Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Lebukott: német nyelvű `számlatömböt´ mutogatott a gyümölcsárus

11 esetben nem adott nyugtát az adózó, 2 esetben nem megfelelő bizonylat kiállítására került sor, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását 2 alkalommal tárták fel a revizorok tavaly év végén.

"A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a korábbi évek "hagyományainak" megfelelően 2012. év végén is fokozottan ellenőrizte azokat a piacokat és közterületeket, ahol kifejezetten a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó termékek jogellenes forgalomba hozatala, illetve az árbevétel eltitkolása volt vélelmezhető.

A nyugat-dunántúli régióban az adózók nagyobb figyelmet fordítottak a jogszabályi előírások betartására: az év végi ellenőrzések során – a 2011. év hasonló időszakához képest – 15%-kal kevesebb mulasztást tártak fel a revizorok.

Az ellenőrzéssorozat folyamán az ellenőrök a karácsonyi időszakban megnövekedett forgalmat lebonyolító területekre fordítottak kiemelt figyelmet" - kezdte Kovács Mária, a NAV Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője.

11 esetben nem adott nyugtát az adózó, 2 esetben nem megfelelő bizonylat kiállítására került sor

"Jelen voltak a karácsonyi vásárokon, bevásárló központokban, ezen túlmenően vendéglátóhelyeken, valamint a speciálisan az év végi időszakhoz kötődő alkalmi árusoknál – például karácsonyfa, karácsonyfadísz, édesség, szilvesztert megelőzően a pirotechnikai eszközöket forgalmazó értékesítési pontok – is történtek ellenőrzések.

A nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése mellett az alkalmazottak foglalkoztatásának szabályszerűségét, valamint a forgalmazott árucikkek eredetét is vizsgálták a revizorok.

Az adóellenőrök mellett részt vettek a vizsgálatokban a NAV megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai, a Rendőrség területi szervei, valamint a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervei is.

Míg 2011 decemberében a nyugat-dunántúli régióban ellenőrzött adózók 26,4%-ánál tártak fel az ellenőrök hiányosságokat, addig 2012-ben a 161 ellenőrzésnek mindössze 11,2%-a, 18 db végződött megállapítással.

11 esetben nem adott nyugtát az adózó, 2 esetben nem megfelelő bizonylat kiállítására került sor, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását pedig 2 alkalommal tárták fel a revizorok. A várható mulasztási bírság összege csaknem 3 millió forint" - folytatta Kovács Mária.

"Német nyelvű `számlatömböt´ mutatott a revizoroknak"

"Az akció ideje alatt 3 esetben állapították meg az ellenőrök, hogy az adózó a bejelentési kötelezettségét nem teljesítette és adóköteles tevékenységet végzett vállalkozói igazolvány, illetve érvényes adószám hiányában.

Egy aszalt gyümölcsöket értékesítő magánszemély az értékesítésének bizonylatolására egy sorszám nélküli, német nyelvű `számlatömböt´ mutatott a revizoroknak, a próbavásárláskor azonban ezt sem használta.

A vizsgálatsorozat általános tapasztalataként elmondható, hogy az adózók számítottak a hatóságok fokozott jelenlétére, ezért nagyobb figyelmet fordítottak a jogszabályi előírások betartására.

Az üzletekben, illetve vendéglátó egységekben csak elvétve fordult elő, hogy a próbavásárlás alkalmával elmulasztották a szükséges bizonylatot kiállítani, ugyanakkor a piaci árusok körében továbbra is előfordult a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása" - zárta szavait a szóvivő. 


Olvasóink írták

 • 5. szekelyse50 2013. január 26. 17:31
  „A kapitalizmus le nem írt szabályai közé tartozik.”
 • 4. Sünöcske 2013. január 24. 14:50
  „http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/nemeth_jutalmak_a_soproni_varoshazan_es_kornyeken/2316789/

  A pofám leszakad. Egész Sopronban megszorítások voltak 2012-ben IS, és maguk között osztogatnak, fosztogatnak.
  Már alig várom az önkormányzati választásokat!
  Nem felejtünk, de elszámoltatunk!”
 • 3. sziamiau 2013. január 24. 14:39
  „doki04!!! milyen igazad van!!! én ajánlanám a NAV - nak a mosonmagyaróvári albérleteket,munkásszállókat!-tuti nem lenne ilyen" jó" az arány! :)”
 • 2. doki04 2013. január 24. 09:54
  „ez olyan nagy ügy , mennyi van még ilyen !!”
 • 1. Hadvezér 2013. január 24. 09:38
  „SZAVAK: SZENTIVÁN, NAV, Q7, SZÍNESFÉM, AMG, FERRARI, BENTLEY, SZTÁRÜGYVÉD, VENDÉGEK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vince-járást tartottak Pannonhalmán - fotók

Évszázados hagyományt, a Vince-járást elevenítették fel szombaton Pannonhalmán. Tovább olvasom