Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Lefőzték az újjáélesztett pannonhalmi sört: elkészültek az első palackok! - fotók

Kevesen tudják, de az első Magyarországon dokumentált sört Pannonhalmán főzték. Abban az épületben, ahol több mint 300 éve először folyt hazai sör, most újjászületik a sörkultúra.

Budapesten bemutatták a napokban a Thomas Menner által Pannonhalmán (akkori nevén Győr-Szentmártonban) 1701-ben alapított, és itthon elsőként dokumentált sörfőzde felélesztésének termékét, a "Thomas Menner 1701" sörcsalád két tagját.

Évi 300-400 ezer liter pannonhalmi sörrel számolnak a tulajdonosok

"Sörünkben a hagyományos eljárással, de a legmodernebb technológiával, stílust, ízvilágot és a magas minőséget szeretnénk megjeleníteni. Ezek a sörben a kolostori kategóriát jelentik" - mondta Hansághy Péter ügyvezető.

A fennmaradt kolostori receptúrákból, sok-sok próbafőzéssel és teszttel kiválasztott, elsősorban férfiaknak szánt, különleges minőségű, karakteres sör a tervek szerint évi 300-400 ezer liter mennyiségben készül majd.

Az igazán érdekes megyei szál azonban most következik sörös hírünkben. "Az 1701-ben alapított pannonhalmi sörház, az ország első dokumentált sörfőzdéje, mely az elmúlt 313 évben mindig a vendéglátást szolgálta.

Az idei év végére befejeződik a szóban forgó épület felújítása és átalakítása, amely helyet ad az ország első sörmúzeumának és a sörfőzdének, miközben az éttermi részt is megtartjuk" - hangsúlyozta Hansághy Péter.


Már gőzerővel zajlanak az átalakítási munkálatok abban a pannonhalmi épületben, ahol több mint 300 éve először főztek sört hazánkban
Már gőzerővel zajlanak az átalakítási munkálatok abban a pannonhalmi épületben, ahol több mint 300 éve először főztek sört hazánkban

"Speciális maláta típusokat próbáltunk ki"

A szakmai munkát a Corvinus Egyetem Élelmezéstudományi Karának Sör- és Szeszipari Tanszékével kötött együttműködés alapján kezdték a pannonhalmi sörkultúra felélesztői.

"A különleges sörök technológiájának kidolgozásához speciális maláta típusokat próbáltunk ki többféle receptúra összeállításával.


Ilyenek lesznek a pannonhalmi sör palackjai és poharai
Ilyenek lesznek a pannonhalmi sör palackjai és poharai


Különleges eljárással, forralásos cefrézéssel, meghosszabbított komlóforralással, hidegkomlózással és felsőerjesztésű élesztő felhasználásával történt a sör előállítása" - mondta Kiss Zsuzsanna, a Corvinus Egyetem Élelmezéstudományi Karának Sör- és Szeszipari Tanszék a laborvezetője.

Az elképzelések szerint az elegáns palackokba – koronazáras és csatos kivitelben – csapolt pannonhalmi sört elsősorban szállodákban és éttermekben, kisebb mennyiségben szakboltokban és helyi értékesítésben forgalmazzák majd.


Ki volt Thomas Menner?

A törökök kiűzése után, az elnéptelenedett falvakat a király, illetve az akkori földbirtokosok telepesekkel töltötték fel. Pannonhalma környékére ötven német család vándorolt be a XVII. század második és a XVIII. század első felében, az akkori főapátok hívására.

Thomas Menner 1701-ben Karner Egyed pannonhalmi bencés főapáttal kötött megállapodása szerint az apátság két telket ajándékozott Mennernek, hogy azon sörfőzdét és sörházat létesítsen. A levéltári okmányban részletesen olvashatunk a felek jogairól és kötelezettségeiről.

Thomas Menner tekintélyes ember volt, és szakmai szempontból is kifogástalan tudással rendelkezett, hiszen a nagytekintélyű főpap nem kötött akárkivel írásos megállapodást.


A látványtól Thomas Menner is megszomjazna!
A látványtól Thomas Menner is megszomjazna!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több győri használ drogot

A csütörtöki Nemzetközi Kábítószer-ellenes Világnapon is a készülő győri drogstratégiához gyűjtöttek… Tovább olvasom