Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Lassan töltődik fel a szabad árampiac

Győr-Moson-Sopron - Január 3-i számunkban az elektromos energia januártól érvényes díjszabásával foglalkoztunk.
A távirati irodától átvett hír az úgynevezett „egyetemes szolgáltatási átlagos ár"-hoz közelítő adatokat közölte, melynek mi, fogyasztók (január 1-jétől „felhasználók") bizony a dupláját fogjuk fizetni, ahogy ezt győri olvasónk, Félhelyesné Zubonyai Judit is jelezte szerkesztőségünknek.

Valóban, a Magyar Energia Hivatal honlapján (http://www.eh.gov.hu/gcpdocs/200801/az_egyetemes_szolgltats_rszerkezete_tjkoztat_2.doc) közli a pontos adatokat.

A lényeg, hogy az A1-es tarifacsoport – idetartozik a lakossági fogyasztók nagy része – a 21,14 forintos egyetemes szolgáltatási ár felett meg kell hogy fizesse a rendszerhasználati (átviteli-rendszerirányítási, elosztói forgalmi, elosztói veszteség és profileltérési) díjakat, a szénipari szerkezetátalakítás támogatására és az iparági nyugdíjasok kedvezményére jutó hányadot és a mindezt terhelő áfát, így kerül 42 forint 30 fillérbe a lakossági áram kilowattja. Ez a közölt kimutatás szerint valóban 9,8 százalékkal haladja meg a tavalyi tarifát.

A jövőben nem kell feltétlenül ennyit fizetnünk az áramért, ha kialakulhat a valódi verseny, és a villamosenergia-kereskedők – az úgynevezett „kereskedői engedélyesek" (listájuk megtalálható az energiahivatal honlapján) sikeres, olcsóbb beszerzéseik révén alá tudnak kínálni az egyetemes szolgáltatásra kötelezett cégeknek. Ez lenne a szabad piac lényege, ám a kételkedők szerint az egyetemes szolgáltatókká avanzsált korábbi áramszolgáltatókhoz képest – régiónkban ez az E.ON – nehéz lesz bárkinek is olcsóbban beszerezni az áramot.

Az E.ON még a múlt évben kiküldte fogyasztóinak az áram-
piaci liberalizáció bevezetésével várható változásokról szóló tájékoztatót, ennek olvastán azonban sok új kérdés fogalmazódott meg. Az energiahivatal honlapján tájékoztatóval, gyakori kérdések listájával segítik az érdeklődőket. Innen derül ki, hogy az áramkereskedői engedélyes cégek 2009 végéig ráérnek ajánlatot tenni a fogyasztóknak. Talán ez is az oka, hogy egyelőre nem tolonganak az olcsóbb elektromos energiát kínáló cégek ügynökei a fogyasztók – a törvény szövege szerint „felhasználók" – előszobájában. A szabad árampiac „lassan töltődik fel".

Az egyetemes szolgáltatók negyedévente felülvizsgálhatják, és a hatóság beleegyezésével emelhetik áraikat. Az új árat 15 nappal a bevezetése előtt közölniük kell a felhasználókkal. Amennyiben a fogyasztó úgy dönt, hogy a piacon olcsóbb árat kínáló kereskedőtől vásárolja az áramot, erről szerződést kell kötnie vele. Akik a régi, egyetemes szolgáltatójuknál maradnak, azzal 2009. december 31. után nekik is új szerződést kell majd kötniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útfelújítások az útdíjakból

Győr-Moson-Sopron - Ötmilliárd forintot költ útfejlesztésekre az állam az útdíjakból származó… Tovább olvasom