Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Lakógyűlés Sáráson: sokallják a közműfejlesztési hozzájárulást

Lakógyűlést tartanak a sárásiak az elkészült szennyvízcsatornázás ügyében az egyik érintett utcában.
Mintegy ötven sárási gyűlt össze délelőtt a városrész egyik utcájában.
Örülnek, hogy elkészült a szennyvíz-csatornázás első üteme, de sokallják az emiatti közműfejlesztési hozzájárulást, amit fizetniük kellene, a háztartásonkénti csaknem 400 ezer forintot.
Bárány István, a városrész önkormányzati képviselője - akit meghívtak a lakók a gyűlésre -, tájékoztatta az érintetteket a vonatkozó jogszabályokról és biztosította számukra, hogy betekintsenek a fejlesztés költségvetésébe.

Sokan ugyanis azt vetették fel, ,,miért került ennyibe a beruházás?". Ők úgy gondolják, maguk olcsóbban is el tudták volna végeztetni a munkát. A dokumentumok és a képviselő tájékoztatása alapján azonban többen belátták, reálisak a költségek, de számukra túlzottan megterhelőek. A ,,miért kell nekünk ennyit fizetni?" kérdés került előtérbe.

Bárány István azt javasolta, hogy mindenki mielőbb válaszoljon az önkormányzat levelére, amiben az értesítést megkapta a közműfejlesztési hozzájárulás fizetéséről. Levelükben az
ingatlantulajdonosok szerinte írják le, ismertessék egyéni helyzetüket, esetlegesen anyagi nehézségeiket és azt, hogy ha részletfizetési lehetőséget kérnek. Ugyanis elmondása alapján többen laknak a sárási ingatlanokban szükségből, mint ahányan oda be vannak jelentve, másrészt pedig tájékoztatása szerint Sárás fejlődő városrésznek számít, többen vettek itt ingatlant befektetési szándékkal, svájciak, németek, hollandok, szlovákok is. Nem szeretné a képviselő se, ha nekik a valós költségnél kevesebbet kellene fizetniük a csatornázásért, nem lenne a képviselő szerint igazságos, ha egységesen mindenkinek kevesebbet kellene fizetnie.

A gyűlést azzal zárta a képviselő, hogy a lakók nevében a jövő héten tárgyal a polgármesterrel és a megbeszélés eredményéről majd tájékoztatja a sárásiakat, újra találkozik velük.

Előzmény: Az elmúlt két hétben több sárási telefonüzenetben vagy szerkesztőségünket felhívva jelezte, hogy sokallja a csatornázásért kért hozzájárulást, azonban közülük senki nem akart névvel nyilatkozni.

Olvasóink írták

 • 8. daszi 2011. november 15. 13:24
  „Szakcsy!
  Egy Győr melletti kis faluban ahol kb szintén 300 an laknak, 200 ezer volt a csatornázás. Ebben a bekötés a házba + az utak rendbetétele is szerepelt. A cég aki itt csatornázott ők csatornáztak a Szitásdomb lakóparkban is. Mivel ez a terület teljes csőd szerintem mi fizetjük azt is. És az egyoldalú szerződés felháborító. Az a durva hogy ha olvastad a levelet fenyegetésbe meg át. Mit gondoltak ezek a családok karácsony előtt honnan fognak előteremteni közel fél millió forintot? És elidegenítik a házakat amelyeket mindenki két kezi munkával épített meg teremtett meg?!......”
 • 7. Szakcsy 2011. november 15. 12:22
  „maresz55, gratulálok, szerintem is innen fúj a szél
  akkor már kerekítsük fel, legyen inkább 500, az itt lakóknak mindegy, nem?
  nagyon felháborít az egyoldalú kommunikáció!!!
  nem tudom a város egyéb területein mennyit fizettek a csatornázásért?? erről lehet vmit tudni, pedig ott biztosan nem murvás utat kellett felbontani...”
 • 6. daszi 2011. november 14. 12:17
  „ez az összeg telkenkénti ár. Tehát dupla telek dupla pénz.Még akkor is ha egy olyan épület van a telken ahova egy lapát fér csak be.
  Kiváncsian várom kedves Bárány úr a magyarázatát.....
  Ja és itt emberek életvitelszerűen laknak nincsenek ingatlanjaink a városba ahogy ezt Ő kijelentette. Itt nem( csak) rászorultak élnek hanem normális dolgozó családok akik ideköltöztek mert olcsóbb volt a telek, vagy már meglévő kerti házukat építették át. Ez nem luxus terület ( mert ezt is állította). Itt mindenki maga rendezi a portáját mindenféle segítség nélkül. Az önkorm. területeket mi magunk rendezzük, fűnyírás stb mert már benőtt volna minket a parlagfű.Az utakat saját költségből foltozzuk, tömködjük hogy az autóink ne menjenek totál tönkre. És nem terepjáróink és egyéb luxus autóink vannak. Mi benyújthatjuk utólag a költségeinket?
  Bárány úr! Ne kreáljon felesleges feltevéseket.....”
 • 5. maresz55 2011. november 14. 06:47
  „Kérem olvassák a 2011.07.28.-án megjelent cikk kivonatát:...

  "A csatornázás első üteme Sáráson 70 ingatlant érint, a városrész területének 20 százalékát. Itt kiépítik az úgynevezett gerincvezetéket összesen 700 méter hosszan és minden ingatlanhoz biztosítják a bekötővezetéket.

  Az önkormányzat a beruházásra saját forrásból bruttó 41 millió forintot költ.!!!!!!

  Szabó Gábor egyelőre még a sárásiak türelmét kéri, hamarosan értesítik az érintetteket a közműfejlesztés részleteiről,......."

  Az átadott költség összesítő valóban tartalmaz ilyen számot, de itt jön a lényeg nem tudni miből tevődik össze,pontosan ezt vitatjuk, illetve a nyilatkozott Szabó úr a fenti idézet szerint azt mondja : ÖNKORMÁNYZAT SAJÁT FORRÁSBÓL BRUTTÓ 41 MILLIÓT KÖLT!!!!
  Na most akkor hogy is van ez!! Mi vagy ők fizetik!! Kifizették, így is nyilatkozott az illetékes önkorm. ügyintéző, a megkérdezésünk nélkül, mert nyilván úgy gondolták hogy ez nem a lakosságot fogja terhelni, most meg kell a negyedévedhez a pénz- gondolták hátha bejön egy kis plusz.
  Az én olvasatomba ebből ez jön le.”
 • 4. maresz55 2011. november 13. 14:01
  „Ezen a megbeszélésen egyöntetűen arra a véleményre jutottak a megjelentek, hogy súlyos mulasztások történtek azzal hogy nem lettek bevonva az érintettek a beruházás előzményeibe és folyamatába, csak kaptak egy felszólító levelet a fizetésre dec.31.-ig!, s ha nem teljesítenek, akkor jelzáloggal terhelik ingatlanjaikat. Egyöntetű vélemény, hogy kérjük a polgármester úr kivizsgálását arra vonatkozóan, hogy e tekintetben hol követtek el mulasztást, 70 ember ilyen arányú megterhelése súlyos terheket ró az egyénekre. Nem értünk egyet azzal, hogy külön-külön kerüljön elbírálásra az egyének befizetési kötelezettsége, bár ez van leírva, de ilyen a rögtönzött fórumon nem hangzott el kérésként ezt csak az önkormányzati képviselő úr javasolta. Elhangzott azonban tényként az, hogy kérjük a mindenre kiterjedő teljes körű tájékoztatást a beruházás részleteiről, hozzájárulási kompenzációt, vagy 5-10 éves futamidejű kamatmentes hitelt. Az önkormányzat részéről küldött "Megállapodás" tervezet egyoldalú,a jogainkat semmibevevő, az önkormányzati rendeletre történő hivatkozás csak a terhelő vonatkozásban jelenik meg, a lehetőségek, a kedvezményeket igénybevétele csak a "tudatos" utánanézéskor derül ki.
  Arra is várunk választ, hogy a már vízi közmű pótló berendezéssel bírók mentesek e a hozzájárulás megfizetése alól. Ha szükséges szakembereket vonunk be érdekeink együttes érvényesítéséhez, mert meggyőződésünk, hogy nemcsak a sárásiak (70) érdeke, hanem Győr-révfalu kiemelt érdeke is volt a beruházás.Tehát sok a megválaszolatlan kérdés.
  Az együttes fellépés eredményessége érdekében arra kérek minden sárásit aki olvassa szintén írja meg véleményét.!!”
 • 3. kövi01 2011. november 13. 08:23
  „Mi régóta kint lakunk Sáráson, magyarok vagyunk, és nem befektetési szándékkal vettük a telket és a "hétvégi házat". A képviselő Úr által elmondottakhoz annyit, egy holland idős házaspárnak van itt hétvégi háza -szerintem ez nem befektetés- egy idős magyar-német áll.polg.hölgy lakik itt a kiskutyájával, a "svájci" meg közel 10 éve eladta a telkét. a szlovákoknak meg csak a gépkocsijuk szlovák, Információkat frissíteni-e kellene a képviselő Úrnak! A terület tudtommal "falusias lakóövezet", innentől kezdve nemcsak a sárásiak miatt kellett a csatornát bevezetni, hanem az önkormányzat kötelessége is ezáltal. Erre a pénz 2007-ben már meg is volt az Eu támogással együtt -mert kaptunk rá-, de valahogy nem jött össze a munka. Pedig a műszaki felmérést el is végezték akkor, mert a házunk előtt is mértek, az ő elmondásuk szerint, "mert jön a csatorna". Mivel itt nem a leggazdagabbak laknak, és erről tudomása van az önkormányzatnak is, az itt lakók elvárták volna, hogy előzetes tájékoztatást kapjanak a "befizetendő összegekről", költségekről. Ezt a gáz bevezetésénél megtették, de most elmaradt. A közbeszerzésről nem szeretnék beszélni, mivel "Magyarországon élek", azt ismerem. De kérdezném, hogy egész Sárás becsatornázására tavaly még 47 millió ft-t állapítottak meg -összesen 47 millió forintba fog kerülni az önkormányzatnak- ezt a médiában is akkor megerősítette az önkormányzat. Nem értem, hogy fog kijönni az összeg, ha 400.000 ft-t kérnek családonként, telkenként -van akinek két telke van, mert régen az egymás mellett levőket családok vették meg-. A befolyt összeg bőven túllépi a 47 milliót. Ha kfizettetik az egészet, akkor egész Sárásra bevezethették volna a csatornát. Az önkormányzat által kiküldött szerződésben le kell mondani a tulajdonjog formálásáról, annak tükrében is, hogy az egész összeget az itt lakókkal fizettetik ki. Aki nem fizet, ráterhelik a házra. Ebben az esetben ha kölcsön van a házon "KOMOLY PROBLÉMÁK " adódnak. A fizetési határidőt 2011.12.31.-vel megállapítani ebben a gazdasági helyzetben kicsit merész volt. Az lenne a Polgármester Úrhoz a kérésünk -több lakó nevében szólva-, hogy akiknek még nem vezették be a csatornát, biztosítsa a kellő tájékoztatást az előre látható költségekről, továbbá részletfizetés esetén akár rövidebb időszakra is, de kamatmentes fizetést állapítson meg. Továbbá az lenne a kérésünk, hogy a tájékoztatás és minden nemű erre vonatkozó lakógyűlésekből hagyjuk ki a képviselőnket, mert csak azt mondja mit nem lehet, de a megoldások keresése nem erőssége. Ez megnyilvánult abban is, maikor kértük a Kis Tulipános Ált.Iskola elé gyalogos átkelőhely felfestését. Erre a kérdésre is csak azt kaptuk szóban tőle, hogy "NEM LEHET". Előre is megköszönöm az illetékeseknek, hogy megpróbálnak segíteni!”
 • 2. Egysárási 2011. november 12. 23:04
  „Azt, hogy reálisak a költségek, egy sárási sem látta be, mindössze elfogatták a megmásíthatatlant!!!
  A költségvetés horrorisztikus, 650fm-re 26.902.000.- forintért!!!! Ez 385e forint fejenként!!!!
  Az egész beruházás a területre, el fogja érni az 1.6 milliárd forintot (útbontás-építés nélkül-mivel nincsen)!!!
  Csak hogy még szebb legyen, a szerződésbe belefoglalták, hogy ha nem kötsz rá akkor ráterhelik a jelzálogot a házadra! Közbeszerzés!
  Bocsika!!
  Én mint sárási ott voltam személyesen a találkozón és semmi másról nem szólt, mint a kedves képviselőnk gyártotta a nemeket, hogy ezért nem és azért nem támogatja a beruházást az önkormányzat. Ja, mert ugye egy forinttal sem támogat minket, ÖNKÖLTSÉG!!! holott az önk. érdeke is mivel, van némi gondja az alattunk futó ivóvízzel!
  Képviselőnk kis, egyszerű ötleteivel próbálta feldobni a hangulatot, hogy írjunk levelet az önkormányzatra és hivatkozzunk szociális helyzetünkre, jelzálog hitelünkre... és kérjünk támogatást. Ötletnek nem rossz.. de nem több annál!!! Várjuk szeretettel, hogy mit tud tenni a választó polgáraiért, hogyan képviseli érdekeinket a Polgármester Úr előtt! Egy Sárási”
 • 1. Beresforder 2011. november 12. 14:45
  „Akkor az én verzióm.
  400000 forintból 15-20 fm csatorna biztosan megépíthető, így amennyiben az ár tartalmazza a bekötést egészen az épület faláig, egy aknával együtt, akkor a fenti összeg reális, mivel átlagosan 8-12 m bekötéssel számolva még 3-6 m gerincvezetéket is kifizet a lakó. Azaz 20 m telekszélesség esetén a szembe szomszéddal együtt a telkek előtti csatornaszakasz felét még fizetik. Ez elég komoly önrész, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az egyéb munkákba (pl. szennyvízátemelő, bár nem tudom van-e itt, Pannon-Víz haszna :-), stb.) komoly uniós támogatás is van. Ráadásul, a lakók a csatorna használatáért havi díjat is fognak fizetni.
  Nem tudom hogyan jött ki a 400000 Ft, de remélem nem személyenként számoltak, mivel a bekötés száma telkenként (családi házanként) 1 db, így 1 db bekötést kell megfizetni. Hiszen az esetlegesen 150 fő ott lakó a 150 mosogatásért, a 150 fürdésért, a 150 wc lehúzásért 150-szer annyit fizet majd havidíjban, mint 1 ember. Feltételezem (családi házanként) a 150 egy helyen lakónak nem lesz 150 mosogatója, 150 fürdőkádja és 150 wc-je, hogy mindet egy időben használja. :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött Öttevényen

Baleset Öttevényen,a főúton két személyautó ütközött. Súlyos sérült nincs, az érintett útszakaszon… Tovább olvasom