Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Legyen független győri Ifiház? Igen! Elképzelhető ez? Nem!

"Minden épület sorsát emberek alakítják. Ez az Ifiház esetében finoman fogalmazva sem diadalmenet - alsó határon - elmúlt 15 évben."
Tavaly ősszel remek hangulatú kocsmai műveltségi vetélkedőn volt szerencsém részt venni egy csapatban Winkler Gáborral. Mindezt csak azért mesélem el az Olvasóknak, mert ha most megírom a véleményemet a győri Ifiházról, cseppet sem félek attól, hogy tanár úr soha többet nem áll velem szóba. Sőt, szinte biztos vagyok benne, hogy alkotunk mi még egy csapatot, ha rendeznek újabb pubkvízt. Független emberek ugyanis képesek tiszteletben tartani egymástól eltérő álláspontjaikat.

Nos, abban igaza van Winkler Gábornak, hogy az Ifiház értékes lenyomata a hetvenes évek építészetének. Amióta azonban szárnyra keltek a hírek az Ifiház tervezett lebontásáról, arról egyetlen szó sem esett, hogy minden épület sorsát emberek alakítják. Ez pedig az Ifiház esetében finoman fogalmazva sem diadalmenet - alsó határon - az elmúlt 15 évben. S akkor a koncerteken tapasztalt elviselhetetlen tömegnyomort, izzadó falakat meg sem említettük.

A Mediawawe hivatalos oldalán több mint tanulságos elolvasni Hartyándi Jenő 2013-as írását az akkor 40 éves Ifiházról. Emlékképek az első helyi Jazzklubról (1976-1980), a győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozatról (1982-1984), az Amatőrfilm Stúdióról (?-1989), a Vizuális Műhelyről (1989-1995). Az utóbbi két évtizedről meg semmi - talán nem véletlenül.

"Büszke vagyok rá, hogy önkéntes és független szervezői munkásságom az Ifiházban/ból indult el 1976-ban, majd társaimmal több győri helyszínt kipróbálva, használtunk, virágoztattunk és építettünk fel független kulturális közösségi hely kialakításának céljával, volt amit a romokból vagy a nulla szintről" - zárja gondolatait Hartyándi Jenő. Figyelték, hogy két tagmondatban kétszer hangsúlyozta a függetlenséget?

Azok a baloldali pártok, politikai szervezetek, amely hónapok óta kampányolnak az Ifiházért - legutóbb múlt hétvégén -, fontos dolgot felejtenek el. Az Ifiház pontosan a baloldali városvezetés idején, a '90-es években került vakvágányra azzal, hogy olyan embereknek adtak "játszóteret" az Ifiházban, akik erőteljes politizálásban utaztak.

A magát konzekvensen függetlennek tituláló, az Ifiházat megmenteni akaró Arrabona Városvédő Egyesületről szintén meg kell jegyezni: az egyik oszlopos tagjuk a tavaly őszi önkormányzati választásokon a Jobbik színeiben indult Győrben.

Ennyit a függetlenségről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízvezeték ráncfelvarrása - Csőcsere a Teleki utcában Győrben

Az átkötésekre minden esetben előzetes értesítés után, munkanapokon, jellemzően a délelőtti órákban… Tovább olvasom