Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Legyél a Föld barátja!

Sopron - „Sopron élen jár a lakosság környezettudatos magatartásának kialakításában. Május végén első alkalommal rendezik meg a soproni környezetvédelmi napokat” – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

A Föld napja alkalmából az Inkubátorházban tartottak sajtótájékoztatót. Simon István alpolgármester úgy fogalmazott: csak egyetlen földünk van, az ember feladata pedig nem a természet legyőzése, hanem az élő rendszerek megőrzése. – Sopron élen jár a lakosság környezettudatos magatartásának kialakításában. Ebben civil partnereink is vannak, mint például a Castanea, a Silvanus, vagy a városszépítő egyesület – hangsúlyozta. – Nagy gondot fordítunk a szelektív hulladékgyűjtés és az ártalmatlanítás feltételeinek a biztosítására.

A sajtótájékoztatón Kosztka László, a helyi környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási kft. ügyvezetője bejelentette: május 30-tól június elsejéig rendezik meg az I. Legyél a Föld barátja! elnevezésű környezetvédelmi napokat a belvárosban. A programsorozattal a lakosság környezetvédelmi aktivitásának fokozását, a környezettudatos magatartás további propagálását kívánják elérni a szervezők. Felállítanak tematikus sátrakat, környezetvédelmi road show, játszóház, pedagógusoknak akkreditált képzés is színesíti a programot.


2108 április 22: az Élettelen Föld Napja?

A Föld Napja (április 22.) mozgalom fontos változásokat indított el a természetvédelemben, de sajnos nem tudta megakadályozni azokat a folyamatokat, melyek mára az éghajlatváltozás elkerülhetetlenségéhez vezettek, és alapjaiban veszélyeztetik a földi élet megannyi formáját.

Egy egyetemi hallgató kezdeményezésére 1970-ben hívták életre a Föld Napját, hogy felhívják a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára és védelmének szükségességére. Holott akkor még ökológiai lábnyomunk a fenntartható mértéken belül volt és a klímaváltozásról sem sokat tudtunk.

Tiltakozás
Környezetvédő és természetvédő civil szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy az úgynevezett „Magyar Dakar" (Central Europe Rally) mezőnye Európai Uniós védelem alatt álló Natura 2000 területeken gázoljon át.

Az élővilág egyre nehezebben küzd az ember okozta klímaváltozás következményeivel. Évmilliók lassú evolúciója után a jelenleg zajló változások rendkívül gyorsak, sok fajnak esélye sincs ehhez alkalmazkodni. Már az optimista – az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentését feltételező – 1.5-2.5°C-os átlaghőmérséklet-emelkedés is a fajok 20-30 százalékának kihalását eredményezheti, +4 °C fölött pedig még jelentősebb mértékű kipusztulással és a biodiverzitás drasztikus csökkenésével kell számolnunk.

A jelenleg zajló változások rendkívül gyorsak, sok fajnak esélye sincs ehhez alkalmazkodni.
A jelenleg zajló változások rendkívül gyorsak, sok fajnak esélye sincs ehhez alkalmazkodni.


Sarkvidékektől a korallokig
A legsérülékenyebb ökoszisztémák a sarkvidékek, a mangrovék, a korallzátonyok, a tundra és a tajga, a hegyvidékek és a mediterrán vidékek élővilága. A klímaváltozás a legnagyobb károkat várhatóan az Északi-sark környékén, Afrika Szaharától délre fekvő területein, az ázsiai nagy folyók deltáiban és a szigetvilágokban fogja okozni – először. Már a 2-3 °C-os hőmérséklet-emelkedés is olyan mértékben megváltoztathatja az Észak-Atlanti- és a Golf-áramlatot, ami rendkívüli átrendeződéseket jelenthet az egész bolygó élővilágában.

Jelentős veszélyek fenyegetik az embert is. Az éghajlatváltozás következményeként egyre többeket fog fenyegetni a vízhiány, az éhínség és az alultápláltság, vagy a már legyőzöttnek hitt fertőző betegségek új támadása. A hőhullámokkal, viharokkal, tűzesetekkel, árvizekkel kapcsolatos halálozások és megbetegedések száma is várhatóan jelentősen növekszik majd. A szűkülő erőforrásokért pedig egyre gyakoribbak lesznek a konfliktusok.

Nekünk, embereknek kell megváltoznunk.
Nekünk, embereknek kell megváltoznunk.

2018. április 22.
Sok mindent tudunk már az éghajlatváltozás okairól és a következményeiről. Azonban még sok kérdés továbbra is nyitott és a tudósok is csak találgatnak. Nem tudjuk például, hogy a klímaváltozás, a környezetszennyezés és más ember okozta változások együttesen milyen visszafordíthatatlan hatásokat fognak eredményezni, milyen egymást erősítő folyamatok indulhatnak be.

Másoktól, más élőlényektől nem várhatunk segítséget, nekünk, embereknek kell megváltoznunk ahhoz, hogy száz év múlva, 2108. április 22-én unokáink ne betegen, éhesen és szomjasan emlékezzenek az egykori Élő Bolygóra és olyan, addigra csak képeskönyvekben létező fogalmakra, mint a korallok vagy jegesmedvék.
Forrás: www.wwf.hu


Portalanítás
A környezeti levegő minőségéről és a Tiszta Levegőt Európának elnevezésű programról szóló új irányelvet nemrégiben fogadták el az unióban.
Az irányelv megjeleníti a levegő minőségének javítására irányuló szilárd elkötelezettségét azzal, hogy a finom por (PM2.5) határértékét kötelezően előírja.
A tagállamoknak az irányelv alapján 2020-ig a 2010-es értékekhez képest átlagosan 20 százalékkal kell mérsékelniük a PM2.5 koncentrációt a városi területeken. 2015-ig 20 mikrogramm/köbméter alá kell csökkenteni a koncentráció szintjét ezeken a területeken. A tagállamoknak a teljes területükön érvényesíteni kell a 25 mikrogramm/köbméteres határértéket. Ezt az értéket, ahol lehetséges, 2010-ig, egyébként pedig 2015-ig kell elérni.


Bringázza a munkába!
2008-ban is beindítja a Bringázz a munkába! akciót a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). Idén április 22. és május 31. között tart az akció és akik ezalatt legalább tíz alkalommal kerékpárral mennek a munkahelyükre, azok nyereményeket kaphatnak - hangzott el a kampány keddi sajtótájékoztatóján.

A GKM először tavaly rendezte meg az akciót, de akkor még csak Budapesten, idén viszont már az ország egész területén részt lehet venni a programban. Tavaly összesen 2162 budapesti bringás (293 csapat és 1033 egyéni kerekes) regisztrált, és összesen 21235 kilogramm széndioxid kibocsátást spóroltak meg a városi közlekedőknek. A GKM ezzel egyidőben 2 milliárd forint értékben pályázatot írt ki kerékpárutak fejlesztésére. Az első fordulóban május 14-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok, önkormányzati társulások és többcélú kistérségi társulások tervezési, építési, valamint szélesítési és burkolat-megerősítési feladatokra.

Szemétgyűjtés a Wittman Antal Parkban - Mosonmagyaróvár
A Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Hallgatói Önkormányzata 2008. április 22-én 16:30 órától a Föld Napja alkalmából szemétgyűjtő akciót szervez a Wittman Antal Parkban és környékén! A szervezők szeretettel várnak minden hallgatót, diákot és mosonmagyaróvári lakost, hogy egy jó hangulatú délután folyamán közösen tisztítsák meg ezt a mindenki által közkedvelt zöld területét a városnak! A rendezvényhez szükséges eszközöket a szervezők biztosítják.
Gyülekező: 2008. április 22. kedd 16:30 óra a Gazdász Hotel bejáratánál
Információ: Lévai Etelka, 06-70-459-4716, elnök, Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Hallgatói Önkormányzat

Olvasóink írták

 • 8. Atis :) 2008. április 23. 07:40
  „Teljesen egyetértek azzal, hogy a világ gazdasági nagyhatalmain bukik az egész (U.S.A., Kína, Kanada, Oroszország,...). De sajnos ezek az ország a legkissebb mértékben sem hajlandóak tenni a környezet érdekében, mivel akkor a gazdaságuk lehet, hogy megbukna. De nem csak a kormányaiknak, hanem a polgáraiknak is lépni kellene (U.S.A.-ban nem az 5 literes pick-upokkal kellene boltba járni, esetleg nem pazarlóan élni). Sajnos amit mi magyarok tehetünk/teszünk a a környezet védelmében az csak csepp a tengerben. De mi is megszívjuk a kedves nagyhatalmak játékát.”
 • 7. Nagy Imre 2008. április 22. 18:34
  „Milho egyetertek hozzaszolasoddal. Nalunk Kanadaban is hulyitik az embereket hogy biciklivel kellene dolgozni jarni, meg az ovodasokkal szedetik ossze a szemetet a Fold napjan. A vilag fontosabb kormanyait a nagytokesek iranyitjak, az o elsodleges erdekuk a profit . Ha az USA jelenlegi 4-5%-os katonai kiadasaibol monjuk 0.5%-ot alternativ energiaforrasok fejlesztesere forditana a problema 25 ev alatt megoldodna.”
 • 6. stef 2008. április 22. 15:49
  „Asszem nem azokkal van a baj, akik ezt elolvassák, vagy ide beírnak, mert azok nagyrésze amúgy is odafigyel, hanem azokkal a koponyákkal akik ezzel nem törödnek. Öket kellene valahogy (akár kemény szankciókkal is) megszólítani..”
 • 5. feledékeny 2008. április 22. 13:29
  „Győrben a GYÁÉV uszodánál délutánonként sorban állank az autók, miközben a tulaj kocog a Duna töltésén.
  Falusi sportpályánál egyértelmű, mikor van edzés: amikor tele a parkoló jó erős autókkal, hiszen futballistának az dukál! A túlsó faluvégről futva, vagy bringával érkezzen az edzésre? Hová is lenne a világ!
  Szemléletváltásra van szükség. Legjobb környezetvédelem az, amikor fel sem használjuk a természet azon erőforrásait, amikre nincs feltétlen szükségünk. Közlekedésre, iparra, fogyasztásra egyaránt alkalmozható ez az elv.”
 • 4. Jockey 2008. április 22. 12:53
  „Biztos, hogy nem az autósok a főbűnösök - nekem is van - de azért az túlzás, hogy egy Sopron méretű városban a gyerekek nagy része nem tud gyalog, vagy kerékpárral iskolába menni. A felnőtteknek sem feltétlenül fontos autóval munkába járni. Ha mindenki csak akkor használná, amikor tényleg szükséges - mert van ilyen - akkor jóval élhetőbb világunk lenne és még spórolnánk is. Persze, bármennyit is autózunk, meg sem közelítjük az USA és Kína, na meg a társaik környezetszennyezését.”
 • 3. >> milhó 2008. április 22. 11:51
  „Nem az autósokkal van, és nem is a felgyorsult világgal. A probléma a pénzéhes és hatalomcentrikus emberi természetben van. Nagyon régóta léteznek olyan alternatív energiaforrások, melyek abszolút nem szennyezik a levegőt, se semmit. Csak ezeket a dolgokat nem engedik megvalósítani. Hiszen akkor nem lehetne ennyi milliárdos az olajból. Mondjuk itt jegyezném meg, hogy elég szomorú, hogy ez a rengeteg gazdag ember nem teszi szebbé a világot. Holott szerintem kötelességük volna!”
 • 2. Tajtianyu 2008. április 22. 10:36
  „Nem az autósokkal van a baj ,hanem az autókkal,amelyek helyett nem teszik lehetővé a környezetbarát autók sorozatgyártását pl.amit legutóbb egy magyar vitt ki-ha jól emlékszem- Svájcba, a magyar gyártópiac érdektelensége és pénzhiánya miatt .A klímaváltozást nem lehet két pillérre állítani csak:autósok és gyárak...ennél azért kicsit bonyolultabb és többszereplős a dolog.”
 • 1. ződ 2008. április 22. 10:12
  „100 év múlva mind meghalunk. De lehet már holnap jön az ítélet napja, és vízben úszik minden. Hajrá autósok, hajrá gyárak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyertes verses

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Apáczai Csere János Kara és a Magyar Versmondók Egyesülete… Tovább olvasom