Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Legelőből pihenő

Hajdan disznókonda legelt, majd a szovjetek gyakorlatoztak azon a győrszentiváni területen, amely Cserhalmi József szerint a ritka növénytársulás és a 150 éves tölgyek miatt helyi védettséget érdemelne.
Gyermekkori élményei, kötődése a településhez, illetve a lőtér melletti, hatvan-hetven tölggyel körülölelt egykori legelő természeti értékei késztették Cserhalmi Józsefet arra, hogy évekkel ezelőtt a terület védelméért tegyen valamit.

– Ott egy kút volt, meg a disznók dagonyázóhelye, a legelőn „szétszórt" tölgyek alá pedig delelni, hűsölni tért a kondás, no meg az állatok is. Aztán a rendszerváltozás előtti évtizedekben a szovjet katonák gyakorlatoztak itt, néhány lövészárok és jó pár otromba beton harckocsiakadály még ma is található a fák között – meséli a lokálpatrióta erdészeti szakember. A szovjet kivonulás után a szentivániak „vonultak be" a területre: homokot hordtak onnan, illetve szemetet oda.

– Az alkalmi megpróbáltatások ellenére a terület érintetlen maradt. Évekkel ezelőtt, mikor a helyi védettség gondolata felvetődött, tárgyaltunk a Fertő–Hanság Nemzeti Park illetékeseivel, ők támogatták kezdeményezésünket. Első lépésként a soproni egyetem két professzora alapos szakmai leírást készített a területről. Ebből kiderül, hogy olyan sajátos pusztai növénytársulás maradványa a győrszentiváni, amelyből az országban csak néhány fordul elő.

Cserhalmi József elmondta: ha nem sikerül elérni a helyi védettséget, akkor a területet idővel elborítja a szemét, a természetvédelem védőszárnyai alatt viszont egy értékes-hangulatos sétáló- és pihenőerdővel büszkélkedhetne Győrszentiván. Németh Zoltán, a győri önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke lapunk érdeklődésére úgy nyilatkozott: a testület előtt kezdeményezni fogja, hogy helyezzék helyi védettség alá a területet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teleházavatás Héderváron

A Szigetköz egyik legszebb településén, Héderváron már tizennegyedik éve működik a Hédervári Baráti… Tovább olvasom