Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Leépítések a megyei kormányhivatalban is

Közel száz dolgozót bocsátanak el jövő héten a megyei kormányhivatalból a friss kormánydöntés értelmében: ez valamennyi szakigazgatási szervet és a törzshivatal főosztályát érinti. A tízszázalékos leépítés során az üres álláshelyeket is megszüntetik.

Több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában a kabinet döntése értelmében: a legtöbb dolgozót, 2343-at a kormányhivataloktól kell elküldeni. Ez tízszázalékos leépítést jelent minden kormányhivatalban. „A megyei kormányhivatal minden szakigazgatási szervét és a törzshivatal főosztályait arányos mértékben érinti a leépítés" – mondta Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője. „Elsődleges cél, hogy az üres, be nem töltött álláshelyeket minden szervnél megszüntetjük. Így ennyivel kevesebb munkaviszonyt kell felmondanunk" – mondta. A megyei kormányhivatal 1054 dolgozót foglalkoztat, s közel száz alkalmazottól kell megválniuk.

A felmentések kezdőnapja legkésőbb január 18., vagyis jövő szerda. Az érintett vezetőknek meg kell vizsgálniuk azt is, hogy a leépítésekhez kapcsolódó egyszeri kiadások – vagyis a végkielégítések – fedezetét a tavalyi maradvány vagy az idei költségvetés terhére tudják-e biztosítani. Ha az egyszeri költség biztosítására ott nincs mód, kérelmezni lehet a többletköltségek központi finanszírozását. A kabinet az elbocsátottakat támogató rendszer létrehozása érdekében Karrier Híd Program indítását rendeli el.

A kormánydöntés alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál – a már említett 2343 kormányhivatalin felül – még 483 állás szűnik meg. A Miniszterelnökségről 19, a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és intézményeitől 742, a Belügyminisztériumtól 200, a nemzetgazdasági tárcától és intézményeitől pedig 350 embernek kell távoznia. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és intézményei 903 dolgozótól válnak meg. A fejlesztési minisztériumból és a hozzá tartozó hivataloktól 393 embert bocsátanak el. A Külügyminisztériumnak összesen 279 dolgozót kell elbocsátania. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal létszáma 577-tel, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségé 39-cel csökken. A Központi Statisztikai Hivataltól 70, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól és szerveitől 162, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól pedig 159 embert küldenek el.

A közigazgatásban dolgozók érdekképviseletei azonnali egyeztetést követelnek a kormányzati létszámcsökkentésről. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint a létszámcsökkentésről szóló döntés – érdekegyeztetés nélkül – törvénysértő módon született.

Olvasóink írták

 • 16. blise 2012. január 18. 22:08
  „Milyen kár, hogy más nem olvassa ezt a cikket csak mi... Az a helyzet amíg ebben az országban a kötelezettségek és jogok nem mindenkire egyformán vonatkoznak, addig nekem teljesen mindegy, hogy köz ez vagy köz az. Mondok egy példát: az apeh saját magára nem tartja kötelezőnek a 30 napos ügyintézési határidőt, és emiatt sok százezer Ft-unk áll náluk (cég). De persze, ha én lennék így mint magán személy, már vonnák a fizetésemből... példa 2: lakásvásárlási illetéket kb. 2 év után sikerült visszakapnunk kamat nélkül, ügyvédi közbenjárásra, aminek a költségét szintén nem lehetett rajtuk behajtani, csak mert volt ott is egy munkáját kiemelkedően figyelmesen végző közakárki nem látott az orránál tovább... ilyen államból, és ilyen munkából köszönjük mi nem kérünk (vagy legalábbis én nem). És milyen érdekes, hogy szinte az összes ismerősöm csak negatív példákat tud mondani.”
 • 15. Tündenéne 2012. január 17. 10:46
  „12. blise 2012.01.17. 07:11

  Hol tegezek, hol magázok, amelyik szimpatikus, azt lehet választani :)”
 • 14. Tündenéne 2012. január 17. 10:39
  „12. blise 2012.01.17. 07:11

  Vigyázz, a közalkalmazott meg a köztisztviselő is más ám.
  Köztisztviselők (és kormánytisztviselők) az államigazgatásban, hivatalokban dolgozók. Közalkalmazottak a pedagógusok, állami tulajdonú cégek dolgozói, még a börtönös irodisták is, de még a Filharmónia zenészei is.

  Én nem azt mondtam, hogy ugyanannyi munkát végez el a kevesebb ember, hanem pont, hogy MÉG TÖBB feladat érkezik a leépítésekkel egyetemben. :( Olyan dolgozók sajnos mindenhol vannak, nem csak a közszférában, akik nem úgy végzik a munkájukat, ahogy kéne, vagy valakinek a valakijei, akiket sose fognak leépíteni. :(
  Ahol én dolgozom, ott kevesen vagyunk sok munkára, és nagyon sokrétű tevékenységet végzünk, mind fiatalok vagyunk, képzettek és folyamatosan tanulunk. Az ügyfeleink elégedettek, és ilyen szempontból mi tényleg mindent megteszünk. Kár, hogy az emberek csak annyit látnak belőle, hogy "milyen sokan vannak", és "milyen hozzáállás", miközben olyan sok teher és felelősség van a dolgozókon, folyamatosan a fejünk felett lebeg az elbocsátás, és még így is egyre jobban kéne teljesíteni :(

  Más: jó, ha tudja, hogy ha bármely hivatalban olyat tapasztal, ami nem tetszik, rosszul bánnak önnel, vagy nem intézik el időben az ügyét, hivatalos panaszt lehet és érdemes is tenni. Nem szabad hagyni magunkat ügyfélként sem. Mi dolgozóként már úgy kerültünk be a gépezetbe, hogy minden elvárásnak megfeleljünk, sajnos én is tapasztaltam már, hogy udvariatlanul bántak velem máshol ügyintézők, de nem is hagytam szó nélkül. Előbb-utóbb ezek a dolgozók is megtanulják, hogy vagy rendesen csinálják, vagy sehogy, mert a következő hullámban tőlük fognak búcsúzni.”
 • 13. kukszi 2012. január 17. 10:33
  „Nem bír el ennyi hivatalnokot az ország, ez egyértelmű !!!!!
  Csak egy példa, Ausztria hasonló nagyságrendű ország,ott a hivatalnokok száma
  kb. 400 000 fő, ezzel szemben Magyarországon ez 700 000-750 000 fő.
  Ezért szükséges a bürokrácia vissza vágása.
  Magyarországon minden 3.4-ik emberadminisztrációs területen dolgozik !!!!!?????”
 • 12. blise 2012. január 17. 07:11
  „Kedves 9. Tündenéne!
  Anélkül, hogy személyeskednék, sajnos a legtöbb munkahelyen ez megy ám már 2-3 éve, a kirúgott, vagy elment ember helyére nem vettek fel újakat, hanem a maradók végzik el azt a munkát is. Én úgy gondolom, hogy ez egy jó irány, az ország igen is nem bír el ennyi közalkalmazottat, pláne ha én mint ügyfél csak azt látom, hogy mindent meddig, és milyen hozzáállás mellett lehet elintézni. Én spec. úgy gondolom, hogy a harmada ember is elég kéne, hogy legyen, max. nem kell egy dolgozóra 3-4 felettes, ja és az informatika vívmányait lehetne erőltetni, lásd más országok példáját. Nem vitatkozni akartam, csak ez a véleményem.”
 • 11. kukszi 2012. január 16. 17:11
  „Kedves Fürgeszarvas sok mindenről hallottam pletyka szinten,de nem tudom van-e ezeknek valóság alapja.
  Mert azok a pletykák, amelyek jobb és baloldalról elterjedtek, egy esetben sem kerültek bizonyításra.így hát ezekkel nem is kell foglalkozni.
  Én nem hiszem, hogy bárhol is kamerával figyelték volna ki hova húzta az x-et,mert ennek esetleg bizonyító ereje lehetne, minden más csak találgatás.

  A mostani leépítésnél elsősorban közép vezetőkről van szó és ezen a szinten már szak- emberek dolgoznak.
  Csak hát van jó szakember és jobb szakember stb,nem könnyű dolog a vezetőknek se eldönteni kitől váljanak meg,ilyen szituációban nem szeretnék a helyükbe lenni.”
 • 10. Fürgeszarvas 2012. január 16. 15:39
  „8. kukszi 2012.01.16. 15:01
  A pártszimpátiával kapcsolatos kérdése kissé naivnak tűnik számomra !
  Az 1989-es rendszerváltás kiűzte ugyan nagyon helyesen a pártpolitikát a munkahelyekről, a Fidesz viszont "fű alatt" visszahozta !
  Hallott a Kubatov-féle listákról ? Ha még nem, kérdezzen róla ! Azt is tudják,hogy kinek hány centiméter hosszú a vékonybele !Azt is tudják,hogy ki szipatizál velük,ki a szavazójuk stb.!
  Lehet,hogy Ön olyan vezető , aki ugyan érintett a leépítések végrehajtásában ,és azt szigorúan szakmai és emberiességi szempontok alapján végzi , akkor elnézést, de ...... a jellemző az,amit korábban megfogalmaztam !”
 • 9. Tündenéne 2012. január 16. 15:34
  „Arról persze nem szól a fáma, hogy a tevékenységi köröket viszont bővítik. Tényleg lehet irigykedni :( sokkal kevesebb emberre még több meló. :(”
 • 8. kukszi 2012. január 16. 15:01
  „Fürge szarvas, kérdezem én, honnan lehet tudni egy köztisztviselő párt szimpátiáját???
  Hisz a köztisztviselői törvény előírja, hogy a köztisztviselő nem politizálhat !!!!
  Kormányhivatalok kaptak egy feladatot, hogy hány fővel kell csökkenteni a dolgozói létszámot, ez esetben egyet lehet tenni ezt végrehajtani.
  Ebből következik,hogy a vezetők szakmai,emberi ,szociális,dogokat mérlegelve eldöntsék mely dolgozók kerülnek ebbe a körbe.
  Nagyon fontos, hogy a döntéseket kellő tapintatossággal közöljék és segítsék a dolgozókat ezen a traumán átjutni. /Pl. új munkához jutás elő segítése stb/”
 • 7. tonybacsi 2012. január 16. 14:11
  „Tud valaki mondani egy(1) kormányt aki jo volt???1945-ota.
  Más,létezik olyan a Magyar népnek,ami jo???”
 • 6. Tündenéne 2012. január 16. 10:21
  „Kormányhivatal azelőtt is volt ám, csak közigazgatási igazgatóságnak hívták :)”
 • 5. Tabornok 2012. január 16. 08:04
  „Létrehozták a kormányhivatalokat, aztán leépítik. Teszik ezt a hatékonyság és a takarékosságra hivatkozva a mi adóforintjainkból. Kapkodnak össze vissza. Sokba kerül a FIDESZ nekünk. Az előzőek sem voltak olyan okosak, mint szerettük volna. Ezek, túltesznek az összes eddigi degenerált párton.
  Sokba kerül az a pártosdi nekünk.”
 • 4. Fürgeszarvas 2012. január 16. 07:53
  „3. kukszi 2012.01.14. 12:01
  Tapasztalatból mondom,hogy ez most sem így történt,ahogy leírod !
  Fűnyíróelv és pártszimpátia alapján történnek a leépítések , úgy hogy nem kell a "rizsa", a mellébeszélés !
  Aki esetleg nincs tisztában vele : a legtöbb ilyen helyen dolgozó 90-100 ezer forint fizetést vitt haza ! Lehet őket irigyelni !”
 • 3. kukszi 2012. január 14. 12:01
  „Nem tudom , hogy lehet ilyen pesszimistán és rossz indulatúan hozzá állni,hozzá szólni a dolgokhoz ????
  Honnan tudod ki kire szavazott ,,,, de ez ebben a szituációban lényegtelen !!!
  Egy dolog biztos, hogy az állam- igazgatásban túl sokan dolgoznak, az igazgatásban, ha túl sok a létszám az ügyintézés lassul.
  Erre nagyon egyszerű a válasz, minden dolgozó a saját fontosságát, túlbuzgósággal bizonygatja.
  Egy dolog, viszont nagyon fontos, hogy a leépítéseknél a szakmaiságot figyelembe vegyék !!!
  Erre Széles Úr garancia a nyugodt, higgadt,szakmailag megfontolt döntés hozatalaival.
  Fontos,hogy a kisvárosokban a hivatalokat lehetőleg egy helyre koncentrálják, mert ez nagyban megkönnyíti az ügyintézést.”
 • 2. acsali 2012. január 14. 09:01
  „Ha a vezetők maradnak, ki fog effektíve dolgozni?”
 • 1. miracle 2012. január 13. 12:58
  „Felét nem sajnálom: a fideszre szavazott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deák-est eskütétellel Győrben

Minden diákban ott rejlik a tehetség, csak mindenki másban tehetséges, és ezt a Deák-iskola segít… Tovább olvasom