Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Legyen éjszakai buszjárat?

Győr - Két éjszakán keresztül szállította ingyen a szórakozó ifjúságot a Bagoly-Busz a győri lakótelepek és a belvárosi, révfalui szórakozóhelyek között. • Nosztalgia járat Győrben VIDEÓVAL!
Pénteken és szombaton összesen kétszázan vették igénybe az előremutató szolgáltatást, amelynek esetleges jövőjéről majd a város dönt.

Akiknek bejött: Az éjszaka hazabuszozoó fiatalok közül Kóczán Nikolett és Németh Albert szerint folytatni kellene a programot.
Akiknek bejött: Az éjszaka hazabuszozoó fiatalok közül Kóczián Nikolett és Németh Norbert szerint folytatni kellene a programot. Fotó: B.A.


Az Európai Mobilitási Hét keretén belül indította el az éjszakai, kísérleti járatát a Kisalföld Volán péntek és szombat éjszaka, 9 és hajnali 4 között. A hét mottója a „tiszta környezetért", de itt nyilván többről volt szó: arról, hogy ne üljön autóba az, aki ivott.


A kiplakátolt és a Kisalföldben is meghirdetett akciót főként pénteken kísérte érdeklődés, estefelé jellemzően a lakótelepeken szálltak fel a Kálóczy tér felé tartó fiatalok, kettő és három között pedig visszafelé vették az irányt. Winkler Ágoston, a Kisalföld Volán Zrt. menetrendi előadója elmondta: az éjszakai útvonalat a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) javasolta 2007-es tanulmányában, eszerint a busz érintette Nádorváros lakótelepeit, a „József Attilát", Gyárvárost, valamint a Belváros és Révfalu csomópontjait, szórakozóhelyeit. Az akcióhoz a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub is csatlakozott, amely különleges Mobilitási Éj programmal készült, valamint díjmentes belépést tett lehetővé az éjszakai autóbusszal érkezők számára. Ennélfogva a forgalom is nagyobb volt.

A Volán és a VEKE munkatársai több mint 100 kérdőívet töltettek ki az utasokkal az igények jobb feltérképezése érdekében. A visszajelzések igen pozitívak voltak, az utasok értékelték az új lehetőséget, miközben ezekre a kérdésekre is választ adtak: „Legfeljebb hány percet várna az éjszakai autóbuszra, ahelyett, hogy taxit hív?" „Melyik időszakban és milyen díjszabás mellett használná az éjszakai autóbuszt?"

Mint láthattuk, a forgalom igen hullámzó volt, pénteken kettő után állóhely is alig jutott, szombaton – talán a rossz idő miatt – kevesebben mozdultak ki otthonról. Úgy látszott, az utasok fele 20 éves vagy afeletti, míg a másik jellemző korcsoport egészen fiatal: 14–15 éves. Ezért ők remélhetőleg egyébként sem vezetnek autót, viszont csatangolniuk sem kellett az éjszakában.

Kísérlet: Az utasok fele 20 éves vagy afeletti, míg a másik jellemző korcsoport egészen fiatal: 14–15 éves. Ezért ők remélhetőleg egyébként sem vezetnek autót, viszont csatangolniuk sem kellett az éjs
Kísérlet: Az utasok fele 20 éves vagy afeletti, míg a másik jellemző korcsoport egészen fiatal: 14–15 éves. Ezért ők remélhetőleg egyébként sem vezetnek autót, viszont csatangolniuk sem kellett az éjs


A 18 éves Kóczián Nikolett és barátja, a húszesztendős Németh Norbert szerint nagyon jó kezdeményezés a Bagoly-Busz, remélhetőleg nem egyszeri alkalomról van szó. Norbert szerint egyébként sem ülne ittasan a volán mögé, de a buszjárat megkönnyíti a hazajutást a Kálóczy téri éjszakázás után. Hasonlóan gondolja a szintén győri Melis Eszter is, aki hozzátette: ha ennek folytatása lenne, akkor érdemes öt óráig üzemeltetni a járatot, mivel a Kálóczy téri szórakozóhelyek jellemzően négy körül zárnak.

Winkler Ágoston, a Volán munkatársa ezzel kapcsolatban kifejtette, mivel a megrendelő az önkormányzat, nyilván a Bagoly-Busz esetleges véglegesítéséről is ő hivatott dönteni. „Ennek során azt is figyelembe kell venni, hogy az éjszakai közlekedés fenntartása költségesebb a nappalinál, ezért a nappalitól eltérő díjszabás alkalmazására is szükség lehet, ami az igénybevétel mértékét is befolyásolhatja.

A döntés előkészítését, a szolgáltatás pontos megtervezését nagyban segíti a mobilitási héten végrehajtott kísérlet tapasztalatainak elemzése" – tájékoztatott a társaság előadója. Hazánkban jelenleg csak Budapesten üzemel kiterjedt éjszakai autóbusz-hálózat, a Győrhöz hasonló méretű városok közül pedig Pécs, Székesfehérvár és Miskolc biztosít valamilyen szintű utazási lehetőséget az éjjeli órákban.

Szakonyi Petra, Győr városstratégiai tervezője szerint jelenleg még igen korai lenne a járat jövőjéről beszélni. Mint elmondta: a számokat a szakemberekkel együtt kell kiértékelni, s ha az akció sikeresnek számít – összesen 200-an utaztak az egy-egy éjszakán –, akkor érdemes tárgyalásokat folytatni a Volánnal arról, hogy milyen ajánlatot tudna tenni egy ilyen program megvalósítására.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. éjszakai járat 2008. szeptember 23. 15:39
  „Sokadjára fordul elő velem, hogy írás közben "kivet" sorai közül a szerver. Ezért most röviden válaszolok, kérlek, ne vedd udvariatlanságnak.
  1.Állj ki szerda-csütörtök este a Baross hídra. Meglátod, igazat beszélek.
  2. Az éjszaka legyőzéséről írt gondolataidat borzalommal olvastam volna, ha a végén nem jövök rá, hogy jó a humorod.
  3.Az élvezetek fokozott halmozását tán meg kéne hagyni arra az időpontra, amikor bejelentik: nekünk jön az üstökös...!
  4. Akinek van pénze, ereje, tehetsége hetente akár több napot is éjszakai buliba tölteni, az ne sajnálja a taxi díját!Mert ugye nem egy hamisított traubi-szódát melengetsz hajnalig? Üdv.”
 • 45. Nagy Attila 2008. szeptember 23. 10:13
  „44. éjszakai járat:

  Nem tudom, ki beszél itt szerdáról meg csütörtökről rajtad kívül. Igen van például csütörtökön is egyenszórakozási lehetőség, ez tény, de azt hiszem ez még a fiatalok között is marginális. Itt kimondottan a péntek és szombat estéről van szó. Tehát ne vigyük a szituációt olyan közegbe, amiben nincs. Ez annyira etikátlan egy vitában, mint valakit kiráncigálni a WC-ről az utcára, és úgy mutogatni rá, hogy letolt gatyában van.

  Hogy miért nyúlnak az éjszakába a bulik? Miért akar a gyerek minél tovább fennmaradni? Miért tart egy lakodalom hajnalig? Az este úgy látszik jobban hat a lelkünkre, a sötétség kinyitja az érzéseket, és az éjszaka legyőzésével kicsit legyőzzük a halált is, hiszen minden alvás egyben egy kis halál is.

  Hogy a fiatalok az alkoholban látják a boldogságuk forrását, hát az tényleg szomorú, de ez nem az ő hibájuk. Azt gondolom minden ember használ valamiféle kábítószert, kávét, alkoholt, zenét, internetet, de akár egy színház is valamilyen szinten öntudatvesztés.

  És igen, vannak akik kulturáltabb szórakozásból szeretnének hazajutni éjjel egykor, mondjuk egy színház után elfogyasztott pohár sör/bor/üdítő után, vagy egy táncházból, mint én, egy jazz koncertről, egy higgadt baráti beszélgetésből/sörözésből. Annyira rossz, hogy egy színház után nem lehet beülni sehova, mert el kell érni az utolsó buszt, vagy egy szabadtéri rendezvény végéről lemaradok, hogy ne kelljen fél órát gyalogolni. (Persze gyalogolni jó dolog, kell is, feltéve ha nem kényszerből teszed.) Ott van pl. augusztus 20-a. Megnézed a tűzijátékot, és rohansz a buszra, pedig még lehet szívesen csavarognál egy fél órát a városban. Vagy kocsival mész, és akkor nem ihatsz meg egy jófajta korsó sört, ami azt hiszem még nem az alkoholizmus netovábbja.

  Igen, igazad van, hogy kell tudni mértéket tartani, és nem mindenki képes rá, de talán pont ettől tanulják meg, hogy ez így valahogy nem jó.

  Én azt gondolom továbbra is, hogy jelentős igény van egy éjszakai járatra péntek és szombat este. Menj be a városba, nézd meg mennyi ember mászkál éjjel egykor, és nem mind részeg, tivornyázó tizenéves, de az is igaz, hogy van közöttük ilyen. Ezek az emberek mind kocsival, taxival, gyalog kénytelenek hazamenni, márpedig egy részüknek nincs kocsija, és drágának tartja a taxit, mert nem úgy él, de ennek ellenére szereti néha jól érezni magát, akár két-három korsó olcsó sör elfogyasztása mellett.”
 • 44. éjszakai járat 2008. szeptember 23. 09:23
  „31. csakújpest.
  Kedves Barátom!
  Áruld el, légy szíves, hogy ha te szerda-csütörtök éjjel bőven éjfél után jutsz ágyba kissé ittasan, hogyan fogsz másnap teljesíteni? Mert ugye tanulsz vagy dolgozol?
  Légy szíves elárulni: miért kell egy jó bulinak éjfélkor vagy még később kezdődni? Mert a szerdai buli időpontját még csak-csak megértem: a hétvégi hazautazásra ki kell tisztulni, nehogy a kedves szülő bármit észrevegyen...Bár a körmös taxi* nyomai nem múlnak el addigra...(körmös taxi=a négykézlábon való közlekedés egy formája, amikor a delikvens körmei csattognak az aszfalton.)
  Szóval: szíveskedjetek mértéket tartani, az éjszakai buliban is.
  Kéne még az az energia később is... Üdv.”
 • 43. Paszuly 2008. szeptember 22. 22:17
  „Egyetértek csalódottal, hogy bácsa felé is jöhetne busz, mert ez szörnyű,a mi most van, nekem sokkal előbb el kell mindenhonnan indulnom, mint barátnőimnek, hogy az utolsó buszt elérjem, vagy mehetek éjjel taxival, és azért elég sokan laknak révfalu-bácsa-ergényi környékén!!!”
 • 42. Egy szervező 2008. szeptember 22. 20:36
  „Tisztelt Csalódott!

  Neked is az előző hozzászólás tudom mondani, de sajnos ilyen rendezvények tervezésénél, ahol sok apró és kevésbé apró dolgot kell összehangolni, "elcsúszhatunk". Talán a következő jobb lesz, vagy nem is lesz... Mert minek? De szerencse, hogy a többeknek úgy vélem sok örömet szereztünk...”
 • 41. Freehill - 2008. szeptember 22. 20:33
  „Szerintem először legyen egyetlen, a legnépesebb városrészeket kiszolgáló vonal, és ha az bevált, lehet bővíteni. Csak fokozatosan, akkor kisebb a bukás esélye.

  A múlt hétvégi kísérleti járaton biztonsági őr is utazott, ennek köszönhetően semmilyen atrocitás nem történt: nem verekedtek, nem hánytak, teljesen civilizáltan viselkedtek az utasok, kimondottan kellemes volt a hangulat!”
 • 40. Egy szervező 2008. szeptember 22. 20:30
  „Tisztelt qrgrg!

  NEM a "kiváltságos" kézilabdás lányok miatt csúszott a dolog, hanem az egyetemen megrendezett esemény miatt, ahol ők is szerepeltek, de NEM MIATTUK!
  Egyébként MINDEN meghirdetett nosztalgiabuszos menet meg lett tartva, az utolsó kettő 1 órát csúszott a fenti esemény miatt. Sajnáljuk, hogy lemaradtál, de aki türelmesen várt, az tudott utazni a busszal.”
 • 39. Csalódott 2008. szeptember 22. 20:23
  „Köszi a tájékoztatást kedves qrgrg!!!igy most már okés a dolog,de azért szólhattak volna,mert csak azért jöttem vissza városba,hogy akkor menjek vele,nem egy órával később!!!”
 • 38. Aks 2008. szeptember 22. 20:06
  „sztem az úgy jobb lenne ha minden járat óránként 1x menne
  nem csak Marcalba meg Adyba hanem minden járat. főleg az olyan forgalmasak mint a 31-es +40-es ami mindig tömve van. és mondjuk 22-es + 19-es mehetne 30 percenként”
 • 37. qrgrg 2008. szeptember 22. 19:57
  „A nmosztalgiabusz jött csa a kivátságos kéziscsajok miatt késett!!!
  Nem tudom ők mennyivel külömbek nálunk... Vagy netán lerobbant az új audi amit kaptak?? Amúgy meg a főiskolás élet az ivásról szól se3mmi másról... Diplomás alkoholistaák lesznek....”
 • 36. drágaataxibuszjobblenne 2008. szeptember 22. 19:25
  „szerintem nagyon jó ötlet és csökkenthetné a ittas vezetők által okozott baleseteket is , mert lehet , hogy akkor az is inkább buszozik aki amugy az egyetlen lehetőséget választja és kocsiba ül...”
 • 35. Csalódott 2008. szeptember 22. 18:17
  „Egyetértek az előttem szólóval!
  Másrészt Győrnek nem csak a déli felén laknak ám!!!Nem csak Marcal meg Adváros létezik!!!Ha ennyire "jol" megszervezték az éjszakai buszt,akkor nyugodtan jöhetne Bácsa-Ergényi ltp. felé is,mivel Révfaluból nincs is már olyan messze,de persze ahhoz két buszjáratot kéne indítani,vagy egyet,de az már túl hosszú menetidejű lenne!

  És azért vagyok csalódott,mert délelőtt nem értem rá nosztalgiabuszozni,mert suliba voltam,erre délután visszamentem a Városházához,és 16:30kor kellett volna indulnia a 4-7-es járatnak,ami sajnos nem jött,pedig előtte negyed órával ott voltam,és még utána is vártam vagy 40 percet!és még a Révai utcában sem tudtak arra válaszolni,hogy miért nem jött,mondván,hogy nem ők szervezik!”
 • 34. WSmith 2008. szeptember 22. 17:59
  „Az senkinek nem jut eszébe, hogy esetleg a félrészeg-részeg-drogos-alkoholista főiskolásokon kívül talán más is közlekedne éjszaka? Talán van, aki pl. egy éjfélkor végződő mozi után buszra szállna a párjával, és kulturáltan hazautazna, ha lenne rá mód a 21. században, Európa közepén, egy magát marha fejlettnek képzelő városban. Vagy van, aki éttermekben, szórakozóhelyeken dolgozik, és szeretne munka után hazajutni egy órás gyaloglás helyett tömegközlekedéssel - szintén kulturáltan, józanul...”
 • 33. Nagy Attila 2008. szeptember 22. 16:49
  „És nem szerdától kell vasárnapig, hanem szerintem bőven elegendő lenne az, ami most volt. Péntek-szombat, illetve szombat-vasárnap éjszakáján.”
 • 32. Nagy Attila 2008. szeptember 22. 16:46
  „Nem tudom, én csak egyszer mentem ezzel az éjszakai járattal, de ahogy láttam a többség 18 év feletti volt. Persze egy mérés nem mérvadó, de még mindig több, mint egy 0 mérés mellett feltett hipotézis. (Nem mellesleg jómagam nem diszkóból jöttem, hanem más alternatív szórakozási mód miatt maradtam a városban fél kettőig.)”
 • 31. csakujpest 2008. szeptember 22. 16:32
  „Hát persze, gondolom mivel nem gyalogoltál még egy buli után 1 órát haza éjjel, így leszarod a többiek problémáját. Amerika végképp nem tudom honnan jön a képbe. Az önkormányzat pénzét pedig a város lakóinak kényelme érdekében kell felhasználni. A te elveden elindulva ne fejlesszünk semmit, mert számodra ez nem fontos, meg amúgy is drága.”
 • 30. éjszakai járat 2008. szeptember 22. 16:10
  „Szóval induljanak a buszok, mondjuk szerda éjjeltől vasárnap hajnalig, mondjuk 20-30 percenként, és szállítsák azt a tömeget, melynek felét a 14-15 éves félrészeg-részeg (dro. bocs.)gyerekek teszik ki. Akik ugyan nem tudni, hogy jutottak alkoholhoz, akiktől ugyan nem tudni, hogy mit vár el a szülője, akik ugyan lehet, hogy egy kicsit mákosak lesznek csütörtök-péntek délelőtt az iskolában, de hát Amerika majmolása még sok ötletet adhat nekünk.
  A busz védelmére éjjelente kiállított 3-4 biztonsági őr, 2-3 jegyárusító bérét meg gazdálkodja ki a Volán, a délelőtti utasok meg az önkormányzat pénzéből. Emberek! Józanodjunk ki!!!”
 • 29. csakujpest 2008. szeptember 22. 15:26
  „A pesti tapasztalatokat hasznosítva nagyon jól meglehetne szervezni Győrben az éjszakai buszozást.
  Vagy legyen jó a nappali bérlet éjszakára is, vagy 300-400ft szerintem beleférne a messzebb lakóknak. Mivel itt 1-2 járatról lenne szó és pár buszról, simán lehetne alkalmazni a pesti módszert: járatonként 3-4 ellenőr és 3-4 biztonsági őr akinél lehet jegyet venni. Ezzel nem lenne esély randalírozásra és vandálkodásra. Egyébként saját tapasztalatból annyit tudok mondani, hogy buliból hazafelé általában örülnek az emberek ha nem alszanak el, nemhogy még óriási károkat okozzanak a buszban. Ha egy 2 milliós városban meg lehetett oldani, hogy mostanra az emberek nagy része éjszakai buszokkal jár bulizni, akkor egy magára adni akaró Győr már csak presztízs kérdésből és megvalósíthatná az ötletet.
  Aztán utána büszkék lehetnénk rá, hogy nekünk ilyen is van...:D”
 • 28. Legenda 2008. szeptember 22. 14:28
  „Kekata írására reagálva:
  Szerda esténként az utolsó marcalvárosból induló 23-as járatra (22:27) szálljon fel bárki, és
  ízelítőt kap az éjszakai járatokon utazó "egyetemistákról".
  Akkor mire számíthatunk a nem egyetemistáktól ???? Pláne ha még jegyet is akar majd velük vetetni valaki.
  Akkor azt majd jól megverik, vagy mi? Amikor rendőrt hívtak hozzájuk, akkor azok szépen
  elintézték egy ejnye-bejnyével, a volán meg javíttathatta a buszait saját költségen, mert a rendőrség
  csak akkor intézkedik, ha már vér folyik.”
 • 27. kekata 2008. szeptember 22. 13:25
  „Pár évvel ezelőtt főiskolásként voltam párszor bulizni. Ez úgy történt, hogy Marcalvárosból az utolsó járatra annyian nyomorogtak fel, ahányan tudtak, a busz már Marcalvárosban tele lett. A fele társaság nem volt józan és többnyire nem is viselkedtek emberhez méltóan, a buszban kárt tettek, ordibáltak, hánytak, kötekedtek. Ezt mind el kellett viselnie a buszsoförnek. Volt arra is példa, hogy a buszsoför megállt és leszállította a buszról a társaságot. Amit meg is érdemeltek. Ha azóta nem változott a helyzet, akkor teljesen feleslegesnek tartom az éjszakai buszjáratot, mert azért felesleges indítani, hogy a sok magáról mit sem tudó fiatal (tisztelet a kivételnek, akik normálisak, de sajnos ők vannak kevesebben egy ilyen járaton) tönkretegye a buszokat. Akik el akarnak menni bulizni azok meg fogják oldani (mint ahogy eddig is), a 14-15 éves fiataloknak meg tényleg otthon lenne a helyük.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis híján frontálisan ütköztek

Győr - Az autót látva csodával határos, hogy életben maradt ennek a Ford Fusionnak a 32 éves… Tovább olvasom