Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Lehangoló morzsás zsemleteszt

Győr-Moson-Sopron - Árban hat forint a különbség a Győrben kapható zsemlék között: ezt eddig is tudtuk, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy – Hofi Géza poénjával élve – a szánk nagy vagy a zsemle kicsi. A Kisalföld mért, vágott, s a zsemlék fele éppcsak átcsúszott a vizsgán.
Hogy normális-e zsemleporszívóval szendvicset készíteni, a válasz nyilvánvalóan nem. Mégis szerencse és/vagy komoly kutatómunka kell ahhoz, hogy olyan zsemlére találjon az ember, amelynek „bele" is van, nemcsak külső, morzsalékos kérge.

Nyakunkba vettük a várost, hipermarkettől kisebb élelmiszerboltokig, majd maszek pékségekbe is elmentünk, hogy megtaláljuk a tökéletes példányt. Első ránézésre nem vettünk észre semmi különöset a zsemlék között, aztán mértünk, vágtunk, elemeztünk – és persze morzsát söpörtünk. Íme a Kisalföld-teszt végeredménye.

Hét helyen vásároltunk, a Tesco egyik hiper- és szupermarketében, az Intersparban, a Kaiser’sben, a CBA-ban, valamint két pékségben, az Aranycipóban és a Lipóti pékségben. A súlyok alapján a kaiser’ses és Tesco szupermarketes zsemle volt a legkönnyebb: egyaránt 53 grammal. Hajszállal megelőzte őket az Interspar zsemle 54 grammal, aztán a Tesco hipermarket jött 55-tel, majd a CBA 56-tal. Súlyra a legtöbbet a pékségek termékei nyomták, az Aranycipó 57 grammos péksüteményt árult, a Lipóti pékség pedig 62 grammosat. Ha a legkönnyebb és legnehezebb zsemléket összehasonlítjuk, akkor bizony csaknem 1 deka a különbség, de az is érdekes, hogy a két tescós zsemle sem azonos súlyú: 2 gramm a különbség a hipermarket javára.

Nagy zsemleteszt: Hét helyen vásároltunk, néztünk árat, súlyt, morzsalékosságot. Aztán értékeltünk. Fotó: H. Baranyai Edina
Nagy zsemleteszt: Hét helyen vásároltunk, néztünk árat, súlyt, morzsalékosságot. Aztán értékeltünk. Fotó: H. Baranyai Edina

Jöjjenek akkor az árak, amelyek azonban nem ezt a sorrendet adják vissza. A legolcsóbb (19 forint) a CBA-s, amely súlyra a harmadik, utána 20 forinttal az Interspar jön, aztán pedig 21-gyel a Lipóti pékség, amely a legnagyobb zsemlét kínálja. A Tesco és a Kaiser’s 22 forintért kínálja termékét, az Aranycipó viszont 25-ért.

Ezután vágtuk félbe, a legkellemesebb meglepetést a kaiser’ses zsemle szerezte számunkra: volt bele és kevésbé morzsálódott. Ugyanez már nem volt elmondható sem a CBA-s, sem a tescós termékekről, de az intersparos zsemle mellé is azt írtuk: lyukas a közepe. A lipóti péksüteménynek volt belseje, de nagyon morzsalékos volt.

Ha pontozni kellett volna, a termékek fele éppcsak átcsúszik kettessel a vizsgán, azt azért hozzátesszük: ízre egyikkel sem volt probléma.

Nyilván a megállapításainkból is kiderült, hogy nem szakértőként, hanem átlagos vásárlóként teszteltük a termékeket. Az élelmiszer-biztonsági hivatal azonban végez vizsgálatokat, ezekről Juhász József főmérnök elmondta, éves szinten 1–2 panasz érkezik hozzájuk, döntő többségében azért, mert – nincs jobb szó rá – a zsemlét túlságosan felfújták. A szabály azt írja elő, hogy átlagosan 54 grammnak kell lennie a péksüteménynek: ennek az általunk vizsgált termékek zöme megfelelt. A hatóság vizsgálja ezenkívül még a fajlagos térfogatot (menyire fújták fel...), valamint a sótartalmat. Olyan még nem volt, hogy egy zsemlét ehetetlennek minősítettek volna valamelyik ellenőrzés során.

Olvasóink írták

  • 2. makki 2008. április 18. 21:12
    „Húdeizgalmascikk!”
  • 1. zsemleevő 2008. április 17. 19:51
    „hm..hm...hm...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi kreditpontok önkéntességért

Győr - Szociális gyakorlatot is választhatnak tantárgyként fél évre a győri egyetem mérnök-, jogász-… Tovább olvasom