Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Leállt a termelés a Horkernél

Koroncó - Három hónapja leállt a termelés a koroncói Horker kft.-nél. A főként meggyet és uborkát feldolgozó konzervüzem dolgozói aggódnak állásukért. A cég ügyvezetője elmondta: mióta felmondták hitelüket, keresik a finanszírozási gondok megoldását.
Az elmúlt napokban a koroncói Horker kft. dolgozói azért írtak lapunknak, hívták szerkesztőségünket, hogy elmondják: november óta nem kell dolgozniuk, aggódnak állásukért. Megkerestük a cég ügyvezetőjét, aki megerősítette: valóban, már nyáron leállt a feldolgozás, három hónapja a csomagolás is.

– Áprilisban a szokásos módon kértük hitelünk megújítását. Évről évre így finanszíroztuk a szezont, aztán az értékesítés bevételeiből törlesztettünk. Már tizenöt évre nyúlik vissza kapcsolatunk a bankkal és mindig határidőre fizettünk – szögezte le Horváth Norbert ügyvezető és azt is tudni kell, hogy 1991 óta egy magyar tulajdonú, sikeres családi vállalkozást sikerült felépíteni Koroncón. Tavalyelőtt a Horker ötvenmillió liter konzervet készített, nyolcmilliárd forintos forgalmat ért el, tizenöt országba exportált. Egyszóval piacvezetőnek számított ágazatában. Mindennek ellenére az ügyvezető tájékoztatása alapján a bank felmondta a hitelt és ez akkor derült ki, júliusban, amikor már jócskán benne voltak a szezonban. Elmondta, hogy akkorra már százmillió forint értékben adtak ki palántát, növényvédő szert a termelőknek és kötelezettséget vállaltak zöldségek, gyümölcsök felvásárlására.

Tavalyelőtt a Horker még ötvenmillió liter konzervet készített, nyolcmilliárd forintos forgalmat ért el, tizenöt országba exportált. Fotó: Kisalföld-archívum

A finanszírozási gondokra azóta is keresik a meg- oldást, befektetőt szeret- tek volna találni, próbáltak másik hitelt felvenni, az agrártárca segítségét is kérték, de mindeddig hiába – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

– A nyersanyagot frissen kellett piacra juttatnunk, így nem tudtunk jó árakat érvényesíteni. Emiatt is nagy veszteségeink keletkeztek, és mivel nem tudtunk szállítani több partnerünknek, kiépített piacaink tönkrementek. A termelőknek nyolcvan-kilencven százalékban sikerült fizetni, de vannak még tartozásaink. Úgy tudjuk, többen kezdeményezték is a felszámolást, amiről még nincs hivatalos döntés – mondta el az ügyvezető és hozzátette: minden gép, eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy továbbműködjön a cég. Tájékoztatása szerint a dolgozókat is ezért nem küldték el, az állásidőt eddig tudták nekik fizetni. Ám a korábbi százhatvanról mostanra mintegy százhúszra fogyott alkalmazott számára is az lenne megnyugtató – és hozzátehetjük, hogy valószínűleg több környékbeli mezőgazdasági termelőnek is –, ha megoldódnának a finanszírozási gondok.

Olvasóink írták

 • 15. Stan 2008. június 19. 12:27
  „Mi a neve a banknak vagy bankoknak akik megtagadtak a hitelt?
  Miert tartjak ezt titokban? Ha valaki tudja, kerem kozolje itt.”
 • 14. egy termelő 2008. június 01. 08:54
  „Mi évek óta a Horkernek termelünk gyümölcsöt. Evről évre tiszteségesen és rövid határidő alatt fizetett. Kevés az ilyeyen cég Magyarországon.
  Nem tudom mi lesz most.”
 • 13. mamaküri 2008. március 30. 20:57
  „Bocsáss meg értetlenke de egészen pontosan:2008.március 21.ig nem volt JOGERŐS felszámolási eljárás a HORKER ellen.JOGOS és JOGERŐS között óriási különbség van ha nem tudnád. A felszámolás tehát JOGERŐSSÉ vált márc 21-el ami azt jelenti hogy a hitelezők beadhatják igényeiket innentől kezdve a felszámolónak ha kifizették az eljárási illetéket ami követelésük 1%-a max 100e ft.Az eddig beadott fizetési meghagyások, JOGOSAK voltak de nem fordultak át JOGERŐS felszámolásba.Megjegyzés képpen még csak annyit tudod regényt lehetne írni erről aHORKE ügyről, és végre hullanának a fejek a bankoknál , közraktáraknál korrupt felszámoló cégeknél és elfogult bíróságokon....De hidd el az illezékesek nyilvánosságra fogják hozni az igazságot.Egyébként nem értem? Te a másik oldalon állsz ezek szerint sajnálod a bankokat? Még ha fizeted is a részleteket, szerinted egyoldalúan nem bonthatja fel a bank a hiteledet? NE ÉLJ álomvilágban örülök neki ha neked még nem volt problémád bankkal Egyébként akkortörj pálcát valaki felett ha ismered a hátterét. Addig bölcsebb maradsz ha hallgatsz. Bár jó magyar szokás hogy belerugunk a másikba ne hogy segítsünk rajta,ja és ha egy kicsit több van neki mint másnak írigyek vagyunk ám ......”
 • 12. értetlenke 2008. március 25. 17:08
  „kedves mamaküri !

  ha nem jogos a feszámolás, akkor a Horker nem is tartozik senkinek ezek szerint ? Termelőknek, fuvarozóknak, növényvédőszereseknek , bankoknak, dolgozóknak , és gondolom sok másnak.

  Nem értem mi a bajuk a bankokkal? Mindenkinek van dolga bankkal?
  Amikor fizetjük a részleteket , a bank is boldog és minden rendben.
  Nyilván a horker nem fizette a hiteleit.
  A bankoknak a legjobb üzlet hitelt adni.”
 • 11. naneee 2008. március 25. 16:58
  „ennyire naivak ne legyünk
  1 , ma a bankok versenyeznek az ügyfelekért, és a főleg a jó cégekért, és elég hülyék voltak, hogy mostanáig adtak pénzt a Hokrkernek. Mostanra jöttek rá, hogy meg lettek lopva !

  2, Horkerék évek óta többet fizetnek a nyresanyagért, és áron alul adnak el. Ez a vége !!!!

  3, Több milliárd lesz a bukta.

  4, Az OTP-s hitel egy rohadt nagy KAMÚÚÚÚÚÚÚ. Ki tud róla az OTP-nél ????

  megmondom mi lesz: a bankok , a termelők , a szállitók elbuknak néhány milliárdot összességében, a tulajok pedig bérbe veszik az üzemet a felszámolótól, majd jövőre megveszik tőle potom pénzért. Ez egy jól bevált forgatókönyv, aki nem ismeri nézzen utána Kelet-Mo.-n.
  ÜDV A VALÓ VILÁGBAN !”
 • 10. boga91 2008. március 18. 20:01
  „Külön vettem az előzőtől, ne hogy e miatt azt is cenzúrázzák.

  Ez a jövőnk!

  (Dr.Ángyán József professzor előadása)

  1. rész http://www.l88.hu/about2836.html

  2. rész http://www.l88.hu/about2846.html

  3. rész http://www.l88.hu/about2852.html

  4. rész http://www.l88.hu/about2859.html”
 • 9. boga91 2008. március 18. 19:47
  „Az egy horrorisztikus réámtörténet ami a Horker Kft-vel történik. Vannak akik a törvényeket semmibe véve munkálkodnak azon, hogy a feldolgozó ellehetetlenüljön.

  Sajnos a tolvajok a törvény védelme alatt teszik azt!
  Valószínű, hogy a Horkeres konzervek más gyártók cimkéivel jelennek meg a piacon.

  Rövidesen nagyobb terjedelmű tájékoztatást teszünk közzé itt és minden lehetséges fórumon, hogy kiderüljenek a törvénytelenségek és napvilágott lásson az is, hogy kik állnak a háttérben.
  Addig is tájékozódjanak kedves olvasók az alábbi linkekből, hogy mi vár ránk: http://www.themeatrix.com/intl/hungarian/

  Kérem az olvasókat figyeljék az új információkat!”
 • 8. mamaküri 2008. március 17. 20:56
  „Sajnos a céget hatalmas ERŐK TÖNKRE AKARJÁK TENNI!!!!
  Ezért nem találunk egy darab Horkeres árut sem a polcokon.Milyen dolog az, hogy a cég likviditási problémáit az OTP Bank átvállalta volna, már a termelőkkel is egyeztettek továbbá ígérték hogy indulnak a kiszállítások. Egy csütörtöki napon akarta aláírni az OTP a végleges szerződést a gyárral a finanszírozásról, azonban előtte való nap szerdán délután 15 órakor a győri bíróság interneten közzétette a végzést a felszámolásról, holott ami miatt elindították a felszámolást nem valós követelés, mert régen kifizette a Horker!!!. A bíróság és a mögötte álló erők tudtak valamit, márpedig azt hogy a céget finanszírozni szeretné az OTP.Ezzel a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható felszámolási eljárás kezdetét vette:((((De ne adjuk fel nem lehet ennyire KORRUPT a világ,kérjük és követeljük a jó minőségű magyar termékeket, ha kell minden érdekvédelmi szervet megkeresünk hogy a HORKER ÚJRA TERMELJEN”
 • 7. bubimaci 2008. március 12. 21:52
  „Teljesen egyetértek szolnokival... ráadásul én nemcsak az uborkájukba, hanem gyakorlatilag minden termékükbe bele vagyok zúgva és én sem találok a termékeikhez foghatót :( HAJRÁÁÁ!”
 • 6. szolnoki 2008. március 12. 14:46
  „Én január óta nem találom Szolnok áruházaiban a Horker Kft. termékeit. Január végén érdeklődtem a cég beszerzési ügyintézőjénél, aki tájékoztatott, hogy februártól újra kaphatóak lesznek a termékeik, most újra felkerestem a céget, de nem tudják megmondani mkortól lesznek kaphatóak a termékeik...
  A csemegeuborkájuk pedig verhetetlen, a Bonduelle uborkája vizet se vihet neki...
  Bízom benne, hogy megoldódnak a cég problémái!!!
  Nem örülnék neki, ha megint egy finom és jó termékeket gyártó cég megszűnne.”
 • 5. bubimaci 2008. március 09. 15:30
  „Sajnos hónapok óta nem találjuk kedvenc savanyúságainkat a boltok polcain :( most már tudjuk, miért. Reméljük megoldódik a finanszírozási probléma mihamarabb!!!!!!!”
 • 4. Ujvári Klementina 2008. február 14. 09:22
  „Egyértelmű, hogy vagyonátrakás megy egyik zsebből a másikba, nagyon fárasztó művelet lehet mert az igazgatóasszonynak többheti hévizi kezelést kellett igénybe venni fáradalmai kipihenéséhez, míg a dolgozók otthon gyűjtik a fizetendő csekkeket, mivel már az állásidőre járó beígért bérüket sem kapják meg! Ez ám a fasza dolog!!”
 • 3. mamaküri 2008. február 13. 21:58
  „A bank már akkor mondta fel a hitelét váratlanul mikor a termelők szezon közepén a céghez szállították áruikat. Ha jobban utána nézel colomano a bankot csak a pénze érdekli és már 2005-től nyilvánosságra hozták hogy nem éri meg finanszírozni a feldolgozóipart... a veszteség miat...Ha a Horker nem működik tovább nagy veszteség éri a magyar gyümölcspiacot.”
 • 2. colomano 2008. február 12. 19:12
  „Ha piacvezetőnek számított ágazatában, akkor nem hinném, hogy a bank felmondaná a hitelét. Valaki megint hazudik...”
 • 1. Nagy János 2008. február 12. 11:07
  „Lehet, hogy a bank tudja, hogy vagyonkimentés folyik,
  véletlen lehet, hogy a tulajdonos fia szálloda építésbe szállt be?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felülvizsgálta a magyarok eredetét

Győr - A Magyarok Világszövetsége Kisalföldi Társaság négy év óta szervez előadásokat a magyarság-… Tovább olvasom