Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Lakossági javaslatok a közmeghallgatáson

Mintegy ötven-hatvan érdeklődő jelent meg a győri önkormányzat közmeghallgatásán.
A csapadékos 2005-ös esztendő előhozta a vízelvezetés problémáit, ami a felvetett problémákból is látszott. Ugyancsak sok felszólaló bírálta az – elsősorban peremkerületi – utak és járdák állapotát. Többen az elfogadás előtt álló rendezési tervet kritizálták. A felvetések alapján Balogh József polgármester két intézkedést hozott.

A győri közmeghallgatáson a korábbi években két slágertéma volt – az utak és a járdák állapota –, most ez kiegészült a csapadékvíz-elvezetés és a rendezési terv problémáival. A közlekedés nehézségeiről beszélt mások mellett a gyárvárosi Balogh Gyula és a győrszentiváni Szántó László. Utóbbi volt az eseményen az egyetlen, aki politikai jellegű hozzászólást tett (azt mondta például, hogy hívő ember lévén hisz abban, hogy jövőre más városvezetést lát a közmeghallgatáson).

A győrszentiváni Ecker Gyula azt kérdezte, mikor számíthatnak tervszerű útfelújításokra az eddigi toldozgatás-foldozgatás után. Tráj Györgyné a likócsi Pesti út veszélyességét említette. A gyirmóti Szalai Lajos azt mondta, hogy a Pápa felé vezető 83-as főút gyirmót–ménfői kereszteződésében hosszú perceket kell várni, mire ki lehet fordulni

autóval. Hozzátette: a Bricostore és a Metro áruházba gyalog igyekvő dolgozók járda híján a szántáson vagy az árokban kénytelenek menni, ha biztonságban akarják tudni magukat. A bácsai Francsics István úgy fogalmazott: döbbenten hallja, hogy csúszik az Új Bácsai út továbbépítése, mert a régi Bácsai út mellett lakók között a hatalmas forgalom miatt már most is pattanásig feszült a hangulat. Több győrszentiváni sürgette a Vonal út megépítését, amely 35 éve szerepel a tervekben.

Tervszerűen egymilliárdból

A válaszokból kiderült: a város még idén 1,6 milliárdos hitelt vesz fel 37 út, híd és csomópont felújítására. A pénzből egyebek mellett Likócson felújítják a Pesti utcát, Gyárvárosban jelzőlámpássá alakítják az Ipar és a Nagysándor József utca csomópontját, illetve megtörténik az Ipar utca egy szakaszának rekonstrukciója. Balogh József polgármester úgy vélekedett, hogy a tervszerű útfelújításokhoz legalább évi egymilliárd, de inkább másfél milliárd forint kell. Erre 2001-ben volt példa, amikor a város eladta a kábelszolgáltatót, s a kölcsönfelvétel révén most is ilyen esztendő előtt áll Győr.

A Vonal út megépítése továbbra sem került ki a tervekből, de a fedezet előteremtésén túl még a Nemzeti Földalaptól és a honvédelmi tárcától kell hozzá területeket szerezni. A 83-as főúton közlekedők dolgát nagyban megkönnyítené egy kerékpárút építése, ami 60 millió forintba kerülne – erre többször pályázott a város, eddig sikertelenül. A győrszentiváni Váci-iskolánál kijelölt gyalogátkelőhely lesz, kiemelt közvilágítással. Elhangzott: az Új Bácsai út továbbépítése amiatt csúszik, mert a földtulajdonosok közül többen a város által kínált pénz ötszörösét kérik ellentételezésül, így elképzelhető, hogy kisajátítási eljárás lefolytatására lesz szükség.

A bácsai Kovács Sámuelné emlékeztette Helyes Pétert, a városépítési iroda vezetőhelyettesét, hogy tavaly biztosra ígérte a buszváró építését a Sövény és a Boglárka utca sarkára, azonban az mégsem valósult meg. A szakember annyit mondott: ezúttal nem ígéri meg, és reméli, egy év múlva már nem kell jönni ezzel a problémával.

Keserű Balázs javasolta: a város járjon élen abban, hogy támogatja nemcsak a panellakások, hanem a társas- és családi házak energiatakarékossági felújítását. Kifejtette azt is, hogy az önkormányzat felülvizsgálhatná megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos politikáját, és például napenergiával fűthetné a tanmedencéket. Helyes Péter elmondta: minden magasépítési beruházásnál megvizsgálják az alternatív energiaforrásokat, azonban jelenleg a napenergia felhasználása a magas árak miatt tíz-tizenkét év alatt térülne meg. A Lukács-iskola esetében kiszámolták a hőszivattyú alkalmazásának lehetőségét, s az eredmény 32 éves megtérülési idő lett.

Még kellenek területek

Keserű Balázs beszélt a csapadékvíz-elvezetés problémáiról is, a gyárvárosi Baranyai Sándor és mások mellett. A válaszokból kiderült: a város az 1997-es középtávú program alapján dolgozik, s az utóbbi öt évben 636,5 millió forintot költött ilyen célra. Kisbácsán az önkormányzat azért nem lépett előre, mert még nem tudta megszerezni a szükséges területeket, Győrszentivánnál pedig több, ilyen szempontból rosszabb helyzetben lévő városrész is van.

Nagy Péter, a Jedlik-középiskola igazgatója az Arrabona Nyugdíjas Egyesület alelnökeként azt kérte, a város még több pályázati lehetőséget biztosítson az idősek rendezvényeihez. Javasolta idősügyi tanács létrehozását és azt, hogy Győr pályázzon az idősbarát önkormányzat címre.

Szíj Zoltán volt önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a győr–péri repülőtér személyforgalma másfélszeresére, teherforgalma háromszorosára nőtt 2005-ben. Idén 40 százalékos bővülést terveznek. Arra kérte az önkormányzatot mint tulajdonost, hogy a veszteségek mérsékléséhez járuljon hozzá, mert a létesítmény rendkívül fontos Győr fejlődése szempontjából. Balogh József erre ígéretet tett.

A sárási Munkácsy Sándorné a rossz utak javítása mellett azt kérte, hogy a területet minősítsék át lakóövezetté. Kozmon Kinga, a főépítészi iroda megbízott vezetője arról tájékoztatott: a közgyűlés elé jövő csütörtökön kerülő rendezési tervben a falusias lakóövezet megjelölés szerepel.

A felszólalások hatására intézkedett a város

Balogh József polgármester a tegnapi városházi sajtótájékoztatón bejelentette: a – szerinte hasznos, eredményes – közmeghallgatáson elhangzottak hatására két konkrét intézkedést hozott. Az egyik azt célozza, hogy többet ne maradhasson hetekig szemét a Széchenyi téren a karácsonyi vásár után. (Erre Fehér Imre hívta fel a figyelmet csütörtökön.) Emellett megvizsgálják a Bácsai úti csomópontépítést, amellyel kapcsolatban Francsics István hanyag munkát említett és azt mondta, a friss aszfaltot máris felbontották. A polgármester beszélt arról is, hogy a sok észrevétel hatására minden érintettet, érdeklődőt várnak a rendezési terv jövő csütörtöki közgyűlési tárgyalására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötödik évét kezdi a likócsi Segítőház

Ha a régi 10-es főút mesélni tudna, tragédiákból és újrakezdésekből, munkába indulásból és… Tovább olvasom