Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Last minute: felsőoktatási felvételi!

Győr – Már csak pár nap, s dönteni kell a felsőoktatási jelentkezésről. Összeállításunkból a még hezitálók megtudhatják, Győrben milyen mester- és alapszakok indulnak, hogyan zajlik a pontszámítás, s mit várnak a cégek a pályakezdőktől.
A rendszerváltás óta megnégyszereződött az egyetemen és főiskolán tovább tanulni szándékozók száma, ráadásul ma kétszer annyi intézmény várja a hallgatókat, mint tíz éve.

Széles a paletta, ahol meg kell találni azt a képzést, amely a felvételiző számára leginkább alkalmas, és nemcsak az adott pillanatban, hanem előretekintve is.

A Heti válasz felmérése szerint aki tudatosan választ egyetemet vagy főiskolát, magabiztosabban alakítja jövőjét, mint aki az adott szakot nem első helyen jelöli meg, vagy nem veszik fel az áhított helyre.


Az élet küszöbén – pályaválasztás gimisek szemével

A Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjai a felnőttkor küszöbén izgalmakkal telve várják az érettségit, s mindannyian álmaik megvalósításáért küzdenek.

Törzsök Veronika
Törzsök Veronika

Törzsök Veronika legszívesebben a Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán szeretné tovább koptatni a padot, de megjelölte az alkalmazott közgazdaságtant is. – Szeretnék egy diplomát, ám úgy érzem, közgazdász nem lesz belőlem, ez nem az én világom, csupán szükségem van egy biztos alapra. A ruhatervezés érdekel igazán, s az egyetem után az álmom valóra váltása lesz az elsődleges cél – mondta a fiatal végzős lány, s hozzátette: nagy hiba, hogy az új pontszámítási rendszerben nem jelent előnyt a nyelvvizsga és az OKTV-n elért eredmény.

Kekk Éva Katalin
Kekk Éva Katalin


Kekk Éva Katalin a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen kíván továbbtanulni, textil és ruhatervező szakon.
– Rendkívül nehéz a bejutás, így a budapesti Harsányi János Főiskolára is beadom a jelentkezési lapomat, a művészetközvetítő-kézműves szakra – hallottuk Évától, aki már tanfolyamra is jár, sőt hordható ruha konfekciókat is tervez, álma pedig természetesen egy saját divatmárkanév.
Pleva Dániel
Pleva Dániel


Pleva Dániel az állatorvosi pályát választotta, inkább szülei nyomására, mintsem saját kedvéért. – Egyedül a Szent István Egyetemen oktat alapképzésben állatorvosokat, így az első helyen ezt a tanintézményt jelöltem meg. Az egyetem elvégzése után szeretném valóra váltani gyermekkori vágyam, s egy nap talán matek-kémia vagy latin-földrajz szakos tanárként térek vissza a gimnáziumba – említette az érettségi előtt álló diák, aki megjegyezte: rendkívül bonyolultnak találja az új pontszámítási rendszert.Hancz Ákos, fotók: Cseh Róbert.
Hancz Ákos, fotók: Cseh Róbert.


Hancz Ákos elsőként az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, a programtervező informatikus szakot jelölte meg papírján, második helyre pedig a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem villamosmérnöki karát tette.
Az egyetemen elvégzése után kedvenc filmjei helyszínére, Holywoodba is szeretne eljutni, s tapasztalatokat gyűjteni. Saját alkotásai is vannak, több rövid filmet készített már, amelyek jórészt paródiák.A mesterképzésre jelentkezőknek is február 15. a határidő


Az utóbbi években szinte minden jelentkezési időszakban volt jelentős változás. Idén az egyik legfontosabb módosítás, hogy a mesterképzésre jelentkezőknek is február 15. a határidő.

A hátrányos helyzetűek ingyenesen jelentkezhetnek, de csak az alapdíjat engedik el. Vagyis ha a felvételiző három helyet jelöl meg, nem kell kifizetnie a 9000 forintot.

Ezen felül azonban felszámítják a helyenkénti 3000 forintot.


Mesterszakok a megyeszékhelyen

A győri Széchenyi István Egyetemen felsőfokú szakképzések, 20 alapképzési szak, az egyciklusú jogász-, illetve építészképzés, 10 mesterszak, szakirányú továbbképzések, doktori iskolák jelzik a kínálatot.

A mérnöki, a jogász, az informatikai, a közgazdasági, a nemzetközi, az egészségtudományi, a szociális, a zeneművészeti szakok kínálata a munkaerőpiacon jó induló pozíciót jelent az intézményben végzetteknek.


Széchenyi István Egyetem.
Széchenyi István Egyetem

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) határozata értelmében a Széchenyi István Egyetem a két legfrissebb mesterképzést a villamosmérnök és európai és nemzetközi igazgatás szak indíthatja szeptembertől.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János karán az alapszakokon andragógiát, gyógypedagógiát, rekreációszervezést és egészségfejlesztést, szociálpedagógiát, tanító szakot turizmus-vendéglátást sajátíthatnak el az érdeklődők.

Mesterképzést az emberierőforrás-tanácsadó szakon indíthat a kar.

Így kezdődött az elsősöknek a főiskola az Apáczai Csere János karon szeptemberben.
Így kezdődött az elsősöknek a főiskola az Apáczai Csere János karon szeptemberben.
A pontszámítás még mindig tartogat újat


Nem újdonság, bár még szokatlan az új pontszámítási rendszer, amely szerint alapképzésben 480 pont szerezhető, a felvételi eljárásban való részvételhez pedig legalább 160 pont kell.

Az összpontszám kétféleképpen számítható ki: tanulmányi pontok+érettségi pontok+többletpontok, vagy az érettségi pontok kétszer+többletpontok. (A felvi.hu kalkulátora segít a számolásban.)

A mesterképzésnek is sajátossága a legfeljebb 100 pontos rendszer, melyben intézményspecifikus felvételi vizsgán kell részt venni.

Ez lehet szóbeli, írásbeli vagy mindkettő. Bizonyos szakok esetében alkalmassági vizsgán is meg kell felelni. A többletpontok mennyiségéről az intézmények döntenek – többnyire 10 és 25 pont között állapítják meg ezeket.

Akik már diplomával rendelkeznek, kérelmezhetik, hogy előzőleg megszerzett kreditjeiket számítsák be – ennek részleteiről szintén a felvi.hu oldalon lehet információt szerezni.

Best of egyetemek, főiskolák

Dönteni a továbbtanulásról napjainkban különösen nehéz, hisz könnyen kidobott pénzzé válhat a főiskolán-egyetemen töltött 3-5 év. S akkor a diplomás munkanélküliség fenyegető veszélyét meg sem említettük...

Tán mankót adhat az intézmények kiválasztásához az az írásunk, melyhez a Heti válasz egyetemeket-főiskolákát évről-évre rangsoroló kiadványát hívtuk segítségül.


Mit várnak a cégek a pályakezdőktől?

"A versenyszféra a precizitást, az önálló munkavégzés készségét, az új készségek elsajátításának képességét, a nagy munkabírást és a számítógépes ismeretek fontosságát emeli ki mint a pályakezdő diplomásokkal szemben támasztott legfontosabb elvárásokat"– adta hírül a Napi Gazdaság egy felmérés kapcsán.

A vizsgált 18 készség és ismeret közül a friss diplomások egyedül a társadalmi kérdésekben való jártasság esetében teljesítettek jobban, mint ahogyan az elvárható lenne. A többi esetben viszont az elvárásokhoz képest valamilyen mértékben alulmaradtak.

Az elvárások és a realitás közötti különbség az önálló és precíz munkavégzés, illetve a szakmai gyakorlati jártasság esetében a leginkább szembeötlő.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldás újabb száz évre

Győr - A csatornaépítők nem vártak tavaszig, február első hetétől újra hatalmas teherautók,… Tovább olvasom