Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Legalább egyszer a határon túlra

Elkészült az a határozati javaslattervezet, amely az anyaországi és a határon túli magyar fiatalok közötti összetartozás erősítését szorgalmazza.

A kezdeményezés egyik támogatója Kara Ákos, aki megyei alelnökként régi tapasztalattal rendelkezik a témában.

Számos megyei településnek, szakmai, civil és kulturális szervezetnek, több családnak van élő kapcsolata a határon túli, magyarlakta területeken. Kara Ákos országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke szerint eljött az idő, hogy mindezt szélesebb és szervezettebb formába öntsék. Ezt szolgálja az a közelmúltban megszületett határozati javaslattervezet, amely az anyaországi és a külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolatok kialakítását, erősítését, a határon túl élő magyarság bemutatását szorgalmazza.

A tápszentmiklósi Pitypang citerazenekar tagjai – a megyei önkormányzat támogatásával – nemrégiben a Székelyföldön jártak, többek között a csíkszeredai Sapientia-egyetemen léptek fel.
A tápszentmiklósi Pitypang citerazenekar tagjai – a megyei önkormányzat támogatásával – nemrégiben a Székelyföldön jártak, többek között a csíkszeredai Sapientia-egyetemen léptek fel.

– Ez egy sajátos magvetés a már meglévő termés gondozása mellett. A javaslat lényege, hogy a jövőben minden közoktatásban tanuló diák tanulmányai alatt legalább egyszer eljusson a szomszédos országok magyarlakta területeire. Ez azért is fontos lenne, mivel hazánk történelmi emlékhelyei, földrajzi értékei nem csak a jelenlegi határainkon belül találhatók. Jó lenne, ha ebből a fiatalok minél többet megismerhetnének – hangsúlyozta Kara Ákos, aki határozott támogatója a határozati javaslatnak. – A személyes élmény a döntő, azon keresztül mozdul meg az emberekben az összetartozás érzése, mindemellett ráadásul még hiteles ismereteket szerezhetnek és élővé válik számukra a fogalom: Kárpát-medence. Ez természetesen kölcsönösséget jelent, vagyis azt, hogy a határon túli magyar fiatalok is megismerhessék az anyaország kulturális, természeti értékeit. Megjegyezném: ez a tervezett ˝intézményesítési˝ folyamat nem helyettesítheti, csak megalapozhatja, felerősítheti a közös nemzeti tudat ápolását.

Kara Ákos elmondta: ezt a rendszert 2013-ig pályázati formában finanszírozná, a következő iskolaévtől pedig a költségvetésben megteremtett alappal támogatná az állam. A képviselő megemlítette, hogy a határozati javaslatot ősszel tárgyalja az Országgyűlés, de ő addig sem tétlenkedik. Szeptemberben választókerületének önkormányzatait, iskolai vezetőit, valamint a testvértelepülések képviselőit egy fórumra hívja, amelyen az eddigi tapasztalatokat beszélnék meg és természetesen a jövő lehetőségeit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultúra, érték, minőség! - Váltson színházbérletet!

A Győri Nemzeti Színház rengeteg izgalmat ígér a 2010/2011-es évadra. Tovább olvasom