Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Lehet a jó célért együtt is dolgozni

Tudnak-e a különböző pártállású országgyűlési képviselők közös érdekű helyi célokért együtt dolgozni? Az Összefogás a Polgári Körökért Egyesület elismerésre érdemes kezdeményezésként erről rendezett fórumot szerdán este Győrött.
Megtelt az ifjúsági ház színházterme a fórumra. Feltehetően nem lesz kisebb az érdeklődés az egyesület ezután következő rendezvényein sem, amelyek – Majtényi László elnök szerint – a helyi önkormányzati képviselők fórumai lesznek. Most az volt a cél, hogy a megyeszékhely országgyűlési képviselőitől pártállásuktól függetlenül meg lehessen kérdezni, hogyan értékelik képviselői munkájukat, mit sikerült – s alkalmasint mit nem – tenni városuk érdekében.

Különösen érdekessé tette a fórumot, hogy elfogadta a meghívást Balogh József, aki nemcsak országgyűlési képviselő, hanem a város polgármestere is. Érthető, ha a fórum képviselői a legtöbb kérdést hozzá címezték. Az ellenzéki tábor „oroszlánbarlangjában" derekasan helyt kellett állnia. Mert volt például, aki a közönség soraiból (őt idézve) szándékosan meg akarta sérteni a szocialista képviselőt, amikor azt mondta, ebben a körben semmi helye olyan embernek, aki más eszméket képvisel. Ezt a felszólalót a rendezvény szervezői és a résztvevők is hangos nemtetszéssel „helyreigazították", mondván, ez a fórum nem az ideológiai csatározások színtere.

A fórum pódiumán Birkás Tivadar, Szijjártó Péter (Fidesz), Medgyasszay László (MDF) és Balogh József (MSZP) várták a kérdéseket. Elfogadta a meghívást Szakács Imre is, de külföldi útja miatt nem tudott jelen lenni. A képviselők bevezető előadásaiból azt érzékelhették a hallgatók: valóban van sok olyan kérdés, amelyben a különböző pártállású képviselők közös nevezőre juthatnak, ha a város érdekében a parlamentben kell hallatni szavukat. (Csak tallózva: a táblabíróság felállítása, a Mosoni-Duna vízrendezése, a péri repülőtér, az egyetem fejlesztése és sok más.) Medgyasszay László, aki – saját szavai szerint – már tizenharmadik éve koptatja a parlament székeit, úgy fogalmazott: nem kell azért kollaboránsnak nevezni egy ellenzéki képviselőt, ha egyetért valamely kormánypárti intézkedéssel. Persze, más kormánypártiként és más ellenzéki képviselőként dolgozni (ő mindegyiket megtapasztalta), de helyi ügyekben, jó célokért igenis kell lobbizni...

A fórumon – a helyi kérdések rovására is – viszonylag sok szó esett az érdeklődők részéről is az országos politikáról (szociálpolitika, EU-csatlakozás, pénzügypolitika), ez nyilván annak köszönhető, hogy a képviselők így együtt, ha úgy tetszik, egymással szembesítve a választások óta most először adhattak számvetést munkájukról. A kifejezetten várospolitikai kérdések között – érthetően – első helyen az iskolabezárások szerepeltek, de szó volt egyebek között a Rába-gyár telephelyének jövőbeni sorsáról, a gyárbezárásokról és ennek kapcsán a munkahelyekről, szociálpolitikáról...
Az Összefogás a Polgári Körökért Egyesület a jövőben hasonló fórumokat kíván szervezni helyi, önkormányzati képviselőkkel, s ott nyilván már nem a „nagypolitika" kerül előtérbe. A szerda esti esemény legfőképpen azért volt érdekes és hasznos a szépszámú érdeklődő számára, hogy bebizonyosodott: képviselőik akarnak és tudnak is közös nevezőn dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabezárások: döbbenet és tiltakozások

Megdöbbenve fogadták az érintett szülők és pedagógusok a győri városvezetés terveit a Balázs Béla… Tovább olvasom