Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Lehet összehangolt rend a közterületeken?

Közterület: ami nem magántulajdonban van és mindenki használja. Igaz talán a mondás, hogy ami mindenkié, az senkié?
Érdekes megállapításokat tettek szakemberek közterületeink állapotáról a győri Baross Gábor Műszaki Klub két legutóbbi összejövetelén. Úgy gondolták, érdemes lenne ezeket – tanácsul, segítségül, ötletadónak, mindegy, minek mondjuk – eljuttatni döntéshozó illetékesekhez. Aztán rájöttek, nem nagyon találnak ilyet, már ami eredeti témájukat, a közterületi koordinációt illeti...

Mindenkinek saját árka

Pekkerné Szabó Piroska, Somfai András és Kazó Pál szakmérnökök előadásai elgondolkodtató vitát indítottak – foglalja össze a klub vezetője, Kalincsák István. Legjobb onnan kiindulni, hogy a közterület mindig szem előtt van, ami ott történik, mindenki látja, erősen befolyásolja közérzetünket, hangulatunkat. Márpedig a közterületeken sok minden történik. Hiszen a tereken, parkokon kívül ott vannak a járdák, utak, azok alatt, felett mindenféle közművek...

Apropó: közművek! A közterületek önkormányzati vagy kisebb részben állami kézben vannak, a közművek viszont már magántulajdonban. A következményt láthatjuk. Sokszorosan agyonfoltozott, csúf járdák. Mert a helyreállítási kötelezettség csak a felbontott szakaszra érvényes. Jönnek a vizesek, a gázosok, a villanyosok, a kábeltévések, mert hát időként építeni is, javítani is kell. Egy szélesebb járdán jól látni a visszatömködött aszfalton: külön „árka" van mindegyiknek. Ritkán fordul elő, hogy egy önkormányzat a szolgáltatónak teljes szélességű helyreállítást ír vagy írhat elő.

Nálunk nem alakult ki a közműcsatornák rendszere, mint tőlünk nyugatabbra, de még egy újonnan nyíló utcában sincs ilyen. Az önkormányzat dolga lenne, annak meg ugyan honnan akadna rá pénze?

Kezdés a rendezési tervvel

Jó dolog az önigazgatás, a települések meg is kaptak a nyakukba minden létező feladatot. Csak pénzt nem. Azt mondjuk, jó lenne kézben tartani, koordinálni a közterületek állapotát. Szakemberben nem lenne hiány, a győri egyetemen ma is folyik településmérnök-képzés. (Régen kultúrmérnöknek hívták az ilyen szakembert.) Csak hát melyik település engedheti meg, hogy ilyet foglalkoztasson? De ha megengedhetné, akkor se kerülhetne ki bizonyos csapdahelyzetből.

Valahonnan mégiscsak el kellene indulni, hogy rend legyen a közterületeken. Kezdeni lehetne mondjuk a rendezési tervekkel. Ezek ma kizárólag az építészeti terveket, célokat szolgálják – mondják a nem építész szakemberek. Az építészek viszont máshogy gondolják, mert szerintük a rendezési tervek szabályai még az építészetet sem szolgálják igazán. Már itt meg lehetne határozni egy utcaképet a közművektől a zöldfelületekig! Egy pillanatnyi megoldás hosszú távú lehetőségeket hiúsíthat meg.

A közterületi koordinációra sok önkormányzat saját, külön rendeletet alkot, csak az a baj, hogy ezzel nem igazán lehet mit kezdeni, ha nem megfelelő szabályozásra épül. És ellenőrzési, szankcionálási háttér sincs hozzárendelve. Mert: miből, hogyan, milyen szabályozások alapján?

Az álom: térinformatika

Van még egy nagy csoport, ami nélkül ma már lehetetlen a rend a közterületeken. Ez pedig a megfelelő információs rendszer. A térinformatika, amely három dimenzióban láttatja, mi, hol, milyen mélységben vagy magasságban húzódik, mikor épült, mennyi a várható élettartama... Borzasztó drága, az önkormányzatok zöme csak álmodni tud róla. A települések próbálnak ugyan maguknak valamiféle nyilvántartási rendszert kreálni, de mégiscsak jobb lenne egységes, országos „vonal" mellett haladni. Jogosnak tűnik a kérdés, mit csinált ezen a téren a négy évig működött informatikai minisztérium?

Stílszerűen szólva ezek az említettek csak a felszínt jelentik, a dolgok lényege valahol a „mélyben" húzódik, mint a közművek. A műszaki klub tagjai még mindig azon gondolkodnak, akkor hát kinek is küldjék el megállapításaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: ''A csarnokügy tipikus''

A Kisalföld cikke nyomán (Az egyetemi csarnok fél… Tovább olvasom