Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Lányokat is terelnének műszaki pályákra

A Mobilis kísérleti bemutatóval, tudományos akadályversennyel igyekezett kedvet csinálni a műszaki pályákhoz.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központot működtető nonprofit kft. csatlakozott ahhoz az együttműködéshez, amelyet a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei kormányhivatal munkaügyi központja és a győri tankerület kötött még júniusban pályaorintációs feladatokra.

Az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá a felek. Szilasi Péter Tamás, a Mobilis ügyvezetője azt hangsúlyozta: céljuk, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a műszaki és a természettudományok iránt, s közülük minél többet tereljenek ilyen típusú szakképzésbe.

Az együttműködés egyik állomásaként lányok napját tartottak tegnap a központban, ahová hetedik-nyolcadikos diákokat és szüleiket várták. A Mobilis kísérleti bemutatóval, tudományos akadályversennyel igyekezett kedvet csinálni a műszaki pályákhoz. A munkaügyi központ önismereti szobával, csoportos tesztírással készült a rendezvényre.

Mindennek háttereként érdemes tudni: a nők aránya a megyei pályakezdő álláskeresők között 56 százalékos.

Ők sokkal nehezebben tudnak elhelyezkedni, mint a fiatal férfiak, mert leggyakrabban fodrász, eladó, nőiruha-készítő, pénzügyi-kereskedelmi ügyintéző, virágkötő, cukrász végzettséggel rendelkeznek, miközben a munkaerőpiacon leginkább a gépiparban vannak üres álláshelyek.

Olvasóink írták

 • 18. WeiseÖdenburg 2013. október 29. 15:41
  „Nekem csupán a cím nem tetszetős ! Terelni a nyájat szokás! Nem a hölgyeket! Te Manka a fene a jó dolgodat.Egész nap a
  luxus lányokat figyeled? Ábrándozás ? A fiatalkori idő vissza sírása?”
 • 17. oxana 2013. október 29. 14:14
  „1. Mankapunka
  Sokan nem tudják, de te ismered a luxusprostikat. Munkanélküli segélyed milyen szolgáltatásra elég? Nekem van elég élmény az életemböl, amit elmesélhettem fiaimnak, unokámnak. Mert én éltem az életemet, éltem a két fiamért, a férjemért. Neked milyen élményeid vannak a kamionon kívül? te élsz álomvilágban.

  11. sx486

  Szóval akkor te csak férfi autószerelöt engedsz rá a kocsidra, ha házat akarsz építeni, csak férfi tervezöt engedsz a közeledbe? Mert ez a természet törvénye? Mert egy nö nem tud házat tervezni? Netán veszélyezteti egy, talán okosabb, képzettebb nö a férfi munkahelyedet?”
 • 16. Mathrin 2013. október 29. 11:57
  „Manka:
  1. Semmi közöd hozzá, hogy ki miből él, legfeljebb a sajátodhoz.
  2. Ha a te életedben az az élmény, hogy valaki 18 évesen luxusprosti legyen, és ilyesmire akarsz visszaemlékezni az ifjukorodból, csak sajnálni tudlak

  SX486:
  "No de azért emberek maradjunk....Még ha nehezünkre is esik!"
  Én embernek érzem magam attól függetlenül, hogy nő létemre férfias szakmát választottam. Szerintem nem természeti törvény az, hogy egy nő nem lehet műszaki rajzoló, vagy ilyesmi.”
 • 15. Mankapunka 2013. október 29. 00:31
  „Mert oxana még álomvilágban él. Csomó luxusprosti lakik itt a lakótelepeken is közöttünk, csak sokan nem tudják.
  Meg ő valószínű 8 órát izzadt annyi pénzért, mint amit ők 1 óra alatt összeszednek.

  Nem mindenkinek az az életcélja, hogy 20 évesen 3 gyereket neveljen, és 40 évesen rájöjjön, hogy nincs élménye, amit később meséljen.”
 • 14. Legs 2013. október 28. 20:51
  „9. oxana 2013.10.28. 16:19

  Szerinted egy 18-19 éves csajszi mivel keresett össze Egy 10 millás verdát ha nem a Mankapunka által említettel?Nyert a lottón?”
 • 13. Legs 2013. október 28. 20:44
  „Tetszik vagy nem, a nők térlátása fejletlenebb mit a férfiaké.Ez genetika.Sajnálom de ez az igazság.Persze lehet menni műszaki pályára,de ha a nő érzi hogy alkalmatlan akkor hagyjuk békén őket.A kormány inkább tartsa itthon a tehetséges gépészeket,adjon annyi fizetést amennyit megérdemelnek,és ne nőkkel pótolja a hiányt!Van a nőknek elég bajuk.Szeretők, anyák. nagymamák,és ki tudja még mennyi szerepben kell tündökölniük.Foglalják el helyüket a társadalomban.és ne a piacgazdaságban.”
 • 12. Legs 2013. október 28. 20:28
  „9. oxana 2013.10.28. 16:19

  Legyünk őszinték.Mankapunkának megint igaza van”
 • 11. sx486 2013. október 28. 20:08
  „Tisztázzunk valamit.
  A nők legyenek nők, a férfiak pedig férfiak.
  Ne avatkozzunk bele egymás dolgába!
  A természet törvényeit nem célszerű megváltoztatni.
  Sajnos vannak abnormális esetek is, tudomásul vesszük.
  No de azért emberek maradjunk....Még ha nehezünkre is esik!”
 • 10. thermál 2013. október 28. 17:18
  „A cikk címe is jellemző arra a maradi gondolkodásra, ami a társadalom egy részénél "mindent visz". Emberre soha ne mondjuk, hogy terelni erre vagy arra, az állatot terelik, az embert irányítják, kedvezményekkel, lehetőségekkel, olyan szakmai területre, ahol a társadalomnak szüksége van a tudására. A nők, mint műszakiak nem különböznek a férfiaktól, csak a tudás számít, sok éves tapasztalat alapján állítom. Csak a karrierjüket féltő férfiak találják ki, a szülés, gyerek beteg, stb. a nőkre hátrányos indokokat.A cikk arra jó, hogy gondolkodóba essen aki a férfi vagy nő problémát továbbra is fenntartaná.”
 • 9. oxana 2013. október 28. 16:19
  „8. Mankapunka

  Kis butuska.”
 • 8. Mankapunka 2013. október 28. 16:10
  „Testüket eladni sokkal könnyebb.”
 • 7. Goldmund 2013. október 28. 15:49
  „Persze van ilyen, csak éppen sokkal ritkább. És nem hiszem, hogy ez csupán megszokás vagy divat. Egyszerűen vannak olyan tevékenységek, amik iránt többségében férfiaknak, és olyanok is, amik iránt többségében nőknek van affinitása.
  Nem hinném, hogy ez "átneveléssel" megváltoztatható, de talán nem is kéne.

  Az indoklásul előadott arány is megmosolyogtató: a pályakezdő munkanélküliek között a nő-férfi arány a cikk szerint 56:44. Ez szerintem csöppet sem aránytalan, pláne, ha tekintetbe vesszük, hogy fiatal nőkről feltételezik, hogy nemsokára szülni mennek, és ez álláspályázatnál eleve hátrány mondjuk egy férfi pályázóval szemben.”
 • 6. Mathrin 2013. október 28. 15:10
  „És akkor még nem beszéltünk minőségbiztosításról, méréstechnikáról, anyagismeretről... még ezek is eszembe jutottak, ami ugyancsak nem megterhelő egy nő számára, aki műszaki területen szeretne elhelyezkedni. Nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy gépipar = férfimunka. Persze, egy nő nem fog 20-30-40 kilókat emelgetni, de ami nem kemény fizikai munka, azt miért ne végezhetné egy nő? Sütnivalója igenis meglehet hozzá...”
 • 5. öröksoproni 2013. október 28. 15:07
  „4
  Már az általános iskola 5. osztályától sikerül a gyerekekkel a matematikát megutáltatni, csupán azért, mert a tanárok szerint sem elegendő az óraszám és túl sok a kötelezően leadandó anyag, aminek idő hiányában nincs idő beépülni a gyerekek agyába. Ez folytatódik aztán a fizikával , kémiával és biológiával. Ennek kellene először megváltoznia, de nem a tananyag növelésével,. hanem a gyakorlati hasznával kellene megismertetni a diákokat, így a lányokat is.”
 • 4. Mathrin 2013. október 28. 14:52
  „Drágáim én is nő vagyok és gépészmérnök... nem értem, mi ebben a meglepő. AutoCad, ProE, CNC program írás, pneumatikus rendszer tervezés, művelettervek összeállítása.... miért is olyan lehetetlen egy nő számára? Sőt, technikumban is és főiskolán is odaálltunk az esztergagép vagy a hegesztőpisztoly mellé, és csináltuk a dolgunkat, ahogy bármelyik fiú évfolyamtársunk. Magyarázzátok már meg nekem, miért nem tudjátok ezt elképzelni! Nem minden nő akar virágkötő vagy kozmetikus lenni. Sőt, nem minden nőnek van műkörme, amitől nem tud megfogni egy darab vasat, és van olyan nő, aki attól se viszolyog, hogy olajos lesz a keze vagy a ruhája.”
 • 3. saintgaicacomo 2013. október 28. 14:20
  „1. öröksoproni 2013.10.28. 12:59

  Számítógépen tervezni nők is tudnak, ha akarnak.”
 • 2. Goldmund 2013. október 28. 14:07
  „Nyilván olyan pályát érdemes választani, amelyben van álláslehetőség (vagy egy vállalkozó meg tud élni), de azért nem hiszem, hogy ha valaki virágkötő szeretne lenni vagy fodrász, akkor jó szívvel lenne mondjuk gépipari technikus vagy gépészmérnök.”
 • 1. öröksoproni 2013. október 28. 12:59
  „A gépiparban milyen nőknek való munka van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videójátékot lopott két férfi Győrben - fotók a lehetséges elkövetőkről

Az egyik győri nagyáruház polcairól loptak a tolvajok játékot és konzolt. Tovább olvasom