Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Lakópark, ahol minden a kényelemé

Győrújfalu - Élénk visszhangra talált az a nemzetközi kiadvány, amely – győri tapasztalatokkal, közreműködéssel – az idősek számára kialakítandó otthonok tervezéséhez sorol fel ajánlásokat. A Győrújfalun a jövő hónapban kezdődő lakóparképítésben már elsődleges szempontok a Wel-Hops-ajánlások.
Az olasz, spanyol, angol, svéd és magyar (győri) együttműködéssel készült Wel-Hops-projekt 170 oldalas, többek között magyar nyelvű kiadványát – Ajánlások az idős emberek számára kialakítandó otthonok tervezéséhez –, mint már beszámoltunk róla (Kisalföld, szeptember 21.), sajtótájékoztatón mutatták be Győrött. Sikeres a kiadvány, tudtuk meg Józsa Anitától, a polgármesteri hivatal stratégiai és városfejlesztési csoportjának munkatársától, a projekt győri menedzserétől. A megye több részéből kérték már tervezők, a megyei építészkamara kiemelten ajánlja. A példányszám korlátozott ugyan, de még van belőle...

Hasznos ajánlások

A kiadvány magyarul még meg sem jelent, angol változata volt hozzáférhető, amikor a benne lévő ajánlásokat már felhasználták, terveiket eszerint alakították át, mondta el lapunknak Szakonyi Frigyes, az Újfalu Lakópark Kft. ügyvezetője. Győrújfalu határában, a város felőli oldalon 31 ezer négyzetméteren lakópark épül, főként az idősebb korosztály igényeit figyelembe véve.

A munkálatok 9 évnyi, igen alapos előkészítés után a jövő hónapban kezdődnek, s a kb. 3 milliárd forintos beruházás 3 év alatt valósul meg – írtuk már korábban (Kisalföld, 2007. július 31.). Összesen 246 lakás lesz, köztük 30 négyzetméteres garzon, 45 négyzetméteres, másfél szobás és 58 négyzetméteres, kétszobás. A lakópark azonban nem csupán ennyiből áll, akár önálló kistelepülésnek is mondhatjuk.
Minden helyben

A tervezéskor azt tartották szem előtt, mondja Szakonyi Frigyes, hogy az ide költözők gyakorlatilag teljes ellátást kapjanak helyben. Időskori sajátosságaiknak megfelelően.

Alapvető például, hogy minden létesítmény úgy készül, hogy a mozgáskorlátozottak se ütközzenek akadályba. A lakásokban fürdőkád helyett zuhanyozók lesznek, ezeket például a Wel-Hops-ajánlások szerint úgy tervezték át, hogy egy szintben legyenek a padlóval, ne kelljen fellépni, megfelelő kapaszkodókat helyeznek el. Számos hasonló „apróság" van még, amelyek azonban az idős ember számára fontosak, vagy éppen nélkülözhetetlenek.

Az építendő lakások mind magántulajdonúak lesznek, így senkit nem fenyeget a veszély, hogy bajba kerül, ha netán a lakóparktársaság csődöt mondana. A központi fűtés épületenkénti, a lakásokban külön is szabályozható, ami a fűtési költségek miatt meghatározó fontosságú. A lakásokhoz kis kertek tartoznak, hogy lehessen bennük módjával tenni-venni. De akár a telepítendő gyümölcsfasorokkal is elfoglalhatják magukat a lakók.

Szabadidős tevékenységre egyébként sokféle lehetőségük lesz. Épül köztéri sakktábla, tűzrakó hely szabadtéri sütéshez, a közösségi épületben műsorokat, programokat lehet szervezni. A kis „falunak" lesz saját kápolnája is. Nem maradtak ki a tervekből az üzletek, az étterem, a gyógyszertár sem.

Állandó felügyelettel

A lakópark nagyon fontos része lesz az úgynevezett ápolási épület, működésében megfelelve a kórházi ápolási osztályoknak, állandó nővéri felügyelettel, orvossal. (A beruházásnak ez a része államilag támogatott.)
A lakások társasházként működnek, ebben nem különböznek a másutt épültektől. Ami az ide költözőknek plusz, kötelező költség, az a 24 órás nővérszolgálat: egy-egy apartmanra havi 4800 forint jut. Ezenfelül a lakópark minden más szolgáltatását ki-ki az igényei, anyagi lehetőségei szerint használhatja. Az első ütemben, a jövő év novemberéig 48 lakás és az ápolási épület készül el.

Jellemző még, a tervezéskor mennyire a lakók nyugalmára, pihenésére koncentráltak, hogy autók csak a lakópark szélén lévő körúton közlekedhetnek, a belső terek hangulatát nem zavarhatják.
Az említett Wel-Hops-ajánlásokat (a kiadvány több százat tartalmaz) szerencsés módon egyre több tervező figyelembe veszi, de azért ezt ne nevezzük valamiféle „jótékonykodásnak", mert a piac is így követeli. Szerencsére.

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gardénia második élete

Győr - Nem tűnik el teljesen a nagy múltú győri Gardénia-gyár épülete: a két hatalmas üzemcsarnokot… Tovább olvasom