Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Lányok a bencés gimnáziumban

Győr - Változás történt a győri bencés szerzetesközösség életében: a rendház függő perjelségi rangot kapott a főapáttól. Újdonság, hogy jövőre lányokat is fogad a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium.
A szerzetesek száma és személye nem, csak a győri Széchenyi téri rendház rangja változott. Október végétől Szent Mór Bencés Perjelségként jegyzi a közösséget a rend krónikája. Horváth Dori Tamás perjel, az eddigi házfőnök szerint ezzel – Tihany és Bakonybél után – Győrött is megtörtént az első lépés az önállóság felé vezető úton.
– A tizenhárom győri szerzetes – Isten után – mostantól saját életének kovácsa, építője. A függő perjelségi rang lehetőséget jelent számunkra. Ha például később megfelelő számú fiatal lép be hozzánk, elegendő ünnepélyes fogadalmas szerzetesünk lesz és reménykeltően alakulnak anyagi körülményeink is, akkor kérheti a ház, hogy önálló perjelség legyen – nyilatkozta Horváth Dori Tamás. – Jelenti azt is, ha például jövőre diákjaink közül valaki Isten hívására szeretne belépni a rendbe, hogy bencés szerzetesként tanár legyen, akkor a Szent Mór-perjelségben, a győri közösségben töltheti noviciátusát, nem kell – miként ez eddig volt – Pannonhalmára mennie.

Horváth Dori Tamás perjel

Horváth Dori Tamás perjel a gimnázium igazgatójaként beszámolt arról is, hogy a következő tanévre lányok jelentkezését is fogadják.
– Régi igény és vélemény, hogy legyünk nyitottak a családok előtt és vegyük fel a lányokat is, ha már a fiúk hozzánk járnak.
Idén már ez a kérés komolyan felerősödött, így a tantestület megtárgyalta, én döntöttem, a főapát úr pedig engedélyezte: a 9. évfolyamra meghirdettük a felvételt lányok számára is. Már számos jelzés, sőt, előjegyzési lap is érkezett hozzánk. Érdekes kihívás lesz számunkra a koedukált rendszer, de az európai bencés világban – néhány angol kollégium kivételéve – mindenütt így működnek iskoláink. Két éve például a bécsi bencések nyitották meg gimnáziumuk kapuját a lányok előtt.

Fiútablók, fiú tanulók. A jövőben ez változik. Régi igény volt, hogy az intézmény legyen nyitott a családok előtt. Fotó: Bertleff András


Szent Mór, az első bencés diák
Az új bencés perjelséget Szent Mórról nevezték el, aki az első magyar iskolában, Szent Márton hegyén volt az első magyar bencés diák. Életében Isten szolgálata és az imádság mellett az oktatás-nevelés kapott központi helyet, miként a későbbi bencés szerzetesek életében is.

Olvasóink írták

  • 2. győri polgár 2007. december 03. 17:02
    „Csak így tovább bencések, hátha még más is lesz majd az iskolában!”
  • 1. istvan 2007. december 03. 09:45
    „Anything for money.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élet jutalom – éld okosan!

Győr - „Az élet jutalom – éld okosan!" címmel rendezett szakmai napot pedagógusoknak,… Tovább olvasom