Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Legfontosabb maga az élet

Negyvenkettő karácsonyától háromezer kilométert gyalogolt katonatársaival az életért Magyar József. A kilencvenéves győri férfi a Don-kanyarból nemcsak szívében hozott haza emlékeket: az orosz fronton fényképezőgépével is megörökítette a történteket.
Az együtt töltött hat évtized kulcsszava a boldogság volt.
Sok fájdalmat, halottat és nyomort látott a távoli hómezőn, sokszor találkozott az elmúlással Magyar József, így talán nem véletlen, hogy mikor a kilenc évtized legfontosabb eseményéről kérdeztük, azt mondta: az élet maga. Vallja ezt az idős férfi, aki golyózáporban, ágyútűzben, 40–50 fokos hidegben menetelve fotózta végig kálváriájuk állomásait. Így a szétlőtt bunkert, a kiégett katonai autókat, a szánkóra kiterített halott zászlóaljparancsnokukat. Megörökítette a szélmalom bejáratánál strázsáló orosz muzsikot, de negatívra került a neves színésznő, Kiss Manyi is, aki egy budapesti társulattal érkezett a frontra, hogy pár órányi vidámságot, örömet ajándékozzon a harcoló magyaroknak.

– Negyvenháromban tértünk haza, híradós zászlóaljunkból kétszázhúszból nyolcvanhárman. A következő évben, éppen hatvan éve keltünk egybe feleségemmel – mesélte József bácsi, akinek, ahogy fogalmazott: munkával telt az élete. A vasútnál kezdett, ahonnan „B"-listázták, majd a vagongyárban segédmunkástól egészen a beruházási előadói székig jutott. Párjával, Terézia nénivel három gyermeket neveltek. Az első éppen a háborús napokban, a szovjetek bevonulásakor fogant.

– A mindennapi borzalmakban, zaklatottságban állandó félelemmel hordtam a szívem alatt a kis jövevényt, miközben udvarunkon, az utcán meg-megjelentek a gyakran részeg szovjet katonák. Fájdalmas és felejthetetlen idők voltak – emlékezett férjéhez csatlakozva az idős asszony, aki betegsége miatt a nap nagyobb részét kénytelen ágyban tölteni. – Sokat dolgoztunk. Hogy gyermekeink semmiben se szenvedjenek hiányt, földeket vállaltunk, fogadtunk aratást.

Aztán beszélgetés közben újabb fronton készült fotók kerülnek elő. Köztük egyiken a tábori istentiszteletet örökítette meg József bácsi, amikor éppen úrvacsorát vesznek a vigasztaló igére szomjazó, megfáradt katonák. Szavaiból kiderült: a hit a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetben is új erőt adott.

– Hatvan éve jóban-rosszban együtt vagyunk, de ha szavaznom kellene, a boldogság mellé tenném a jelet – mondta búcsúzáskor Terézia néni. Szelíd mosolyuk szavait igazolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hír TV alig 106 millióból működik

Borókai Gábort, a Hír TV igazgatóját látta vendégül a napokban Győrött a Keresztény Értelmiségiek… Tovább olvasom