Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Lakóotthon Nyúlon sérült fiataloknak

A Márton Lakóotthonnal élhetőbb és boldogabb mindennapok várnak azokra a fiatalokra, akik október elején költöznek be a nyitásra kész intézménybe. A nyúli otthon jelenleg az egyetlen olyan bentlakásos intézmény a megyében, ami minden előírásnak megfelel.
A Fekete házaspár életművének is tekintheti annak az otthonnak a kialakítását, amit a jövőben 12 értelmi sérült fiatal vehet birtokba. A lakók és az őket támogató családok is régóta várnak erre a pillanatra, hiszen az értelmi fogyatékosokat 18 (legfeljebb 20) éves korukig a Bárczi-iskola fogadhatja: további elhelyezésükről a szülőknek kell gondoskodniuk.

A jelenlegi szociális ellátás és gondozás palettáját gazdagító Márton Lakóotthon Feketéék Márton nevű fiáról kapta a nevét – 17 évével várhatóan ő lesz a legfiatalabb beköltöző. A Híd a Jövőbe Értelmi Sérülteket Segítő Közhasznú Alapítványt két éve azzal az elhatározással hívták életre a szülők, hogy az kiemelten segítse a nyúli lakóotthon felépítését, működtetését.

Hat-hat apartman

Dr. Fekete Gábor bizonyára sokat álmodott a már kész épületegyüttessel, fáradhatatlanul szervezte a gyűjtést, engedélyek után szaladt és irányította a munkát. Felesége, Erzsébet figyelme a tető alá hozott otthon belső berendezésére irányult: a bútorok, a drapériák, a berendezés teljes harmóniájára.

A közös helyiségeken túl hat-hat apartmant alakítottak ki a fiúknak és a lányoknak. Mozgássérültet is befogadó szoba, fürdő és speciális lift is helyet kapott az épületegyüttesben, s bár kondigépekre már nem futotta a pénzből, a konditerem helye kész. Szövőműhely, közös ebédlő, nappali, a tágas udvaron pedig nyári pavilon várja az első lakókat, akik jelenleg összeszoktató táborban vesznek részt a Pilisben.

Fekete Gábor az otthon bejárásánál szerényen megjegyezte: ezt a szakmát az építkezéstől a tucatnyi hivatal engedélyeztetéséig tanulni kellett. Neki is. Szigorúak, de emberségesek voltak a hivatalokban, megértették a szülők és a civil szervezet szándékát. A bekerülés feltételeként szakértőkből álló bizottság döntött arról, hogy az otthonlakók hogyan tudnak alkalmazkodni, a családjuktól való elszakadás mennyire lesz zökkenőmentes. Beilleszkedésüket mindenesetre hét munkatárs, orvos és állandó gondnok is segíti.

A lakóotthon címe: 9082 Nyúl, Táncsics M. u. 174. Levelezés: 9012 Győr, Ybl Miklós u. 2/B. Tel.: (96) 447-816, www.martonlakootthon.hu. Számlaszámuk: HVB 10918001-00000018-64380000

Állami támogatás nélkül

Noha többször is pályáztak, sem a nyúli, sem a Mindszentpusztán épülő autistaotthon nem nyert pályázati pénzt a szaktárcától, ez pedig nagyon hiányzik. Nyúlon – lakónként – 2,1 millió forintot kell fizetni a hozzátartozóknak az emelt szintű ellátásért, aminek a felét egy összegben kéri a fenntartó, a másik felét részletenként törleszteni lehet. A havi ellátás jelenleg negyvenezer forintba kerül.

Számosan támogatták önzetlenül az alapítvány törekvéseit és így a rászorulókat

Kiemelt támogatók: Pentatranscoop Kft., Unitranscoop Kft., Agro-Clean Kft., Pannoncalor Kft., Petőagro Kft., Bramac Kft., Velux Kft., Budapest Bank, E.ON, Észak-dunántúli Gázszolgáltató Rt., Pannon-Víz, Hussmann Hungary Hűtőipari Kft., Trend-Fa Belsőépítészeti Kft., Vasútépítők Kft., Éduvíz Kft., Siva Bt., K-P-K Transcoop Kft., Dobrádi–Mohos Kft., Megoldás Kkt., Brico-Store Barkácsáruház, Szintetika Kft., Gardénia Rt., Kontúr Kft., Aqua Form Bt., Sellaton Rt., Vill-Korr Bt., Norland Center Kft., Allianz Hungária Rt., Jakab Könyvvizsgáló Kft., Lapcom Kiadó Kft., Mariann Galéria, KLES 2002 Kft., Geomedon Környezetvédelmi Kft.,
Schwarzmüller Kft., Brau Union Hungária Sörgyárak Rt., Facenter Kft., Pannonfa Kft., Fejes Ablak Kft., Monpet Kft., Forma Ablak és Ajtógyártó Kft., Nagy József műszaki ellenőr, Szakács Éva, Korognai János, Kun Mária, Pfilf Éva festőművészek, Farsang Sándor grafikus, Kelemen Zoltánné, özv. Gárdos Ferencné, Göncz László és neje, dr. Leitner László, Pósfai József, Szilai László, Zsidi Ferenc, Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Szabó Miklós alelnök és sokan még, akiknek szintén köszönik a segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr kulturális főváros címre pályázik

Európa kulturális fővárosa 2010-ben Győr szeretne lenni, a pályázati készülődés már javában tart,… Tovább olvasom