Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Lámpaáthangolások: Egy zölddel végig a Szent Istvánon

Győr - Eddig jól vizsgáztak a győri közlekedési lámpák, amelyeket másfél hónappal ezelőtt, az adventi forgalomban jó okkal szidtak az autósok. Az általunk megkérdezett taxisok szerint a Tihanyi Árpád út áthangolása sikerült a legjobban.
Másfél hónappal ezelőtt, az év legforgalmasabb heteiben az egész Szent István út egyetlen kocsisornak tűnt délutánonként, állandóak voltak a torlódások a Régi Pápai út és a 821-es főút találkozásánál, a Tihanyi úton, s még számos szakaszon.

A városi utak üzemeltetője eközben már szinte teljesen készen állt a lámpák áthangolásával, amely a kezdetét jelentette egy teljes felülvizsgálati és korszerűsítési programnak.

Le kell szögezni érzékeltetésképpen, hogy ilyen programra Győr történetében még nem került sor. Lapunk továbbította a kritikákat a Győri Útkezelő Szervezetnek, s beszámolt arról, hogy a város januárra igyekszik orvosolni a problémák jelentős részét („Feleslegesen kap pirosat az autós?", Kisalföld, december 10.).

Az általunk megkérdezett taxisofőrök szerint a Tihanyi Árpád út vizsgázott a legjobban, ahol tavalyelőtt az új elemként bekerült Nádor aluljáró – budapesti tervezők által – beüzemeltetett jelzőlámpái nehezen illeszkedtek a nagy egész rendszerbe. A torlódások ezen a szakaszon mára megszűntek. Működik a zöldhullám a Szent István úton is, az már más kérdés, hogy a nyolc óra előtti és a délutáni csúcsforgalomban – úgy, hogy a főútnak az állandó problémát jelentő Teleki utca forgalmát is be kell fogadnia – számítanunk kell a dugóra.

Az új kiegészítő lámpák közül főként az egyenes haladást engedőket dicséri a fuvarozószakma, a jobbra és balra kanyarodást segítő jelzések esetében állandó problémát jelent, hogy egyetlen egyenesen haladó kocsi már akadályt jelent a külső sávban. Igaz, az egyik taxis úgy véli, hogy ez alatt a néhány hét alatt sokat javult a gyakorlat – mivel a helybéliek megtanulták, hová célszerű állniuk –, ám így is gyakran nyomják egyesek a dudát, hozzátesszük, teljesen jogtalanul. Fellélegezhettek azok is, akik gyakran járják a Régi Pápai utat, mivel innen balra, a felüljáró felé kanyarodni gyakran lehetetlen küldetés volt.

A telezöld átprogramozása óta azonban az egyenesen szembejövők más ciklusban indulnak, s így a most kialakuló dugók csupán törtrészét teszik ki a régieknek.

Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetőhelyettese is úgy véli, hogy a Tihanyi út esetében sikerült elérni a legfőbb előrelépést, de bevált a Szigethy Attila és a 821-es főút átprogramozása is. Prédl Antal szerint ennél többet egyelőre, a csomópontok átalakítása nélkül, átprogramozással nem lehetett tenni, bár ez önmagában 58 új program telepítését jelentette úgy, hogy 5 útvonalból valójában 3 állami – és nem önkormányzati – kezelés alatt áll.

Az útkezelő egyébként az áthangolások óta folyamatosan vizsgálja az egyes csomópontokat, mivel szükség esetén mód nyílik az úgynevezett „zöldidő-arányok" finom beállítására is, vagyis arra, hogy átfogó áttervezés nélkül egy-egy másodpercet „átutaljanak" egyik úttól a másiknak. A közlekedéskorszerűsítési, úgynevezett „polgármesteri" program pedig folytatódik, s az év második felében már átépítési munkát is igényel. Így például valószínű, hogy a Jókai utca helyett a most még egyirányú Városház téri útra kanyarodhatunk ki balra nagy ívben a Szent István útról, s szintén ezen a főúton helyezik át a zebrát a Teleki utcai csomópontnál az egyik oldalról a másikra. Így a tervek szerint tovább javul a belvárosi közlekedés, aminek végleges áttervezéséről remélhetőleg mielőbb beszámolhatunk.

(A témával kapcsolatban várjuk az olvasók észrevételeit is.)
Átszervezték: Szükség esetén mód nyílik az úgynevezett „zöldidő-arányok" finombeállítására is.
Fotó: Krizsán Csaba CS0804_7837.jpg

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk bál pálinkával

Győr - Barokk tüzes pálinkával fogadták a tizenhatodik alkalommal megrendezett barokk bál… Tovább olvasom