Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Leier folytatja a Frigyes-felújítást

A tiszti kaszinó felújítása után újabb épületet láthatnak felállványozva a győriek a Frigyes-laktanyában.

Ismét munkagépek dolgoznak a Frigyes-laktanya területén. Komolyak tehát Leierék szándékai: az osztrák üzletember a tiszti kaszinó után most a lakóháznak szánt épület állagmegóvásának állt neki, továbblépni akkor tud, ha a műemlékvédelem engedélyezi az építési terveket, amelyeket akár már novemberben benyújtanak hozzá.

A beruházó határozott

A győri Frigyes-laktanya volt tiszti kaszinóját 5 millió euróból (mintegy 1,25 milliárd forintból) felújította Michael Leier cége. Az osztrák üzletember a szeptember közepi átadáson bejelentette: másfél éven belül újabb két épület átépítését tervezi; s annak ellenére sem áll el szándékától, hogy cége és az örökségvédelem még mindig nem tudott megegyezni két – a beruházó számára kardinális – épület megtartásáról/lebontásáról. Ehhez annyit kell tudni, hogy Leieréknek útban van az egykori börtön és a fegyverraktár, a műemlékvédelem viszont ragaszkodik azok megtartásához.

Nem kaszárnyát akar építeni

A felújított volt kaszinóépület tehát a Leier cég központi épülete lett, ezt már elkerítették, s meglehetős kontrasztot alkot a többi romos ingatlannal. A következő lépés a beruházó szándéka szerint az, hogy a kaszárnyaszárnyak egyikéből lakóházat alakít ki.

S ahogy a kaszinóval kezdte, úgy most is állagmegóvásba fektet elsőként: ezt Mártonné dr. Baj Mária, a Leier cégcsoport magyarországi igazgatója is megerősítette a Kisalföldnek, hozzátéve, hogy az állagmegóvásra már megszerezték az engedélyeket, az átépítéshez pedig most készülnek a tervek, amelyeket ismét csak az örökségvédelemmel kell elfogadtatniuk.
Azt már a szeptemberi átadáson felvetettük Michael Leiernek, hogy nem könnyű a leendő lakásokat úgy értékesíteni, hogy a tulajdonosok jobbról is, balról is romokat látnak. Az üzletember akkor azt válaszolta, ő maga is az épületegyüttes teljes felújításában látja a megoldást. „Abban azért bízom, hogy a műemlékvédelem nem egy szovjet laktanyát szándékozik velem építtetni. Én ugyanis ide egy európai üzleti és lakóközpontot tervezek" – tette még hozzá.

Novemberre benyújtják a terveket

Ehhez persze mélygarázs is kell, amihez külön engedély szükségeltetik. Az örökségvédelem nyilvánvalóan akkor tud véleményt mondani, ha a tervek már az asztalán hevernek, a cégcsoport főmérnöke tegnap azt ígérte, novemberre ők készen lesznek, s bemutatják elképzeléseiket. Amint döntés születik az újabb tervekről, természetesen mi is visszatérünk a témára.

Kapcsolódó anyagok >>

Folytatódik a belháború a kaszárnyában (2006-07-27) >>
Két épületen múlik a volt kaszárnya felújítása (2006-03-29) >>
Leier folytatja a Frigyes-felújítást (2006-10-31) >>
Leier újabb két épülettel folytatná (2006-09-20) >>
Újabb beruházásokat terveznek (2005-06-26) >>
Új tervek a Frigyes-laktanyára (2005-08-25) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spóroljon egymilliót, ha lakást vásárol

Hamarosan lerakják a Városrét, Győr új városrészének alapkövét. Az ünnepélyes ceremónia alkalmából az Engel Group pályázatot írt ki, amely az Üzenj a következő évszázadnak címet viseli. A Kisalföld által is támogatott pályázat keretében olyan rövid írásokat vár a cég, amelyek tükrözik, hogyan is képzelik a győriek városuk jövőjét száz év múlva. Tovább olvasom