Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Lehet spórolni panelházban is

Győr - Három tél bizonyítja: átgondolt korszerűsítéssel és megfelelő használattal a fűtési költségeknek majdnem a felét is meg lehet spórolni. A győri Ifjúság Lakásszövetkezet tapasztalatai sokaknak szolgálhatnak tanulságul.

Nem elég csak „becsomagolni" a házakat címmel december 17-én írtunk utoljára (előtte többször) arról, hogy Győrött kísérleti jelleggel öt győri paneles épület 172 lakásában önkormányzati támogatással átalakították az egycsöves fűtési rendszert a lakók által szabályozhatóvá, mérhetővé, s így a fűtési költségek legalább 30 százaléka megtakarítható. Ezt persze majd az idő dönti el. A Zrínyi utcai Ifjúság Lakásszövetkezet (115 lakás) elnöke, Veres József azt mondja: nincs új a nap alatt, nekik ez ügyben már háromévnyi tapasztalataik vannak.

Meleg radiátor, olcsóbban:Jól járt a korszerűsítésekkel a lakásszövetkezet – mondja
Veres József. Fotó: Krizsán Csaba


Sokan nem hittek benne

Már amikor beindultak a Széchenyi-terves pályázatok, rációt látott bennünk Veres József. Aztán, mint mondja, majdnem négy évig kellett győzködni lakótársait, hogy adjanak be pályázatot, fogjanak bele a korszerűsítésbe. Sokan nem igazán hittek benne, Győrött akkor talán négy-öt pályázatot adtak be, a megyéből se sokkal többet.
Igaz, meg is kellett dolgozni magáért a pályázat benyújtásáért is. A lakásszövetkezet végül 2002-ben nyújtotta be pályázatát, majdnem egy évig tartott, mire jóváhagyták. Először csak a fűtés korszerűsítésére gondoltak, de pályázati követelmény volt a szigetelés, így bekerült az ablakok cseréje is.

Most, hogy a szövetkezet anyagilag kicsit megint megerősödött, azon gondolkodnak, elvégzik a külső épületszigetelést is, legalább a ház északi homlokzatán.

Nem volt anyagi teher

A fűtéskorszerűsítés (szabályozható radiátorokkal, hőmennyiségmérővel) és az ablakok cseréje egy 62 négyzetméteres lakás esetében 120 ezer forintba került a lakónak, a költség többi, kétharmad részét az önkormányzat, illetve az állam fizette. Volt lehetőség hitelre, hatvan hónapos futamidőre havi 1500–2100 forintba (lakásmérettől függően) került az átalakítás, ez még a nyugdíjasoknak sem okozott gondot. A lakók egyharmada nem élt ezzel a lehetőséggel, egyben kifizette a rá jutó részt. A lakásszövetkezet egyébként okosan gondolkodott: a hitelt a lakástakarék-kasszával kombinálták, így a tőke után járó harminc százalék gyakorlatilag fedezte a hitelkamatokat.

A különbség óriási lehet

Ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy, két év elteltével újabb pályázatba fogott a lakásszövetkezet. Ebből kicserélték a lépcsőházi ajtókat, ablakokat, a melegvíz-vezetéket (saját költségükből egyúttal a hideg vizét is), energiatakarékosra korszerűsítették és biztonságosság tették az érintésvédelem nélküli lépcsőházi világítást. Utóbbi eredményességéről: egy lépcsőház világítása korábban havi 30–40 ezer forintba került – ma csak a fele!

Hasonló a helyzet a fűtési költségekkel is. Csak rövid példával illusztrálva: a korszerűsítés előtt 4200 gigajoule volt az elfogyasztott hőmennyiség, a munkák elvégzése utáni első évben ez 300 gigajoullal csökkent, s ahogy az emberek hozzászoktak az új rendszerhez, kitanulták használatát, legutóbb már 2400 gigajoulról szólt az elszámolás. A különbség bizony óriási.

Sok kicsi sokra megy

A fűtési rendszer átalakítása utáni első évben ne várjanak csodát, akik belevágnak, figyelmeztet Veres József. A rendszer használatát meg kell szokni, s tényleg élni a lehetőséggel. Jó például, ha minden helyiségben hőmérőt használunk, s aszerint állítjuk be a radiátorokat, szellőztetés idejére elzárjuk őket, kisebb fokozatra állítjuk, ha kint süt a nap. Nem szabad sajnálni ezt a pár apró mozdulatot.  Az egyes lakások fűtésszámlájában most is vannak nagy eltérések. Leegyszerűsítve úgy történik a számlázás, hogy a hőfogadóban mért elfogyasztott hőmennyiséget a lakások méretének függvényében elosztják a lakók között. S amikor eljön a „végelszámolás" ideje, osztanak-szoroznak a lakásokban a radiátorokon lévő mérők szerint. Van, akinek mondjuk 16 ezer forint visszatérítés jár, másnak meg ennyit rá kell fizetnie, mert a melegebb lakást szereti... (A témára – más tapasztalatokkal is – visszatérünk.)

Olvasóink írták

 • 7. Bacsa Lászlóné 2008. július 10. 18:31
  „Tisztelt Jutasi Úr!

  Csongrádon lakunk 1 10 emeletes panelházban. Lakásunk 53 m2.
  Havi fizetési kötelezettségünk a Lak.szöv. felé 25.350 Ft.
  Arról szeretnék Öntől információt kérni, hogy a hőmennyiségmérők felszerelése önmagában mekkora munkát jelent, hol lehet beszerezni (gondolom, hogy hiteleítve vannak)
  és a radiátorok melyik részére kell felhelyezni. Teljesen laikus vagyok, de a ház lakói 70-80%-ban nyugdíjasok, nem lehet meg-
  engedni, hogy a fizetendő költségek elvegyék a nyugdíj felét.
  Mert sajnos a mostani emeléssel csak a nyári időszak került "rendezésre".

  Előre is megköszönöm, ha tud időt szánni ránk és válaszolni levelemre.

  Bacsa Lászlóné
  20/5244250”
 • 6. egy másik... 2008. február 03. 21:23
  „Folytatom:
  -A hőszolg-számla egyes részösszegei mintegy megelőlegezik a hó közepén az egész havi teljesítést. Miért?
  -Miért nem bonthatom fel a hőszolgáltatói szerződést?
  -Adott mennyiségű hőt csak adott mennyiségű gáz eltüzelésével (motorban vagy kazánban) lehet előállítani. Ebből adott mennyiségű égéstermék keletkezik. Lehet, hogy a hőszolg. motorjai-kazánjai picit jobb hatásfokűak, mint az én kondenzációs kazánom (lenne), de nekem nem kéne több tíz kilométer hőtávvezeték hőveszteségét is megtermelnem. Melyikünk lenne gazdaságosabb? Hát környezetkímélőbb?
  -Ha tényleg 30-50%-os megtakarítás érhető el a költségmegosztókkal és a hőszigeteléssel, akkor miért nem szaporázzuk egy kicsit jobban a lépteinket?
  -Heti újság 50%-os megtakarításról ír. H. Szováti úrtól: 6%-os energia takarítható meg, ha 1fokkal csökkentjük a lakás hőmérsékletét. Akkor ugye ez több, mint 8fokos csökkenést kellene eredményezzen. Na, ahol az 50% igaz, ott vagy szaunáztak éjjel-nappal, és most van 22 fok, vagy most dideregnek 14 fokos lakásban. Egyiket sem hiszem el!!
  Folytatom...”
 • 5. egy másik távfűtött 2008. január 30. 21:16
  „-Ki kötötte meg helyettem a szerződést a Hős-szolgáltatóval?
  -Miért nem kérhetem a szolgáltatás KISMÉRTÉKŰ módosítását?
  (hogyan kaphatnék a pénzemért több vagy kevesebb fűtést)
  -Miért nem kérhetem a szolgáltatás NAGYMÉRTÉKŰ módosítását?
  (hogyan szüneteltethetném a fűtést, amíg kórházban leszek?)
  -Miért nem nézhetem meg a hőközpontban lévő hőmennyiségmérőt mondjuk havonta?
  -Miért nem teszi közzé a szolgáltató, hogy adott külső hőmérséklet esetén milyen hőfokú vízzel fog fűteni?
  -Az alsó-szélső-felső lakások a több külső fal miatt több hőt fogyasztanak azonos belső hőmérséklet esetén. A lakás eladási árában ez hol szerepel(t)? Folytatom....”
 • 4. lakásszövetkezeti tag 2008. január 19. 21:15
  „A cikk szerzője a szöveget is nézze át, a valótlan kijelentését korrigálja. Az arányositót ne nevezze mérőeszköznek. A gyakorlatban a tényleges méréssel megállapított hő felhasználást korrigálják az arányosítással megállapított hő mennyiségével. Aki ezt nem fogadja el, az büntetésre számíthat.Sajnos, az érdekvédelmi szerv /pl. szakszervezet/ hiányzik.”
 • 3. Bálint Antal 2008. január 14. 20:16
  „A cikk szerzőjének lényege:ködösítés. A panaszokra nem tér ki, ellenvélemény nincs. A szlogen: " a dolgozó nép nevében helyett,a tagság nevében". A 115 lakásszövetkezeti tag közül hányan értenek egyet a leírtakkal? A lakásszövetkezet törvény lehetőséget ad arra, hogy a tagság írásban is véleményt nyilvánítson arról: milyen eredmény mutatható ki a a költségmegosztók bevezetével kapcsolatban / pozitiv, ill. negativ / és az elszámolás tekinteében, valamint szükségesnek tartják-e a diktált módszer alkalmazását.”
 • 2. t.l 2008. január 14. 18:46
  „Tisztelettel kérem a cikk szerzőjét, nézze át a cikkét. Ha matemetikai hibát találna, még a holnapi számban helyesbíthetne...
  Üdv.”
 • 1. Cseter János 2008. január 14. 08:13
  „Valóban lehetséges a mérés szerinti fűtés számláztatása! De vajon mi lesz a közös helyiségek fűtési mérésével? Mert ott nagyaon felesleges ez afajta ráköltés, ahol a lakótársak sarkig tárva hagyják a lépcsőhát ajtókat amikor kimennek rajta. Nemtörödve a világür fűtéssel, sem ha az saját zsebre megy, akkor sem! De ki garantálja, hogy a mérők és a szolgáltatók közti úton elvesző hő mennyiségét( pl.) az alap díj emelés formájában nem háritják át a fogyasztóra? Szerintem senki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve Győrben, inkubátorban találták a kisfiút

Győr - „Most először használták a 2002 márciusában, a győri Petz-kórházban kihelyezett… Tovább olvasom