Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Lakossági aggályok a sashegyi lerakóról

A 12 milliárd forintba kerülő hulladékgazdálkodási program megvalósítása jó üzlet, kiemelkedő jelentőségű beruházás a régióban. A Győr-Sashegy közelében élők azonban attól tartanak, ők ebből az üzletből csak rosszul jöhetnek ki. Lakossági fórumon tisztázták a kérdést.
A Győr-Sashegyen létesítendő hulladéklerakó volt a témája a győri városháza dísztermében tartott lakossági fórumnak. Valójában ennél sokkal többről volt szó, Győr és további 112 település jövőbeni hulladékgazdálkodása olyan óriási szabású fejlesztés, amely évtizedekre meghatározhatja a régió környezeti arculatát.

Ki kártalanítja őket?

Fórum lévén a rendezvényen a kevés kíváncsi ember mellett zömmel a sashegyi kiskerttulajdonosok voltak ott. Nagy Sándor, Ambrus Lászlóné és még többen is azt szerették volna tudni, őket közvetlenül hogyan érinti majd a Sashegyre kerülő mű. Attól félnek, ha nem módosítják a mai jogszabályokat, nem művelhetik kiskertjeiket, nem hasznosíthatják az ott termelt terményeket. Noha gyümölcstárolókat építettek a kiskertekhez, nagyon sokan kinn laknak – jó időben mindenképpen. Arra is kíváncsiak voltak, az értékcsökkenést ellensúlyozzák-e, magyarul kártalanítják-e őket, s arra mikor számíthatnak.

Kovács Barnabás ez alkalommal nem a Komszol kft. ügyvezetőjeként, hanem a nagyszabású hulladékgazdálkodási fejlesztés egyik vezetőjeként beszélt a programról. Elmondta: a hulladékgazdálkodási program sikere az óriási uniós támogatás mellett attól is függ, mennyire érzi magáénak a lakosság, mennyire fogadja el és támogatja. A megyeszékhelyen most ezer lakóra számítva található egy gyűjtősziget, a program megvalósításakor növelni kell ezek számát: nyolcszáz lakóra számítva egy-egy gyűjtőszigetet, ahová díjmentesen lehet vinni a műanyag palackokat, papírt, üveget.

Győrben most három gyűjtőpont található, ezekre esztendőnként ötezer köbméter otthon megunt és feleslegessé váló tárgyat visznek az emberek. Tizenkétezer lakónként működtetnek majd hulladékudvarokat, ahol tizenhárom edénybe helyezhető el ingyenesen a korábban lomtalanítás idején az utcasarkokra kivitt limlom az autógumitól a gyógyszer- és vegyszermaradékokig.

70 ezer hulladékgyűjtő

Létesül Győrben három átrakóállomás, a lakók családi és tömbházakban, toronyházakban kétféle edényben helyezhetnék el a hulladékot. Barna színűben a könnyen bomlót is tartalmazó, komposztálásra is alkalmas hulladékot, melyet heti gyakorisággal szállítana el a szolgáltatócég. A fekete gyűjtőedénybe a vegyes hulladék kerülne, amit akkor szállítanának el, ha megtelt és kihelyezi az ingatlan gazdája az utcára. Az elszállítás sűrűsége alapján kellene fizetni.

Ezek részei a programnak, s az is, hogy hetvenezer hulladékgyűjtő edényt kell beszerezni. Része továbbá a fejlesztésnek, hogy felszámolják az északnyugat-dunántúli régióban az eddigi illegális lerakókat és rekultiválják a területüket. Persze része a fejlesztésnek a sashegyi lerakó is – lerakó és semmiképpen sem szeméttelep. Egy szigetelt medence, melynek figyelőszolgálata lesz, vízgyűjtő és monitoringrendszere.

A lerakóra azután kerülne a szelektált hulladék, miután kigyűjtenék belőle a hasznosítható anyagot. A hulladékgyűjtő szigeteknek, a szelektív gyűjtésre alkalmas mostani szigeteknek, a hulladékba már nem kerülő, komposztálható anyagok kinyerésének köszönhetően csökkenne a mai egyharmadára a lerakóra kerülő anyag.

Nem az utolsó fórum

Győr és a régió uniós támogatásra pályázik, ám erre csak az esetben számíthat, ha a fejlesztés mindazokat az eredményeket eléri, amit most célul tűz ki. A feltételek nagyon szigorúak, a cél a környezet megóvása és ez nem a polgárok kárára, csak előnyére válhat. A fejlesztéshez a minden részletre kiterjedő környezeti hatástanulmány most készül, ehhez igazítják a megvalósítandó létesítményeket.

Azután lehet megmondani, hogy a sashegyi lerakó környezetében lévő mezőgazdasági kisüzemek, zártkerti ingatlanok tulajdonosainak mivel kell számolniuk. Akiket kár ér majd, kártalanítani kell. A hulladéklerakó témájában nem ez volt az első fórum, és nem a mostani az utolsó. A párbeszédet folytatni akarják, és bízni lehet benne, hogy megegyezésre jutnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűncselekmény lenne eladni a szolgáltatókat

Ménfőcsanak térségében nem, a Gardénia területén és Révfaluban azonban támogatja újabb… Tovább olvasom