Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

LEADER: Még százmilliárd a kalapban

A falusi szökőkutakról a gazdaságfejlesztésre helyezné az uniós LEADER-támogatások súlypontját a vidékfejlesztési tárca. Két évre még mintegy százmilliárd forint az elosztható keret.

˝Van olyan falu az országban, ahol százhúsz kilogrammon felüli elhunytak számára építenének hamvasztót LEADER-támogatással. Nyilvánvaló, hogy a fejlesztés semmilyen szempontból nem illik a helyi sajátosságok közé, de a merev elbírálási rendszer szerint nagyon sok pontot kaphat a projekt, hiszen több munkahelyet teremt, mint egy fodrászüzlet˝ – V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára ezzel a szemléletes példával illusztrálta csütörtökön Győrújbaráton, hogy az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának sajátos módszere, a LEADER-program hazánkban korántsem működött tökéletesen az elmúlt években. (A Kisalföld megkérdezte az érintett községet, a Somogy megyei Törökkoppányt, ahol arról tájékoztattak, hogy a hamvasztó támogatásáról egyelőre nem született döntés.)

Az écsi Schreiner Károly a szálláshelyfejlesztésre elnyert 5,3 millió forint mellett 10 millió forint LEADER-támogatást kapott megújuló energia hasznosítására. Az asztalosműhelyében keletkező faforgác
Az écsi Schreiner Károly a szálláshelyfejlesztésre elnyert 5,3 millió forint mellett 10 millió forint LEADER-támogatást kapott megújuló energia hasznosítására. Az asztalosműhelyében keletkező faforgácsból brikettet készít, aminek felhasználásával energiát takarít meg. Fotó: Bertleff András.

Az államtitkár a 65 Győr, Pannonhalma, Tét, Csorna és Pápa környéki települést összefogó Pannónia Kincse LEADER Egyesület által szervezett nemzetközi konferencián tartott előadásában arról is beszélt, hogy jelentősen szeretnék egyszerűsíteni az elképesztően bonyolult eljárási rendet, mert jelenleg nyolc-tizenkét hónap is eltelik a pályázatok beadásától a döntéshozatalig. Ezt az időt igyekeznek a felére leszorítani a jövő tavaszi kiírások esetében.

V. Németh Zsolt a Kisalföldnek elmondta: az eredetileg 262 milliárd forintos LEADER-keret 40 százaléka maradt meg az uniós költségvetési ciklusból hátralévő bő két esztendőre. ˝Szeretnénk a hangsúlyokat a gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés, a turizmus és az alternatív energia irányába eltolni. Az a tapasztalatom, hogy ha a helyi közösségek nem tudtak a gazdaságfejlesztésbe bekapcsolódni, akkor teljesen öncélú szépítkezésbe kezdtek. A jövőben talán kevesebb pénz jut falusi díszburkolatokra és szökőkutakra, de például több a helyi termékek piacra juttatására˝ – fogalmazott az államtitkár.

Olvasóink írták

  • 2. anuvuk 2010. november 19. 17:14
    „"Madárvédelem - Természetvédelem" a mai világban nem elég a passzív védelem, cselekvően, gyakorlati munkával kell tenni a biódiverzitás a biológiai sokféleség megőrzése érdekében !

    MUNKALEHETŐSÉG ! Vegyszermentes megközelítés !”
  • 1. anuvuk 2010. november 19. 11:51
    „Munkahely teremtés igényével részt vennék, amennyiben a Zöld Mezős beruházás igényére lesz jelentkező !
    Madárvédelmi eszközök, tárolók, teleszkópos felrakók, annak alkatrészei, odúk vázai.....stb”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt napon ismerteti új középiskolai képzését a Móra-iskola

November 22-én hétfőn és 25-én csütörtökön várja a Móra Ferenc Általános és Középiskola a végzős… Tovább olvasom