Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Légi futam tájékozódási feladatokkal

Bőny - Gépmadarak egymás után, pár percnyi eltéréssel hagyták el a hétvégén a bőnyi repteret, hogy a pontosan előírt útvonalat időterv alapján repüljék le. A légi rali feladatai hasonlóak a földihez.

A repülőrali nemzeti bajnokságának egyik pontszerző futamát szombaton térségünkben, a Dunántúl északnyugati részén tartották – ahogy az elmúlt években is. Mintegy tucatnyi könnyű kategóriájú kisgép a bőnyi reptérről szállt fel – ahonnan a győri szúnyogirtást végző duplaszárnyúak is szoktak – és oda tért vissza mintegy kétórás út után. Körülbelül 170 kilométert kellett megtenniük a kéttagú csapatoknak a levegőben, előre nem ismert, pontos idő- és útvonalterv szerint, akárcsak az autósralikon. A pilóta mellett ezért a repülőgépekben is navigátor ült. Minderről lapunknak a bőnyi reptér tulajdonosa, Kóbori Béla beszélt és elmondta: az 1200 méter alatt közlekedő versenyzők közt három győri csapat is akadt. Őket a ˝hazai pálya˝, azaz a föntről is jobban ismert vidék segítette, a házigazda pedig jó szelet kívánt nekik, mert a szembeszél, a hátszél sokat segíthet, de sokat árthat is a versenyzőknek, mivel adott időpontban – sem előbb, sem később – kell elérniük egy-egy fordulópontot, ami lehet templomtorony vagy patakhíd is.

A repülősrali gépei a bőnyi reptérről szálltak fel, ahonnan a győri szúnyogirtást végző duplaszárnyúak is szoktak. Fotó: Krizsán Csaba

– Azt szeretjük, ha jó leszállást is kívánnak nekünk – mondta dr. Pák András az épségben visszaérkezés fontosságára utalva. A győri versenyző navigátora Nagy Gyula, s úgy érzik, a repülés az első néhány alkalom után rögtön fertőző, azaz óhatatlanul beleszeret az ember. Ugyancsak győri a Havlin PéterMayer Béla páros. Szerintük a sikerhez sok év tapasztalat, gyakorlás, összeszokottság kell. ˝Fentről minden szebb, színesebb, rendezettebb, a harmadik dimenzió jobban megélhető, így minden mást elfelejt az ember.˝ Lentről viszont kevés nézője volt a ralinak, mert ugyan látványosan, egymás után sorban, pár percnyi eltéréssel hagyták el a kifutópályát a gépmadarak, de az útjukat nem tudják a nézők követni, mint az autósralikon.

Kóbori Béla szerint misztifikált a hobbirepülés, azt gondolják róla, nagyon drága. Szerinte azonban nem annyira technikai sport, inkább ügyességi, a költségei pedig más hobbikéhoz hasonlók: egy kisgép ára 3–8 millió forint közötti, de egy versenyre bérelhető 25 ezer forintért is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véghajrá a Munkácsy-kiállításon

Ahogy számítani lehetett rá, a győri Munkácsy-kiállításon a hétvégi zárás véghajrájában a… Tovább olvasom