Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Legújabb igazmese, szociológiai precízséggel

Győr - Ismét „igazmesével" varázsol el minket Boros Bálint, a győri Móra-iskola volt igazgatója. Az új kötet a „nagy idők" apró epizódjait eleveníti fel a szerző szülőföldjének gyermekkori tájnyelvéről.
A Legújabb igazmeséket ma délután öt órakor a Galgóczi-könyvtárban (Herman Ottó u. 22.) mutatják be.

A hetvenöt éves pedagógus-író műveiben végigkövethetjük a szerző életútját: besenyszögi születését, pusztakürti gyermekkorának kalandjait, a gátőrházban átélt élmények boldogságát, a tanyasi iskola éveit, a szolnoki gimnázium és kollégium életét, az egyetemi tanulmányait, tanársegédi munkáját, ötvenéves győri pedagógiai, igazgatói, publicisztikai, közéleti tevékenységét, a családjáért időt és fáradságot nem kímélő nyugdíjas óráit.

Köteteim a színes kavicsaim – vallja Boros Bálint, akinek immár ötödik igazmeséjét lapozhatják az olvasók. Fotó: Sz. Ö.

Újra kezünkbe vehetjük az olvasmányos, választékos népnyelvű „igazmese" ötödik – Millér-parti igazmesék (2000), Rába-parti igazmesék (2001), Közéleti igazmesék (2003), Újabb igazmesék (2005) – részét.
Dr. Boros Bálint Legújabb igazmeséje ismét sajátos tulajdonsággal került be a gyűjteménybe: szociológiai precízséggel és mélységgel mutatja be egy letűnt korszak szegénységét. „Édesanyánk áldott kenyerei" című írásában néprajzi pontossággal ábrázolja a kenyérsütés fortélyait.
„Születésem óta készülnek a könyvek, de csak nyugdíjaskoromban jutott rá idő, hogy összegyűjtsem és megvalósítsam őket. Ezek a színes kavicsaim..." – tudtuk meg a szerzőtől, s azt is, hogy Goethe jelmondata – miszerint „semmik vagyunk azok nélkül, akik előttünk éltek és azok nélkül, akik mellettünk élnek" – vezérli.

A besenyszögi születésű, több díjjal – Apáczai Csere János, Besenyszögért, Pro Urbe – kitüntetett alkotót a Millér menti anyanyelv is foglalkoztatja. Olyannyira, hogy mostani kötete miatt több ezer tájnyelvi szót vizsgált meg és hasonlított össze.

Legfrissebb könyvében megtudhatjuk, mi az „agacsi", vagy épp mit csinál az, aki „csuvárkodik". „Máig erőt merítek gyermekkorom szép, küzdelmes éveiből. Anyanyelvem gyökereinek felelevenítése pedig gazdagabbá teszi mai szókincsemet, érzelemvilágomat, a szülőföldemen élők és a családom iránti vonzódásomat" – mondta el Boros Bálint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális hóhelyzet: Lezárva a bakonyi út

19.12: Még mindig visszafordítják azokat autósokat a 82-es főúton Veszprémvarsánynál, akik a… Tovább olvasom