Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Leépítésekhez képeznek segítőket

Nyugat-Dunántúl - A leépítésre kerülőket már munkahelyükön segítő szakembereket képez a legnagyobb szakszervezeti szövetség, mert további vállalati létszámcsökkentésekre számít. A tanfolyamra lehet jelentkezni.
A gazdasági válság miatt további vállalati létszámleépítésekre számít a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), ezért tanácsadókat képez, akik a munkahelyüket elvesztőket a munkaerőpiacra visszatérésben, az újrakezdésben segítik, ilyen helyzetekben hasznos, aktuális információkkal látják el. A szándék szerint ezek az úgynevezett pályatanácsadók többségében a munkahelyeken közvetlenül segítenek, szakszervezeti tisztségviselők, tagok, mert ennek előnye, hogy ismerik őket kollégáik, ők pedig ismerik a munkahelyi viszonyokat. Régiónkban e feladatra harmincöt embert készítenek fel, országosan több mint kétszázat. A projekt finanszírozása a Munkaerő-piaci Alapból történik; a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács munkaadói oldala is támogatja.

A cél, hogy a pályatanácsadók képesek legyenek a munkahely elvesztéséből adódó konfliktusok oldására, ismerjék az újbóli elhelyezkedést segítő tennivalókat, segíteni tudjanak az újrakezdéshez szükséges dokumentumok elkészítésében és a dolgozói érdekképviseletet is biztosítani tudják. Ezért tanulnak többek közt arról, hogy kell a személyes és a szakmai célkitűzéseket újrafogalmazni, hogyan kell pszichoszociális támogatást nyújtani, a stresszt kezelni, állást keresni, felvételi interjúra másokat felkészíteni, és mindemellett a szükséges jogi ismereteket is elsajátítják.

– Nagy baj egy-egy családnak önmagában is, ha kenyérkereső tagját munkahelyén leépítik. Tapasztalataink szerint, ami tetézi ilyenkor gondjaikat, hogy teljesen tanácstalanok, nem tudják, hova forduljanak, hol kezdjék a megoldáskeresést, milyen lehetőségeik vannak erre. Persze ilyesmivel jelenleg is több szervezet foglalkozik és a munkaügyi központ gyakorlott e téren, de meggyőződésem, hogy nagy segítséget jelenthet a leépítésre kerülő munkavállalónak, ha rögtön a munkahelyén talál valakit, aki az első tanácsokat adhatja neki, akiben megbízik, akihez könnyen, szívesen fordul. Erre a feladatra akarunk kiképezni embereket – mondta el Kránitz Pál, az MSZOSZ tisztségviselője, a Vasas Szakszervezet területi képviselője, aki régiónkban a tanfolyamot szervezi. A felhívást a képzésről a napokban eljuttatta régiónkban a különböző szakszervezeti csoportokhoz, üzemi szintre is. Már van is öt jelentkező a kétszer háromnapos tanfolyamra, amit tavasszal tartanak. További érdeklődőket is vár Kránitz Pál a 96/512-720-as számon, szakszervezeti tagokat, de akár önkormányzati dolgozókat is és nyitott a projekt a civil szféra felé is. Akár már leépített munkavállaló is jelentkezhet, de jövedelmet jelentő állást csak akkor adhat neki ez a program, ha a tervek szerint jövőre folytatni tudják és kiépíthetik a tanácsadók hálózatát.

Olvasóink írták

  • 1. aTibi 2009. február 09. 23:36
    „Ez a senki banda 1.milliárdot kapott,hogy a sleppjeit pénzelje!

    Ezeket is el kell számoltatni!
    Mert fele lové visszamegy a maszopba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa, politika, válság

Győr - Tizenkét évvel ezelőtt szervezte meg Lanczendorfer Erzsébet az első országjáró közéleti… Tovább olvasom