Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Le kellene bontani a Lloydot?

A Lloyd jelenlegi formájában nem illik a Széchenyi térre, de a bontás a lehető legrosszabb megoldás lenne, mert felbomlana a tér egyensúlya – állítja Winkler Gábor egyetemi tanár. Mások szerint viszont így állna helyre.

Ahogy mind több szó esik a győri Széchenyi tér felújításáról, úgy erősödnek fel azok a hangok, amelyek szerint el kellene bontani a Széchenyi István Művelődési Központot, közkeletű nevén a Lloydot. A véleményt vallók közé tartozik dr. Války István építészmérnök, aki az önkormányzatnak és lapunknak is elküldte javaslatát.

Szerinte igazi barokk tér kialakítása csak a Lloyd nélkül képzelhető el. „Az épület állaga nagyon rossz. Alaprajzi elrendezése még rosszabb. Szinte semmire nem használható mai formájában. Szerkezeti felújítása és átépítése minimum duplájába kerülne annak, amennyibe egy új felépítése" – fogalmazott a szakember. Ő úgy véli, a bontással a tér visszakapná régi, barokk arányait, a Mária-oszlop nagyjából központi helyen állna, és alkotóelemmé lépne elő a takarásban lévő házsor.
A Kisalföld megkérdezte Winkler Gábor egyetemi tanárt, aki ezzel szemben azt állítja, hogy a bontás lenne a lehető legrosszabb megoldás. Az építész 1998-ban szakértőként vett részt abban, hogy a Lloydot a Széchenyi-főiskola jogi kara otthonává alakítsák át, bár az elképzelés végül meghiúsult.

A Széchenyi teret az teszi egyedivé, hogy a hazai történeti városokban lévők közül ez az egyetlen főtér, amely szabályos és egyúttal nagy is.

– A tér további érdekessége, hogy egy épület – jelesül a Lloyd – egy nagyobb és egy kisebb részre osztja – erre Észak-Németországban, a Szudéta-vidéki területeken és Erdélyben van több példa. Ha a Lloyd eltűnne, éppen az építészeti különlegességet szüntetnénk meg" – mondta az építész. Hozzátette: ebben az esetben felborulna a tér egyensúlya is, mert a Lloyd mögötti házsor jóval alacsonyabb, kisebb tömegű a többi oldalnál.

Winkler Gábor ugyanakkor egyetért azzal: a jelenlegi épület – főként az ötvenes évekbeli átalakítás miatt – idegen test a téren: a tér felőli homlokzata osztatlan lett, a bejárat oldalra került és a tető is eltűnt. A megoldást – mondta – az jelentheti, ha úgy alakítják át, hogy közelítik XIX. századi megjelenéséhez. Az egyetemi tanár azt is támogatná, ha „megnyitnák" a Lloyd tér felőli oldalát, és ott például cukrászda, kávéház vagy étterem működne – ahogy egy évszázada.

Lapunk úgy tudja, hogy az önkormányzat nem számol a Lloyd bontásával, inkább az épület „visszaalakítását" szorgalmazza, és azt, hogy megfelelő – például szállodai – funkció kapjon helyet benne.

Vendégfogadó volt a helyén

A legkorábbi adatok szerint a Lloyd helyén már az 1400-as évek végén is nagy épület állt: vendégfogadó istállókkal, kocsiszínnel. Ez 1566-ban leégett, helyébe a káptalan házat építtetett, amelyet a XVII. században már a várőrség használt, természetesen átalakítás után. Városi tulajdonba 1784-ben került, de egy évre rá elárverezték: Nigl József aranyműves vette meg és új épületet emelt a régi helyébe. Később kávéházi, „táncvigalmi" helyiségekkel, előcsarnokkal bővítették. A Győri Kereskedelmi Gyűlde – 1872-től Győri Lloyd – 1861-ben vásárolta meg az épületet, majd mindkét oldalát meghosszabbította és még további emeletet húzott rá.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hagyományban megmentett múlt és jövő

A község hagyományait, múltját biztosan, de úgy tűnik, hogy a jövőjét is megmentették azok a… Tovább olvasom