Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Legyőzték a félelmüket

A becslések szerint a felnőttek egytizede rendelkezik csak biztos úszótudással. Újabban egyre többen szánják rá magukat idősebb korban is a tanulásra. A Ferenczi házaspár, túl a hatvanon, a napokban vizsgázott sikeresen.
Sohasem késő: Ferenczi István és felesége (elöl) a hatvanon túl iratkoztak be a tanfolyamra.
A győri nyugdíjasoknak eszükbe sem jutott úszni tanulni. Elvégre a hegyvidékről származó 66 esztendős férj és az eredetileg koroncói 60 éves feleség jól megvolt idáig enélkül is. Ferenczi István és neje csak akkor gondoltak arra, hogy jó lenne, ha tudnának úszni, amikor a balatoni nyaralásokkor az egyébként vízbiztonsággal rendelkező gyermekeiket igyekeztek kiparancsolni a tóból. Nemrégiben azonban a szívproblémával és mozgásszervi gondokkal küszködő férfinak az orvosok ezt a gyógymódot javasolták. A feleség tudta, hogy csak úgy veheti rá a párját, hogy eljárjon a tanfolyamra, ha ő maga is vele tart.

Kezdeti nehézségek

Első gondolatra ez Ferenczi Istvánné számára még nagyobb problémát jelentett, hiszen víziszonya volt. Érthető tehát, hogy óriási akaraterőről tett tanúbizonyságot, amikor végül megjelentek az uszodában. Amikor azonban meglátták, hogy rajtuk kívül több nyugdíjaskorú tanítvány is van, akkor kissé megnyugodtak. Ennek ellenére az első órák bizony nem jártak számukra túl sok sikerélménnyel. Amíg ők a vízen siklást gyakorolták, addig mások már a medence mély részében tempóztak. Akkoriban nehezen tudták elképzelni, hogy ez nemsokára nekik is sikerülni fog. Ferencziné az elején többször gondolt arra, hogy kifogást keres, hogy ne kelljen az uszodába menni, de aztán az utolsó pillanatban mindig rávette magát az indulásra.

Különórák ingyen

Aztán egyszer csak – szinte észrevétlenül – eltűnt belőlük, ahogy ők fogalmaznak, a „gyomorideg". Mindez a türelmes oktatóknak volt köszönhető, akik igazi családtagként bántak mindenkivel. A tanfolyam 16 órás volt, de ennél az időseknek több alkalomra volt szükségük. A különfoglalkozásokért azonban nem kellett a nyugdíjasoknak fizetniük, mert az oktatók azt mondták: olyan nincs, hogy valaki ne tudna megtanulni úszni. S, bár ez kezdetben hihetetlennek tűnt, bebizonyosodott, hogy a mesterek igazat állítottak.

Jelesre vizsgáztak

A vizsgára a napokban került sor, s a vegyes csoportból nemcsak a gyerekek, a fiatalok és a középkorúak szerepeltek kiválóan, de a nyolctagú „nyugdíjasrészleg" is. A mellúszás mellett a gyorsúszás és a hátúszás fortélyait is valamennyien elsajátították. Azóta mindennap egy órát töltenek az uszodában, s örömmel mesélik egymásnak, hogy mióta a „vízen siklanak", nincs már panasz a közérzetükre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarjánpuszta híre messzire jutott

Tarjánpusztán, a kisközségi iskolába tizenhét tanuló jár. A tanítók mégis olyan hagyományőrző… Tovább olvasom