Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Látleletvétel a pálcás fenyítés után

Kedden az egyik győri lakótelepi általános iskolában pálcával ütötte meg az egyik diákja kezét és fejét P. Tibor földrajztanár. Az apa az orvosi látleletvételt követően feljelentette a rendőrségen a pedagógust.
Harmadik óraként földrajzot jegyzett az órarend. Szabó Adriántól – elmondása szerint – padtársa csupán annyit kérdezett, mennyi az idő. P. Tibor felelősségre vonta a kiskamaszt, miért beszélget az órán. A kérdező mentette volna a menthetőt, mármint hogy nem beszélgettek. Adrián őszintén válaszolt, a kezét pedig a mutatópálcával feléje közeledő tanár láttán – védekezésül – a feje fölé emelte. P. Tibor pálcája a fiú gyűrűsujjára, egy másik a csukló feletti részre sújtott, a következő pedig a fejét érte.

Lélekben megalázták

Afej- és kézfájáson túl a lelki trauma viselte meg leginkább a fiút.
Szabó Tibor, Adrián édesapja már az elmúlt tanévben kérte az osztályfőnököt, hogy a testi fenyítést száműzze nevelési módszerei közül. A keddi esetet követően Adrián sírva ment haza, és elmondta, hogy az óra végén osztályfőnöke vizes borogatást javasolt a búbjára.
– Három órától este hétig a kórházban ültünk, látleletet vetettünk – sorolta Szabó Tibor, aki civilben utánpótlásedzőként tevékenykedik.

– Vártam, hogy a fiam tanára legalább egy telefont megereszt és elnézést kéri. Magam sem hittem volna, hogy mindez egyáltalán megtörténhet. Adrián jó magaviseletű, aktív sportoló, közösségi ember, aki nem épületes bűnt követett el, hogy ezért pálcával üssék.

– A lányunk is itt tanult, edző lévén jó emberi és kollegális kapcsolat fűzött Adrián osztályfőnökéhez – folytatta az apa. – Hallottam már iskolai fültépésről, kokiról, „pajeszról", de hogy mutatópálcát nevelési eszköznek használjanak és a gyereket – megbeszélésünk ellenére is – verjék, az fölháborító. Adrián fejbőre megduzzadt, mindenre érzékeny, és a ceruzát sem tudja rendesen kézbe venni.

Szabó Tibor nem vitatja a tanár órai és iskolai irányító munkáját és elsődlegességét, ám a középkori módszerek ellen feláll a szőr a hátán. Öt–tíz év alatt edzőként több száz kis- és nagyobb diák fordult meg a keze alatt, ám szerinte széles a tárháza a büntetésként alkalmazható pedagógiai módszereknek, amelyek segítségével a fölös energiák is levezethetők. „Büntetni kell, de nem így. Fiam osztálytársaitól tudom, hogy ennél keményebb eset is előfordult, csak akkor a szülők nem léptek" – mondta.

Kivizsgálják az ügyet

A kórházi látlelet megállapítja: duzzanat található a fiú fején, hajlításra a gyűrűsujj feszül, duzzadt, tapintásra érzékeny. Csetényi Istvánné iskolaigazgató érdeklődésünkre annyit mondott, őt a szülők semmiféle panasszal nem keresték meg és hivatalos helyről sincs tudomása feljelentésről. Ha bárki hozzáfordul, kivizsgálják, mi történt. A Kisalföld szerette volna megkérdezni P. Tibort is, ám a tanár többszöri keresésünkre sem reagált.
A rendőrség magánvádas indítványként a bíróságra továbbította a feljelentést, ahol könnyű testi sértés ügyében vizsgálják az ügyet. Az apa egyébként a történtek ellenére sem szeretné kivenni az iskolából Adriánt, ám mindenkor kiáll fia igazáért és mindazokért, akiket hasonló sérelem ér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sortűzperekért sokkal többen felelnek

Szomorú, hogy Magyarországon a mai napig nem jött létre egy olyan közalapítvány, amely a kommunizmus… Tovább olvasom