Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Legendás szolgálat a Várvidéken

Több évtizedes szolgálatáért Szépfalusi István-emlékplakettet kapott a közelmúltban Galambos Ireneusz, a burgenlandi magyarok mindenes papja. A 84 éves atya 2002 őszétől Pannonhalmán él.
Galambos Ireneusz atya
A bécsi Bornemisza Péter Társaság javaslatára a díjat a budapesti Littera Nova Irodalmi és Művészeti Társaság adományozta a bencés szerzetesnek. Az indoklásban többek között szerepelt az a legendás és sokoldalú tevékenység, amit Galambos Ireneusz tanárként, cserkészvezetőként a magyar ifjúság nevelésében, lelkészként a burgenlandi magyarság „megmentéséért", gondjukat, sorsukat vállalva 1956-tól kifejtett.

Az adományozók szerint az atya a háromfelekezetű (katolikus, evangélikus, református) várvidéki magyar közösség minden kezdeményezését támogatta, számukra könyvtárt, újságot alapított, népdalkórust, citeraegyüttest és tánccsoportot szervezett, a Burgenlandi Magyar Intézet keretében tudományos kutatásokat, konferenciákat kezdeményezett.

– Miután ötvenhat őszén „belecsöppentem" az eseményekbe, november negyedike után házfőnököm javaslatára, magam és a rend érdekében elmentem Magyarországról. Először Bécsben, majd jó ideig a traiskircheni menekülttáborban szolgáltam tábori lelkészként. Utána egy németországi magyar gimnázium igazgatója lettem, rövidebb-hosszabb római és amerikai szolgálatot követően 1969-ben kerültem vissza Ausztriába – emlékezett a kinti szolgálat kezdeteire Ireneusz atya.

„ Tanárként, plébánosként is az vezérelt, hogy erősítsem az ott élő magyar kisebbség öntudatát, önértékelését és megmutassam, éltessem több évszázados gyökereiket."

– Példaként említem, hogy az évek alatt Alsóőrött (Unterwart) több ezer kötetes magyar nyelvű könyvtárat sikerült létrehoznunk, megalapítottuk a magyar intézetet, és az Prség című folyóirat szerkesztésével rendszeresen hírt adtunk magunkról. A kilencvenes évek elejére sikerült elérnünk, hogy Felsőőrött (Oberwart) kétnyelvű (magyar–horvát) gimnázium működhet.

Felsorolni is nehéz lenne azokat az anyaországi művészeket, irodalmárokat, tudósokat, akik egy-egy esten vagy tudományos ülésen megosztották velünk szellemi kincseiket. Ugyanakkor a népi kultúrát ápoló csoportjaink is sok örömet szereztek a Várvidéken élő magyaroknak, és nem utolsósorban maguknak a szereplőknek is.
Galambos Ireneusz úgy fogalmazott, hogy mindenkor a burgenlandi magyar közösség mindenesének tekintette magát, szolgálatát, s mindvégig ennek szellemében végezte, s most Szent Márton hegyén, a papi otthon egyik hangulatos szobájában rendezgeti, írja példaadó emlékeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színház: hatan pályáznak

Múlt év december végén lejárt a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtási… Tovább olvasom