Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Leállnak az iskolabuszok

Győr-Moson-Sopron - Nem tudja gyermeküléssel és biztonsági övvel felszerelni, ezért szeptembertől megszünteti iskolabuszait a Kisalföld Volán. A diákok menetrend szerinti járatokra kényszerülnek, amelyeken szintén nincs, de nem is kötelező semmilyen biztonsági felszerelés.


A kormány két éve fogadta el a KRESZ módosítását, amelynek egyik paragrafusa idén szeptemberben lép hatályba. Akkortól az iskolabuszokon a 135 centiméter alatti gyerekek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve, a magasabbak pedig bekötött biztonsági övvel utazhatnak. A megyében a Kisalföld Volán sok helyközi járatán fordul elő, hogy az utasok többsége tanuló, de a kizárólag általuk igénybe vehető iskolabuszjáratok csak kilenc települést érintenek: Tápszentmiklóst, Győrasszonyfát, Tarjánpusztát és Lázit, Écset és Ravazdot, Lipótot, Mecsért és Hédervárt. Ezek naponta hozzávetőlegesen kétszáz diákot szállítanak.

A közlekedési társaság a legutóbbi menetrendi egyeztetéseken jelentette be az önkormányzatoknak, hogy az új tanévben nem tudja üzemeltetni az iskolabuszokat. Pócza Mihály vezérigazgató lapunk kérdésére tegnap ezt azzal magyarázta, hogy a helyközi közlekedésben is részt vevő, csomagtartóval nem rendelkező járművekről van szó, amelyeken fizikai képtelenség folyamatosan fel- és leszerelni, illetve tárolni a gyermeküléseket. Hozzátette: nyilvánvaló volt, hogy képtelenek megfelelni az előírásoknak, ezért nem is készítettek számításokat arról, mennyibe kerülne a biztonsági eszközök beszerzése.

Ravazdi gyerekek szálltak fel a kétórás iskolabuszra Écsen kedden. Fotó: B. A.
Ravazdi gyerekek szálltak fel a kétórás iskolabuszra Écsen kedden. Fotó: B. A.

A vezérigazgató hangsúlyozta: nem zárkóznak el az elől, hogy az érintett települések között a be- és kicsengetésekhez igazítva továbbra is közlekedtessenek járatokat, amelyek nem iskolabuszként, hanem menetrend szerinti közforgalmú autóbuszként közlekednének, így bárki felszállhatna rájuk. Úgy vélte, ez érdemben nem növelné az utasszámot, nem lenne zsúfoltság. A menetrendről szóló döntés azonban nem a Kisalföld Volán, hanem a regionális közlekedési iroda és a szaktárca kezében van.

Többek között éppen a zsúfoltságtól tart Kovács József tápszentmiklósi polgármester, aki a KRESZ-módosításról szóló döntés visszavonását sürgette Hónig Péter közlekedési miniszternek hétfőn írt, és szerkesztőségünknek is elküldött levelében. Szerinte a változás nyomán a gyerekek nagyobb veszélynek lennének kitéve, mint most, mert a menetrend szerinti járatokon nem lenne mellettük pedagógus kísérő, biztonsági övet, ülésmagasítót, gyermekülést pedig éppúgy nem használhatnának, ahogy jelenleg sem. Szerinte az egész intézkedés nem szól másról, mint hogy újabb milliókat vonjanak el az önkormányzatoktól, amelyek nem kaphatnák meg az iskolabuszos állami normatívát. A közös iskolát fenntartó négy község – Tápszentmiklós, Győrasszonyfa, Tarjánpuszta és Lázi – számára például ez évi 9 millió forint kiesést jelentene. Kovács József azt mondta, az összeg most éppen fedezi a gyerekek utaztatásának költségeit.

Ha nem vonják vissza a KRESZ-módosítást, az új tanévben Győrasszonyfáról sem indul iskolabuszjárat. Fotó: Bertleff András
Ha nem vonják vissza a KRESZ-módosítást, az új tanévben Győrasszonyfáról sem indul iskolabuszjárat. Fotó: Bertleff András

A Kisalföld megkereste a közlekedési minisztériumot az ügyben. A kommunikációs osztály azt a tájékoztatást adta, hogy a szabályozás megalkotásakor a gyermekek érdekét tartották szem előtt. „A nagyvárosokon kívül működő iskolabuszok jellemzően több település között közlekednek, ezért különösen indokolt a  biztonsági követelmények betartása. A rendelkezések a kapcsolódó EU-irányelv rendelkezéseivel teljes körűen megegyeznek, ezek hatályban tartása hazánk számára is kötelező" – jegyezte meg a tárca. Kérdésünkre azt is leszögezte: a bevezetés szeptemberi határidejét – amit annak idején a Szociális és Munkaügyi Minisztérium javasolt – nem kívánják megváltoztatni. A kommunikációs osztály a tanulók iskolabuszos közlekedtetésének normatív támogatásáról nem kívánt nyilatkozni, miután az nem a közlekedési minisztérium hatásköre.

Olvasóink írták

 • 20. 13.István 2009. május 14. 20:16
  „Sajnos az utazási kultúra,vagy a fotó rossz a hátizsákkal a gyerek hogyan ül az ülésen?A fél üléslapot elfoglalja
  a hátizsák ( iskolatáska). A biztonsági öv be sem ér igy! A biztonsági öves üléseket már régen ki kellet volna fejleszteni.A kis növésü ill. alsós gyerekeknek meg csupán magasítót rögzíteni az ülésre. A rendeletet megint
  megalkották a megvalósításáért nem történt semmi, mint annyi minden másért ebben az országban.De pénzt elvonni azt igen,ha nincs öv meg ülésmagasító!!!
  Európában csak kézben tartott táskával lehet fölszállni a buszokra!!!”
 • 19. VIDIKI 2009. május 14. 19:57
  „Mégis kik azok akik a falusi iskolák megszüntetéséért a legtöbbet tettek?”
 • 18. idegen 2009. május 14. 14:03
  „Lehet gratulálni Kondorosi elvtársnak”
 • 17. kackac 2009. május 14. 13:00
  „A következő lépés:
  Le kell dózerolni a falvakat, mindjárt lesz kereslet a panelra.
  Tovább előre Ceausescu elvtárs nyomdokain.
  Igen, igen, igen!”
 • 16. gulyas 2009. május 13. 20:34
  „Akik ezt a rendeletet megalkották életükben nem utaztak iskolabuszon, pláne nem éltek kisfalvakban.”
 • 15. intruder 2009. május 13. 19:51
  „Tipikus magyar szargyurás.”
 • 14. JÓZSINÉNI 2009. május 13. 19:49
  „Meghozzák a hülye rendelkezéseket,aztán kiderül,hogy nincs rá pénz.Álmodik a nyomor...”
 • 13. gyugyu1 2009. május 13. 19:31
  „idáig ugy -ahogy biztonságban utaztak a diákok az iskolabuszokon, de az okos törvényalkotok ezt is elb@szták. ezután majd mehetnek a zsufolt járatokon ahol még ülőhelyük sem lesssz. ennyire gyerekellenes kormányunk még nem volt! a pesti urak gyermekeit a merci kisbuszokkal hordják a magániskolákba a házuktól, a legmodernabb kisbuszokkal amibe természetesen van gyerekülés meg biztonsági öv,vagy az általunk fizetett szúlő taxival vagy a szolgálati autóval viteti csemetéjét mert az megérdemli!!!??? legjobb uton haladunk az felé,hogy a gazdag szűlő hülyegyereke lessz a kiváltságos tanulő,a tehetséges szegény gyereknek meg semmi lehetősége nem lessz! ez ám az oktatás!”
 • 12. pancser 2009. május 13. 19:25
  „tudják egyáltalán odafönn a törvényhozásban meg a Rózsadombon milyen az ország? Törvényhozóink országrombolók nem is kevésszer! Szerintem minden hivatalt harmadolni kellene, nem az ingatlanadót bevezetni.”
 • 11. eva623 2009. május 13. 18:51
  „Kedves KISALFÖLD remélem majd azt is megfogjá írni,hogy hogyan tudják megoldani a gyereket iskolába járását.”
 • 10. eva623 2009. május 13. 18:49
  „Nem hogy annak örülne mindenki,hogy iskolába jár a gyerek,de még ezt az "örömöt" is elakarják venni tölük.
  Tápszentmiklóst, Győrasszonyfát, Tarjánpusztát és Lázit, Écset és Ravazdot elég jól ismerem sőt a gyerekeket is,de anyagilag senki sem áll jól ahhoz hogy kocsival vigye a gyereit suliba. De erről nem a szülő tehet hanem az állam.
  Mindig a gyerek ellen van minden.
  Nem csak sulit zárnak be,hanem az iskolabuszjáratot is megszüntetik.
  GRATULÁLOK hozzá. Erre már csak ezt tudom mondani.
  Nem hiszem el,hogy más országban mindent meglehet oldani,ITT magyarországon meg nem.
  Csak mások elött égetjük le magunkat.
  Nem sokára forradalom lesz itt........ sokáig nem kell rá várni....”
 • 9. knifemaster 2009. május 13. 18:34
  „8.
  Miért akkor nem kell majd gyerekülés,és a szükséges fel-leszerelése?:DDDDD
  Meg biztos olcsóbb egy ilyen busz mint a gyerekülések,övek felszerelése....”
 • 8. MTT 2009. május 13. 18:03
  „Akinek van pénze meg esze, az vesz egy régebbi tipúsú nyugati buszt, azokon van öv, és már lehet is gyerekeket fuvarozni. Itt a biznisz, lehet rajta keresni.”
 • 7. lolita 2009. május 13. 17:29
  „Aki ezt kitalalta oldja is meg marha allatok!Nem csodalkoznak ha kitörne egy forradalom!!!Nagyon közel allunk hozza!!!!”
 • 6. hajni.horvath 2009. május 13. 16:49
  „Na,persze,mert akik ezeket a paragrafusokat elfogadják,azok a mi befizetett adónkból fuvarozzák több tízmilliós autókkal a gyerekeiket a magániskolákba...”
 • 5. Kiki 2009. május 13. 15:55
  „A marha aki ezt kitalálta. Soha nem lehet ezt teljesíteni. Így legalább várhatják a gyerekek a menetrendszerinti járatot, órákat visz el az idejükből. Mert az nem biztos, hogy óra után jön is.
  vidéken csak a dolgozó réteg éljen, de gyerek nélkül. Ugysincs iskola, óvoda, és munka sincs, a a földet meg jöjjön és művelje a minisztérium. Én már rég megbántam, hogy vidéken épültem fel a házam. Ingáznak a gyerek, ingázunk mi, amíg van hová, mert az sem egyszerű munkát találni vidékiként.”
 • 4. sagem 2009. május 13. 14:43
  „először csak az iskolákat szüntették meg, most megszüntetik az iskolabuszokat - amit annakidején, ugye azért kaptak a települések, hogy megoldják a gyerekek utaztatását, ami valljuk meg, nem olyan leányálom egy kicsi gyereknek! Integrálja már bármelyik képviselő a saját gyerekét, és oldja meg az utaztatását! A pörbölyi gyerekeket sem érte volna tragédia, ha a saját falujukban, a saját iskolájukban tanulhattak volna (tudom, hogy ez nem a mostani kormányzati érában történt, de nem hiszem, hogy van szülő, aki örül annak, hogy a gyereke másik faluba jár iskolába) Most korlátozzák a GYES-t, majd teljesen meg is fogják szüntetni, ebben biztos vagyok!Nem lenne egyszerűbb sterilizálni az egész produktív népességet? Nincs gyerek, nincs gond! Sőt, mivel a gyerek előbb-utóbb felnő, hát megöregszik(ha megéri) és nyugdíjas lesz. Ezt a pofátlanságot, hogy még nyugdíjat is kelljen neki fizetni! Ja, még az sem biztos, mert úgysem tud összeszedni annyi legális munkaviszonyt, hogy nyugdíjat kaphasson! Ez a mai magyar valóság.”
 • 3. soppet 2009. május 13. 11:45
  „Kovács Úr!
  Drukkolok Önnek. De az a sejtésem, hogy ez a kormány érzéketlen az ügyben.”
 • 2. Goldman 2009. május 13. 11:13
  „Teljes mértékben igaza van a Polgármester Úrnak!”
 • 1. polgi 2009. május 13. 10:50
  „Ikta. Sz I/226-1/2009 tárgy: iskolabusz

  Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Hivatal
  Hónig Péter Miniszter Úr részére

  Tisztelt Miniszter Úr!

  A Kormány 2007 03. 21-i ülésén módosít5ásra került a KRESZ.
  A módosítás több pontja már életbe lépett, azonban volt egy olyan része a kormánydöntés kreszt érintő pontjának, amely 2009 szeptember 01-én lép életbe. Ez a pont szabályozná az iskolabuszként közlekedő járművek kötelező felszerelését. ,, Az iskolabuszokon kötelezővé válik a biztonsági öv és a gyerekülések használata. Ezen kívül az autóbuszokat figyelemfelkeltő táblával kell megjelölni, valamint az állva utazás lehetőségét meg kell szüntetni."
  Tisztelt Miniszter Úr!
  A Kisalföld Volán jelezte felénk, hogy az előírásnak nem tud megfelelni és ezért a több éve fennálló szerződést felbontja. Szeptember elseje után iskolatársulásunk tanulóit csak menetrendszerinti járaton tudja utaztatni a társulás iskolájába. Ez naponta 100 gyermek utaztatását lehetetleníti el. A gyermekeknek mindenképpen el kell jutnia a központi iskolába, mennyivel lesz jobb, ha nem szerződéses járaton utaztatjuk őket, hanem a Volán által felkínált menetrendszerinti járaton? Ez esetben nem lesz a gyermekek mellett pedagógus kísérő, más is felszállhat a buszra, ugyanúgy nem lesz biztonsági öv és ülésmagasító a buszon, tehát sokkal nagyobb veszélynek lesznek kitéve mint a jelenlegi rendszerben.
  A kérdés önmagától is jön: Mennyivel lesz más a helyzet? Ugyanazzal a busszal, ugyanolyan körülmények között, ugyanúgy biztonsági övek és ülésmagasítók nélkül utazik ugyanaz a gyermek! Tehát mi fog változni azon kívűl, hogy elvonják a településektől az iskolabusz normatívát!
  Tisztelt Miniszter Úr!
  A probléma országos jellegű, hiszen a Kormányzat évek óta a társulásokat szorgalmazza, központi nagy létszámú iskolák fenntartását, de ezzel a szabállyal megbénítja az önkormányzatokat, a gyermekek iskolába jutási lehetőségét pedig nagy veszélynek teszi ki.
  Kérem a Miniszter Urat, hogy személyes meghallgatáson fogadja a társulás négy polgármesterét, és tegye lehetővé, hogy személyesen is elmondjuk aggályainkat, észrevételeinket. Ezzel is szeretnénk az Ön nagyon nehéz munkáját segíteni.
  Bízom benne, hogy kérésünk meghallgatásra talál!

  Tápszentmiklós. 2009. április. 29.

  Tisztelettel!

  Kovács József
  polgármester”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomoz a rendőrség az Integrál-ügyben

Győr - Nyomozást rendelt el a rendőrség a megye egyik legnagyobb építőipari cége, az Integrál-Hexa… Tovább olvasom