Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Leesett az első hó - hova menjek gumit cseréltetni?

Győr-Moson-Sopron - Ahogy mindig, idén is csak akkor kapott észbe az autósok zöme, amikor leesett az első hó: a gumiszervizekben roham van, egyhetes előjegyzésre vagy akár többórás várakozásra kell számítani.
Úgy tűnik, hiába a sok reklámkampány, a hirdetések, az autósok az utolsó pillanatig kivárnak – hogy miért, nem tudni, hiszen tél minden évben van –, s csak akkor szereltetnek fel téli gumit, ha már leesett az első hó. Egyedné Madarász Éva, az Egyed Gumi tulajdonosa szerint az autósoknak alig tíz százaléka gondolkodik előre, ennek megfelelően csütörtök reggel, azaz az első nagy havazás óta tolongás van a gumiszervizekben.

Ahol bejelentkezés van, csütörtökön már csak egyhetes előjegyzéssel tudtak időpontot adni, ahol pedig érkezési sorrendben folyik a gumicsere, ott akár 2–3 órás várakozásra készítettek fel, de akadt olyan szerviz, ahol azt tanácsolták, hétfőig oda se menjünk...

A szervizekben folyamatosan feszített a tempó, Salekovics Zsolt autószerelő biztosan nem unatkozik az elkövetkezendő napokban. Fotó: H.Baranyai Edina


Marosi Attila, a Marosi Gumiszerviz tulajdonosa szerint a kereslet a középkategóriás – 12–16 ezer forintos – abroncsokra a legnagyobb, de ez később, amikor tartósan és ennél sokkal rosszabb az idő, például jegesedés lesz, valószínűleg megváltozik.

– Aki komolyan veszi a veszélyt és igazán ad a biztonságra, az kifizeti az említett összeget, sokan viszont csak azért vesznek téli gumit, hogy egyáltalán valahogy közlekedni tudjanak; ők a legolcsóbb, 5–8 ezer forintosakat veszik inkább – mondja a szakember.


TUTI- TIPP - Hova menjük gumit cseréltetni?

A Hatvani gumiszervizben már most is van várakozási idő, annak ellenére, hogy naponta 50(!) autón cserélnek gumit munkaidőben (szombaton is) reggel fél 8-tól este 8-ig.

A kapuvári Pneu-Prade Kft-nél már nincs ekkora „torlódás", ugyanis náluk fontos az időpont egyeztetés. A rábaközi gumiszerviz kapacitása napi 20 autó kerékcseréje. 

A soproni Kozma gumis is nyitva tart szombaton, de ennek ellenére van várakozási idő... Pláne azért, mert náluk nincs bejelentkezés, s így az autókat érkezési sorrendben szerelik. Ha veszik egyáltalán. Hatvani Gedeon, a Hatvani Gumiszerviz tulajdonosa szerint ugyanis sokkal jellemzőbb az idei évre, hogy a régi abroncsokat szereltetik fel az autósok, a néhány évvel ezelőtti eladási hullámnak nyoma sincs. A szakember az általános gazdasági helyzetben, az eladósodottságban, a sok, nagy nehezen, hitelre megvásárolt autóban látja – többek között – a csökkenő eladások okát. Ezen helyzetben a téli gumi gyakran a lista aljára szorul – igaz, ebben az európaitól messze elmaradó magyar szemlélet is benne van; sokaknak előbbre valóbb egy divatos ruha, mint a saját biztonsága...

Talán a média segíthetne, ha a baleseti tudósításoknál, ahol elmondják, leírják, hogy „az autó sofőrje nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett", feltüntetnék azt is, hogy „...és az autón nem megfelelő abroncsok voltak". Talán így tudatosodna az emberekben, hogy a gumiabroncs négytenyérnyi felülete az egyetlen, ami a csúszós út és köztük van – véli Hatvani Gedeon.

A tavalyi gumi egyébként jó gumi, hiszen átlagos igénybevétel mellett egy személyautón 3–4 évig is használhatók a jó állapotban lévő, megfelelően tárolt téli abroncsok. Ha mégis újat veszünk, a darabonkénti ötezertől százezer forintos árig terjed a skála (utóbbi azonban inkább csak lehetőség, az Egyed Guminál például a luxuskategóriájú, 120 ezer forintos abroncsokból egy szezonban alig egy garnitúra fogy el). A szerelésért – ha éppen nem olyan akcióba futunk bele, ahol ez benne van az árban – további 1000–1500 forintot kell fizetni kerekenként.

Téli időjárás várható

Igazi téli időjárást, havazást és hideget jósol az osztrák központi  meteorológiai intézet (ZAMG) a hétvégére az ország egész területén. 

Az előrejelzés szerint a kiadós havazás az Alpok északi és központi nyúlványain már pénteken megkezdődik, aztán szombaton és vasárnap már Ausztria  többi vidéke is bőségesen részesül a  csapadékból. Hétfőre várhatóan az egész országot egységes hótakaró fedi be.  
A viharosra forduló időt csütörtökön erős széllökések  harangozták be a keleti országrészben. A leghevesebb szélrohamokat  Bécsben mérték a reggeli órákban: voltak olyan erős lökések, amelyek  sebessége elérte az óránkénti 115 kilométert. A fővárosban délig  több mint 50 helyre riasztották a tűzoltókat.  

A ZAMG még péntekre is viharjelzést adott ki az érintett vidékre  vonatkozóan. Az Osztrák Autóklub (ARBÖ) ugyancsak figyelmeztetett az  erős oldalszelek veszélyére.Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. kekec 2008. november 26. 18:47
  „Kb.”
 • 58. Imcsi 2008. november 26. 12:33
  „Na, akkor ugyanezt a szitut képzeld el nyári gumival! El sem jutottál volna a kereszteződésig!”
 • 57. horvpetr84 2008. november 26. 10:28
  „Kedves kekec,

  Nem azt írtam, hogy nem segít. Azt írtam, hogy nem sok mindet.
  És hidd el, szombaton téli gumival csúsztam vissza a kereszteződésben. Pedig nem hegyre akartam felmenni. Csak ki akartam kanyarodni a 82-esre.... Megálltam hogy a főúton haladókat elengedjem, és onnan álló helyből csúszott vissza a kocsi... Pedig csak egy ici-pici emelkedő van abban a kereszteződésben....
  És nem, nem kopott, gagyi téli gumim van... Csak a jég az jég.”
 • 56. kekec 2008. november 25. 14:26
  „55. horvpetr84 :  "Csak annyit az egészhez, hogy jeges úton (pl. szombaton délután, kora este) nem sok mindent segít a téli gumi sem..."
  Hogy a pöcsbe ne segítene? Vagy neked az nem segítség, ha szép komótosan haza tudsz gurulni, ahelyett, hogy állóhelyből lecsúsznál az árokba? ):o
  Az eszem megáll ennyi sületlenségtől, amit összehordtok!”
 • 55. horvpetr84 2008. november 25. 13:12
  „Csak annyit az egészhez, hogy jeges úton (pl. szombaton délután, kora este) nem sok mindent segít a téli gumi sem...
  Mindettől függetlenül, az én autómon is van minden télen.”
 • 54. joco 2008. november 25. 06:01
  „kb. az "elsö hó" elött 3 hete már "hirdették", hogy 7 fok alatt cseréljük le nyárigumiainkat.Én lecseréltem.Hát erröl ennyit.”
 • 53. kekec 2008. november 24. 14:26
  „52. Imcsi:
  Nagyon helyes, itthon is ezt kéne. (Off: a biztonsági övvel is...)”
 • 52. Imcsi 2008. november 24. 12:51
  „Tudtommal Németországban, ha balesetet okozol, vagy szenvedsz, és nem megfelelő pl. a gumid -kopott, vagy télen nem téli-, akkor a biztosító nem fizet helyetted, illetve Neked!”
 • 51. Korrekt5 2008. november 23. 20:20
  „>>>bálint83 2008.11.22. 20:01 <<<<


  ....Németországban kötelezö a téli gumi, csak a szöges gumi tilos...”
 • 50. Korrekt5 2008. november 23. 19:52
  „Nálunk (SV) természetesen kötelezö a téligumi mint a legtöbb EU országban.
  Vita tárgyát sem szabadna képeznie, hogy kell e vagy nem.
  Az a érv, hogy nincs rá pénz szóba sem jöhet, akkor valami másról kell lemondani, de a biztonság a legfontosabb mert mások életéröl is szó van.

  Egyébként, már-már nevetséges az otthoni gumicsrék (tisztelet a kivétel) :)
  Szerezni kell vas abroncsokat és arra szereltetni a téligumikat. Megjön a tavasz mindenki maga leveheti -kicserélheti majd eltárólja.
  Néhány gumicsrével már meg is spórólta az abroncsok árát.

  (Olvasd SZILÁGYI ZSOLT)

  **************************************************************************************************************************************

  >>>>. Kapuvári 2008.11.22. 11:46
  Már a cím is hibás, látszik a nemhozzáértés!
  Ha leesik a hó: hóláncot kell rakatni, nem pedig téligumit! A téligumi nem hóra való! Eszetlenek!<<<<

  EKKORA BADARSÁGOT Kapuvári Úr :((((...........”
 • 49. kekec 2008. november 23. 18:02
  „Akkor azt mondd, pondró.”
 • 48. elemér 2008. november 23. 16:48
  „Jóvan kukac, de nékem ez egyszerre beugrott.;))”
 • 47. kekec 2008. november 23. 16:06
  „45. elemér :

  "azok is buták, vagy nincs rá pénzük"
  A pénz nem lehet érv. Ha annyira csóró, járjon inkább nyáron is télivel. Az se jó, de sokkal kisebb gond, mint télen a nyárigumi. Lehet venni használt gumit is. Ha nem túl régi, 2-3 telet ki lehet vele húzni. Na meg van busz is.
  Egy dolog nincs: MENTSÉG arra, hogy miért nincs az autón téligumi!!”
 • 46. kekec 2008. november 23. 16:06
  „45. elemér :

  "azok is buták, vagy nincs rá pénzük"
  A pénz nem lehet érv. Ha annyira csóró, járjon inkább nyáron is télivel. Az se jó, de sokkal kisebb gond, mint télen a nyárigumi. Lehet venni használt gumit is. Ha nem túl régi, 2-3 telet ki lehet vele húzni. Na meg van busz is.
  Egy dolog nincs: MENTSÉG arra, hogy miért nincs az autón téligumi!!”
 • 45. elemér 2008. november 23. 15:29
  „Akik meg nem használják, mikor kellene, azok is buták, vagy nincs rá pénzük. Ez már csupán nuanc vagy semantic. Jóvan, csak vakard a fejed kukac.”
 • 44. kekec 2008. november 23. 14:05
  „43. elemér:

  "Akik téligumit használlják ha nem kell ... azok mindenhol buták."
  Pontosan.
  Akik meg nem használják, mikor kellene, azok még butábbak. Mondjak példát?”
 • 43. elemér 2008. november 23. 13:40
  „Akik téligumit használlják ha nem kell, vagy nem kötelezö azok mindenhol buták. Gumit cserélni nem nehéz annak aki azt tudja. Gumi balancirozás már nehezebben megy, de ezt is lehet. Gyorsan pedig ugyse hajtanak télen. Ez csak izesitö a piacgazdaságbol, de Ebay is árul mindent.

  http://www.jcwhitney.com/autoparts/Search”
 • 42. Szilágyi_Zsolt 2008. november 23. 13:05
  „Én például a pincénkbe megyek mindjárt gumit cserélni. Leviszem a kocsit, aztán a nyári gumis felniket egymás után téli gumissal váltom fel. Fél órányi munkámba és 0, azaz nulla forintomba fog kerülni.”
 • 41. p.pablowsky 2008. november 23. 12:12
  „Kekec:
  Teljes mértékben igazad van.

  Elemér:
  Részben neked is igazad van. Ott takarítják az utat, ahol szükség van rá.

  Most pl. esett max. 5 cm hó. Ezért felesleges beindítani a hótolókat.

  Elemér szerint a svédek, norvégok, finnek, németek, svájciak, osztrákok, stb. meg aki még téligumit használ, mind buták. Az említett országokban kevés kivételtől eltekintve, mindenki téligumit használ, sőt sok helyen kötelező a téligumi használata.”
 • 40. kekec 2008. november 23. 11:32
  „Hát ez meg nem Amerika, pondró, úgyhogy ne ugass bele.
  Mellesleg **órák alatt** itt is letisztítják az utakat, csakhogy mi -szegény buták- ADDIG IS tudunk közlekedni a téligumival. EZ a különbség.
  Semmi gond nem lenne, ha a sok eszetlen balfasz nem szerencsétlenkedne összevissza a nyárigumijával. Esnek-kelnek, zúzzák halomra magukat meg egymást, míg én nyugodtan tudok (tudnék...) közlekedni.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztárok egymásról: Dávid állandóan telefonál

Lakatos Krisztián, Bencsik Tamara, Király Viktor és Fekete Dávid barátok. Mindig csak jókat mondanak… Tovább olvasom