Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Lángolt Győrben a töltésoldal

Győrben, a Pinnyédi híd környékén mintegy egy hektáros területen égett a száraz fű a töltésoldalban szerdán késő délután.
A győri tűzoltók két fecskendővel és egy víztartályos gépjárművel vonultak a tűzhöz - tudta meg a kisalfold.hu a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletesétől.

A tűzről olvasó-tudósítónk tájékoztatta portálunkat.


Fotók: olvasó-tudósító
Fotók: olvasó-tudósító

Olvasóink írták

 • 12. ombi 2011. május 27. 13:41
  „Tényleg félreértjük egymást.
  Nem állítom, hogy a szénagyűjtés nagy biznisz, de a vízügynél nem is kéne rentábilisnak lennie ennek a tevékenységnek. Ne nyereségérdekelt szénagyártó cég legyen a vízügy, ha csak a költségei egy kis részét nyeri vissza, akkor is jól jár.
  A széna minősége tuti hogy jó, hiszen a kézi kaszás időkben sorállás volt a gazdák közt a területért.
  Speckó cuccai megvannak a vízügynek, megfigyelhető: néhol még mindig rendre döntve szárad a fű. Az értékesíthető volna.
  Örülök, hogy te is élősködésnek tekinted az általam vázolt magatartást, én is.
  A vízügy (ahogy a tűzoltóság, a kórházak stb) az államon keresztül igenis kapják meg a működésükhöz szükséges támogatásokat, ez így van jól. Ettől még rendjén való, hogy pl. a tűzoltóság jó pénzért ad szakvéleményt tűzvédelmi kérdésekben.
  Az állami juttatások mellett kiaknázhatják a területükön képződő haszosítható anyagokat, ahogy például az ártéri erdők faanyagát.
  Becsülöm annyira a vízügynél dolgozó munkásokat, a tapasztalatukat, hogy örömömre szolgálna, ha az elvonás miatt esetleg veszélybe kerülő állásuk a békés időszakokban végzett mellékes tevékenység segítségével megmenekülhetne.
  Minél nagyobb a szegénység, annál jobban meg kéne fogni minden fillért. És amit a növényzet töltéseket óvó szerepéről írtam, azt se felejtsük el, mint költségcsökkentő tényezőt!
  Üdv Neked!”
 • 11. Demanda 2011. május 27. 07:36
  „ombi, a félreértések elkerülése végett nem vagyok vízügyes, csak valahogy hihetetlen nekem az, hogy ez ennyire jó üzlet lenne, és senki sem kap rá hirtelen. Ebben biztosan benne van az, hogy a lejtős töltésoldalhoz speckó cucc kell, az összegyűjtése/elszállítása messze nem olyan egyszerű, mint a szántőföldekről, a széna minősége sem vethető össze a rendes legelői szénával.
  A kosztolásról meg annyit, hogy ha neked élősködésnek tünik az, hogy cserébe árvízkor-belvízkor nem úszik a házad/munkahelyed, akkor csak gratulálni tudok.”
 • 10. ombi 2011. május 26. 21:40
  „Kedves Demanda, úgy látom, egy hengerbála réti széna ötezer forint körül kapható. (pl.:http://www.agroinform.com/aprohirdetes/Reti-szena/20110130-1028000/)
  Ezt az alakot nem lehet kézzel előállítani, tehát gép-, és persze üzemanyagköltség mellett ennyi pénzért feltehetőleg haszna keletkezik a termelőnek.
  A vízügy "terméke" az árvízvédelem, a cégnek kötelessége a gátak épségét óvni. Ide tartozik a töltések kaszálása is. Ha csak megdarálják a füvet, ahogy újabban teszik, azt az égvilágon semmire nem lehet felhasználni, legfeljebb helyben elkorhadva humusz képződik belőle, de minek. Elárulom, ez a fűdarálás is üzemanyagot fogyaszt, ráadásul sokkal többet, mint a gépi kaszálás. (a kaszálógép csak egy vágást tesz a fűszálon, a láncos növényzet-daráló pedig számtalan ütéssel valósággal péppé zúzza, és minden ütés újabb energiaigényként jelentkezik)
  A vízügynek nem a töltések kaszálásából kell megélnie, mindannyiunk érdeke, hogy jól végezzék a munkájukat, ezért kapnak támogatást az adónkból. Ettől még a józan ész, a takarékosság, a jó gazdálkodás megkívánja, a birtokán keletkező vagyont ne herdálja el.
  Másképpen: tegyük fel, van ezer hektár földem, de nem termelek rajta semmit, csak nyírom a füvet. Jelentkeznék, hogy már igen éhes vagyok, ezentúl hadd kosztoljak Nálad, mert nincs ennivalóm. Megállnád, hogy ne tégy javaslatot nekem az élelmem megtermelésére?”
 • 9. Demanda 2011. május 26. 18:13
  „ombi: Nem tudom mióta lett ilyen drága a széna, hogy felveszi a versenyt a kitermelésére felhasznált gázolajéval. Ha ilyen nagy üzlet lenne, akkor gondolom sorban állnának a vízügynél a különböző vállalkozók, hogy "ingyen", csak a szénáért cserébe kaszálhassanak.”
 • 8. ombi 2011. május 26. 17:48
  „Accra, gondolom Tudós-1 és Demanda gondolatainak kiegészítéseként írtad, hogy a "vízügytől 48%-ot vontak el!! Nem az elvonás védelmében, de nekem erről az a véleményem, ha így van, ez újabb NYOMÓS ok arra, hogy rendesen, rendszeresen kaszálják a töltésoldalakat.
  Miér?
  1.
  Még ha csak a gépek költségeit kapja vissza a vízügy az eladott széna árából, már az is több, mint a mostani nulla bevétel. És még az embereiknek is tudnak munkát adni árvízmentes időben is, nem kell szélnek ereszteni a tapasztalattal bíró munkásokat.
  2.
  Ha szégyenszemre a hazai gazdaság nem tudja vagy akarja megvenni az olcsó szénát, akkor megfelelő kazánokban tüzelőként lehet hasznosítani. Persze csak akkor, ha nem azzal a vízszintes tengelyű aprítógép-szerű eszközzel darálják meg a füvet, mert azt a masszát tényleg nem lehet összegyűjteni.
  3.
  Ha kevés a vízügy pénze, fokozottan kéne ügyelnie, hogy legalább a kaszálás rendesen megtörténjen a töltéseken. Ha a fű rövid, akkor a négyzetméterenkénti tőszám sokkal nagyobb, mint a magasra hagyott füvű helyeken. A sűrű fűnek sűrű a gyökere, az megakadályozza, hogy árvízkor "elhabolja" a töltés anyagát a folyó. Mi olcsóbb: néha kaszálni, vagy küzdeni a meggyengült töltéssel vész esetén? És az esetleg elöntött településekre még nem is gondoltunk...”
 • 7. Accra 2011. május 26. 10:06
  „Vízügytől 48%-ot vontak el!”
 • 6. ccc 2011. május 26. 09:51
  „talán a közmunkaprogram segíthetne nem? A segíííjjért sorban állók ezreiből böven lenne munkára fogható. Ha csak napi 2 órát dolgoznának fejenként, akkor is már golfpálya minőségű lehetne a töltésoldal. Persze egyszerűbb otthon nézni a tv-t meg a ház előtt randalírozni a Kossuth utcán..................”
 • 5. Demanda 2011. május 26. 08:22
  „Tudós-1: a vízügy feladata lenne, de tőlük is megvontak 40%ot idén. Nemrég lehetett olvasni, hogy nemcsak a kaszálásra nincs pénz, hanem az ár és belvízvédelmi védekezés is leállt, a szigetközi vízpótlás kérdése pedig a napokban dől el. A minisztérium talán még a szigetközt is hagyná kiszáradni.”
 • 4. Tudós-1 2011. május 26. 08:01
  „Itt nem kaszálják a füvet?
  Parlagfű ezen a tájon nem számít?
  Hol a parlagfű-hatóság ilyenkor?”
 • 3. bakke 2011. május 25. 23:01
  „szerintem az elsőt gyorsan lefestette”
 • 2. Láng_Vince 2011. május 25. 21:22
  „ezek eztán minőségi képek...”
 • 1. szebbjövőharcosa 2011. május 25. 20:47
  „A cigók nem bírtak magukkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárnyitó koncert Győrben az Első Emelettel és Dj Dominique-kal

Győr az idén nyáron is garantáltan pezsegni fog az izgalmas programok sokaságától. Tovább olvasom