Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Leállítja gyárát a Lite On?

Olvasóink kérték, hogy járjunk utána, tényleg leállítja-e év végéig üzemét a győri ipari parkban a tajvani Lite On. A gyár későbbre ígért tájékoztatást, de a szakszervezet megerősítette a hírt: tájékoztatást kapott a termelés megszüntetéséről.

A Philips egykori győri gyára 2007 márciusában már a Lite On IT Corporationnek termelt. A hollandok a tajvani cégnek eladták APM-üzletágukat, ami gyakorlatilag megegyezett a teljes győri üzemmel, és autórádiókhoz gyártott CD- és DVD-meghajtó egységeket. A tulajdonosváltáskor a több mint ezer dolgozó a helyén maradhatott. A győri ipari parkban 2008-ra az Automotive Playback Modules Magyarország Kft. nyereséget termelt és fejlesztést tervezett, s jövőjét is Győrben képzelte el. Lapunk akkoriban azt írhatta: úgy látszik, az élet rácáfol azokra a jóslatokra, amelyek azt prognosztizálták, hogy a győri gyár képtelen lesz felvenni a versenyt a magyarországinál is alacsonyabb tajvani fizetésekkel s kiköltöztetik Ázsiába. A napokban azonban olvasóink mégis emiatt aggódva hívták fel szerkesztőségünket. Valószínűleg az ott dolgozók családtagjai, mert azt kérdezték, mi lesz az állásukat elvesztőkkel.

Megkerestük a győri üzem sajtófelelősét, aki csak későbbre ígért tájékoztatást. A Vasas Szakszervezet helyi vezetője azonban megerősítette: területi képviseletüket és üzemi csoportjukat is jelentős változásokról tájékoztatták.

Négy éve, még a philipses időkben négyezren is dolgoztak a gyárban, most ötszáz embert érinthet a változás.
Négy éve, még a philipses időkben négyezren is dolgoztak a gyárban, most ötszáz embert érinthet a változás.

– Tulajdonosi döntésről beszéltek és arról, hogy a jelen állás szerint év végéig fokozatosan megszüntetik a termelést a győri gyárban, de részletekről még nem esett szó – mondta el lapunknak Kránitz Pál, a Vasasszövetség tisztségviselője és hangsúlyozta: igyekeznek segíteni tagjaiknak, az ott dolgozóknak. Felveszik a kapcsolatot a hasonló tevékenységet folytató, hasonló munkavégzést, elektronikai összeszerelést igénylő cégekkel. Példaként a Sokorót és a Nokiát említette.

Tulajdonosi döntésről beszéltek és arról, hogy a jelen állás szerint év végéig fokozatosan megszüntetik a termelést a győri gyárban - mondta Kránitz Pál.
Felidézte, hogy négy éve, még a philipses időkben négyezren is dolgoztak a gyárban, most ötszáz embert érinthet a változás. ˝Ha havonta több mint harminc munkavállalót küldenek el, akkor már csoportos létszámleépítés keretében kell megtenniük, ezért ez valószínűsíthető. A jogszerűségre figyelni fogunk, jelenleg azonban az látszik, hogy a cég komolyan veszi a szakszervezetet és a dolgozóit. Nekünk, érdekképviselőknek azt ígérték, hogy törvény szerint járnak el és eleget tesznek folyamatos tájékoztatási kötelezettségüknek.˝

Olvasóink írták

 • 15. bibics 2010. február 28. 17:42
  „Ez a fénykép 2 éves (max.1-2 hónappal több), akkor még ott dolgoztam, rajta vagyok a képen. 10 évet lehúztam ott... Van munkahelyem, de sajnálom az ottmaradókat, a végig kitartókat... remélem mindenkinek lesz megfelelő kárpótlás és új munkahely.
  Már csoda az is, hogy eddig maradt a cég.”
 • 14. Agent 2010. február 18. 16:59
  „Várható volt, a Lite-On piacot vett és olyan termékeket, amelyek a sajátjaihoz képest jóval kiforrottabb technológiát képviselnek (CDM-M6, M8, flexi DVD), illetve olyan nagy autóipari vevőket "vett" magának, mint a Harmann-Becker, vagy a Siemens-VDO.
  Azért voltak "régi szép idők" a cégnél, régi telephelyek a régi veszprémi úton, kiköltözés az ipari parkba két sorral, ivóvíz, öltöző, büfé, légkondi és még normális buszmegálló nélkül, aztán az új rész felépülése, OPU gyártás, DVD író gyártás, aztán a hanyatlás, hála az égnek még időben leléptem, így is majd 10 évet dolgoztam ott:)”
 • 13. eszmeny 2010. február 18. 11:41
  „12-es Ha ismernéd a sorvezéreket és az embereket akik a soron ülnek és ha tudnád ki vagyok talán nem irnál 4-5 évet.kérdezdmeg a szőke lányt mikor kapta az első bunding sorát!”
 • 12. minyuu 2010. február 17. 22:06
  „10.es hsz....ez a kép van vagy 4 -5 éves is...
  Amióta átvették várható volt hogy bezárják....”
 • 11. knifemaster 2010. február 15. 09:02
  „7. hozzászólás turtle 2010.02.14. 15:22
  A világ termékeinek kb 80%-a már most is kínában készül.”
 • 10. eszmeny 2010. február 15. 08:02
  „Kérdezem a szerkesztőséget.
  Nem mehettek be a gyárba?
  Mert olyan kép van kint ami kb2 éve volt aktuális.
  Vagy nem is akartak?”
 • 9. jirzi1 2010. február 14. 20:40
  „Hát valamit tenni kéne odafönn.Ez a mi országunk és itt minden külföldi azt csinál amit akar :megvesz ,elad,kihasznál,kizsákmányol! Talán nem kellene hagyni mert ennek hamar híre megy.”
 • 8. nüs 2010. február 14. 17:45
  „Hát igen a multi már csak ilyen, van akinek még ez újdonság?”
 • 7. turtle 2010. február 14. 15:22
  „Azért azt nem hiszem, hogy a tajvani munkabér kevesebb lenne a hazainál. A kínai munkabér pedig olyan alacsony hogy azzal tényleg nem tudunk versenyezni.De régebben az ilyen nyomott munkabérű országok áruit magasabb vámmal súlytották (pl. Amerika minket) Ez azóta megszűnt? Hiszen így mindent csak Kínában lenne érdemes gyártani.”
 • 6. lakatos 2010. február 14. 15:12
  „Miért sír mindenki?Privatizállni kellett mindent,mert régen olyan rossz volt mindenkinek!!Hát most nézegessék a szép üzleteket amelyek a gyáraink helyén lettek és tapsoljanak nekik!!Afityesz Viktor majd megoldja a problémákak!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. Fürgeszarvas 2010. február 14. 11:20
  „20 év "kemény munkájával" sikerült leamortizálni a győri ipart ! A felelősők és a haszonélvezők mindegyik pártban ott vannak - sőt , vezetik a várost is !”
 • 4. janika 2010. február 14. 06:29
  „Magyarországon van felelős politika? Vagy vnnak felelőtlen politikusok, akik röhögnek a markukba,mint mindíg?”
 • 3. geza11 2010. február 13. 22:15
  „Hát igen...megcsinálták !!!!”
 • 2. bonita2 2010. február 13. 21:02
  „Hmm..! Valamikor a videkiek ozonlottek Gyorbe dolgozni, most meg forditva:(”
 • 1. balterswil 2010. február 13. 20:41
  „Keksz, olajgyár, Rába, Gradénia, Graboplast, Philips, Rakard, Textil....de itt amardt a kiváló Audi Motor Hungária Kft! No, meg az Árkád üzletközpont, mely a maradék Rábától bérli a placcot...egy Rábás mérnök több hozzáadott értéket tett az asztalra, mint egy egész Árkád üzletház.....és a győri dolgozók mehetnek Óvárra, Tatabányára, Komáromba stb dolgozni. Micsoda jeles ipar ez !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeles védnökök a Kisalföld Vágta mellett

Védnökök álltak a nyári Nemzeti Vágta megyei előfutama, a Kisalföld Vágta mellé, melyet május… Tovább olvasom