Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Lefülelték a fülest adó iváni rendőrt Győrben

A Budapesten folyó rendőrségi korrupciós ügyhöz képest igen csak kis testvérnek számít, mégis tanulságos az a rendőri bűnügy, amelyben az ítélőtábla ítéletet hozott. A volt iváni körzeti megbízottat felfüggesztett börtönre ítélték.

A hivatali visszaélésnek az is jelentőséget ad ezekben a napokban, hogy az iváninál sokkal nagyobb súlyú ügyben főrendőröket helyeztek előzetes letartóztatásba, mivel a gyanú szerint üzletszerűen követték el hivatalos személyként a vesztegetést.

Győrben pedig az iváni körzeti megbízott – akit az ügy miatt felfüggesztettek – azért állt bíróság elé, mert szívességből elmesélte egy vállalkozónak, mikor és hol számítson fokozott közúti ellenőrzésre.

Az ítélőtábla dr. Kovács Tamás által vezetett tanácsa a megismételt elsőfokú eljárás során kiszabott, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett 5 havi börtönbüntetést helybenhagyta.

A vádlottat kérelmére előzetesen mentesítette a másodfokú bíróság a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, magyarul kaphat erkölcsi bizonyítványt.

Mint megtudtuk, erre a méltányosságra azért tartották érdemesnek a vádlottat, mert tette viszonylag csekély súlyú volt, egészségi állapota megromlott, s a szolgálati jogviszonya is megszűnt.

Úgy tudjuk, jelenleg nincs munkája a volt körzeti megbízottnak, csupán a rokkantsági járadékot helyettesítő szolgálati járadékban részesül.

Nem jelentős egyébként a megyénkben hasonló okból indult eljárások száma. Mint megtudtuk: 2007 januárja óta 5 eljárás indult hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt, de a statisztikából nem derül ki, hogy ezeket rendőrök vagy éppen hivatali dolgozók követték-e el.

Ami a hivatali visszaéléseket illeti: ilyen ügyben 25 eljárás indult. A több megye felett illetékes Győri Ítélőtáblára tavaly 7 perirat érkezett hivatali visszaélés miatt, megyénkből mindössze kettő.

Az egyiknél elutasították a pótmagánvádat, a másiknál hatályon kívül helyezték a korábbi ítéletet.

Olvasóink írták

  • 1. ahaha 2012. június 11. 13:34
    „Tovább, tovább, meg se álljanak a kereséssel, búvárszemüveggel is, mert nagyon régóta téma ez !
    Van még mutyibanda bőven Győrben is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött a hágai bíróság

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom