Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Lehagyta a tavasz a méheket

A méhek nem tudtak lépést tartani idén a korán virágzó természettel Fertőendréd közelében. A győri méhész szerint pedig az éjjelenként lehűlt hőmérséklet hátráltatta eddig a mézhordást.
– A természet idén gyorsabb volt a méheknél. A repce a szokásosnál korábban, április közepe helyett már a hónap elején virágzott. A méhcsaládok viszont csak május elejére kerültek kellőképp fejlett állapotba. Így repcemézből nem lett kimagasló termés – mondta el Pánácz Tibor fertőendrédi méhész és hozzátette: azért se indult jól környékükön a hordás szezonja, mert Fertőszentmiklós közelében háromszáz méhcsaládot érintett egy permetezés miatti mérgezés. A szakhatóság vizsgálja, történt-e szabálysértés, mert nem mindegy, mikor és milyen szert használnak növényvédelemre a gazdák. A méhész az elkövetkező időszakban bízik, abban, hogy az elmúlt évekhez képest ezúttal jobb lesz az akácméztermés, az átvételi, az eladási árak pedig maradnak a régiek.

Mostanában többet lehet majd látni, hogy kaptárakkal vándorolnak a szorgos kis rovarokkal foglalkozók. Akácosok közelében legeltetnek. Képünkön Vajda László látható. Fotó: Bertleff András
Mostanában többet lehet majd látni, hogy kaptárakkal vándorolnak a szorgos kis rovarokkal foglalkozók. Akácosok közelében legeltetnek. Képünkön Vajda László látható. Fotó: Bertleff András

Vajda László győri méhész is eddig a repcén, ezután az akácon legelteti méheit. Szerinte mostanában többet lehet majd látni, hogy kaptárakkal vándorolnak a szorgos kis rovarokkal foglalkozók. Arról is beszélt, hogy kellemesnek tűnt a tavasz, főleg a tavalyihoz képest, amikor még hó is volt, de éjjelente lehűlt a hőmérséklet. Így az egy hónapos repcevirágzás alatt három napon tudtak jelentősebb mennyiségű nektárt gyűjteni méhei. A kaptár alatti mérleg legtöbbször nem mutatott változást, azaz annyit hordtak a kis állatok, amennyit el is fogyasztottak, s sokszor csökkent is a kaptár súlya.

– Az időjárás kegyeire vagyunk bízva, viszont jobbak a kilátásaink, mint tavaly, mert most erősek a méhcsaládok, jól teleltek át. A múlt évben hiába virágzott az akác, akkor jelentősen megfogyatkozott a méhek száma, egy generáció szinte kimaradt szaporodásukból – szögezte le Vajda László. Tavaly tapasztalatai alapján a kevés termés a felvásárlási árakat kicsit emelte: 1250 forintot adtak az akác-, 800-at a virágméz kilójáért. Üvegben piacon 1800 forintért lehetett kapni az akác-, 1400-ért a virágmézet. A jobb termés idén a hordós átvételnél csökkentheti az árat, de ha több a méz, az mégis mindenkinek jó: a méhésznek a bevétel miatt és a méhek is jobban tudnak utódokat nevelni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörög az idénymunka

Felmondás, szabadságolás, táppénz: csalhatatlan jelei az ausztriai mezőgazdasági idénymunka… Tovább olvasom