”
 • 6. Munkásember 2008. október 30. 18:26
  „Még szerencse , hogy itt a Tescó és a gazdaságos olcsó parízer! Nem enged éhenhalni!! Dehát ez a világ már nem rólunk szól, hiszen már a pénzünket elszedték . A munkánkra nincs szükség. Addig ténfergünk az utcán, mig el nem üt egy milliomos a ménkü nagy szlovák renszámu autójával.”
 • 5. TZoz 2008. október 30. 18:02
  „De örülök, hogy még tavaly felmondtam a győri GE-ben! Most csak azokat sajnálom akik még ott dolgoznak.”
 • 4. punk 2008. október 30. 17:52
  „azért jó hogy beütött ez a kis válság, van mire fogni a kapitalisták túltermelését, meg a felelőtlen eberek hitelből finanszírozott életét”
 • 3. egyszerű 2008. október 30. 17:24
  „azorbánahibásmerfasiszta”
 • 2. ezazgyurcsány!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2008. október 30. 17:09
  „Mennek tönkre a kisvállalkozások is mi is csődben vagyunk...........
  Szépen lassan mindenki éhen hal...de nem baj.......
  EL LEHET MENNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  De hova ?????????????????????”
 • 1. neeeeeeeeeemáááááá 2008. október 30. 16:23
  „Most vettem psp-ét Nem kel ide csöd könyörgöm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személy- és teherautó ütközött

A tűzoltóknak daruskocsival kellett kiemelniük pénteken délelőtt Felpéc és Kajárpéc határában egy… Tovább olvasom