Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Láss a kezeddel! - A vakok életét tapasztalhatjuk meg Győrben, az Árkádban - Fotók!

Hetedik alkalommal rendezték meg a `Kézzel látók´ kiállítást, ezúttal a győri Árkád üzletházban. Egy vakoknak készült festménykiállítást, illetve egy sötét szobát próbálhatnak ki az érdeklődők, melyben kipróbálhatjuk milyen teljes sötétségben vásárolni?
Az egyedülálló kezdeményezés egy új módszerrel fókuszál a látássérülteket segítő és érintő akadálymentesítésre.

Elsőként teremtették meg a mobilis társadalmi szemléletformálást. Ezzel teljesen újszerű alternatívát vetettek fel az esélyegyenlőség és a kulturális akadálymentesítés terén is. A program a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete és Gyüre László képzőművész közös szervezése révén valósult meg.

Ritkán hangzik el egy múzeumban, hogy: "Mindent a kéznek, semmit a szemnek". A kiállításnak ezúttal ez a mottója. Az Árkádban a vakok mindennapjait élhetjük át.

"A program egyik fő eleme, a Gyüre László képzőművész alkotta plasztikfestmények kiállítása, melyet mindenki végigtapogathat, ezáltal átérezheti, milyen is a kezünkkel érzékelni a valóságot.

Az árkádba berendezett sötét helyiségben egy vásárlást tapasztalhatunk meg. Természetesen csak hallásunkra és tapintásra hagyatkozhatunk. Ön meg tudna különböztetni egy buborékos ásványvizet a mentest
Az sötét helyiségben egy vásárlást tapasztalhatunk meg. Természetesen csak hallásunkra és tapintásra hagyatkozhatunk. Ön meg tudna különböztetni egy buborékos ásványvizet a szénsavmentestől?

Másik érdekes eleme a rendezvénynek egy „sötét bolt". A helységbe betérve mindenki megtapasztalhatja a látás hiányának élményét egy olyan mindennapi helyzetben, mint a bevásárlás" - mondta el csütörtökön délután, a program ünnepélyes megnyitóján Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke.

Gyüre László képzőművész vakoknak készült plasztik festményeit mindenki megtapogathatja.
Gyüre László képzőművész vakoknak készült plasztik festményeit mindenki megtapogathatja.

"Győr szociálisan érzékeny város. Városunk törekszik a társadalmi esélyegyenlőtlenségek felszámolására. A vak és gyengénlátó embereknek is igényük van a művészetre kultúrára. A program erre hívja fel a figyelmet, illetve lehetőséget biztosít a fent említettekre" - tette hozzá Takács Tímea, önkormányzati képviselő.

Részlet a Vakvagányok című filmből.

Az interaktív érzékenyítéshez vak és gyengénlátó vezetők várják a vállalkozó kedvű látogatókat.

A program megtekinthető: 2011. június 16-20-ig, 11-19 óra között.

A kiállítás jótékonysági célokat szolgál! A tárlatból származó bevételt az egyesület céljainak megvalósítására, a látássérült emberek mindennapjainak megkönnyítésére és esélyegyenlőségük biztosítására fordítják.

Olvasóink írták

  • 1. kisember1 2011. június 21. 07:39
    „Köszönjük, élmény volt így vásárolni. :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programkavalkád hétvégére

Megint itt a hétvége és nem tudod mit csinálj? Most összeszedtük neked a hétvégi programokat,… Tovább olvasom