Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Lakcím kell az agyhártyagyulladásban szenvedő kisfiú gyógyulásához

Az édesanya nem akarja otthonba adni fiát. Endike kétévesen egy agyhártyagyulladás elleni oltás után összeomlott.

A győri Bárczi Gusztáv készségfejlesztő speciális szakiskolába hordják nap mint nap, hamarosan azonban nem lesz ideiglenes győri lakcíme a kisbéri családnak. Akkor pedig más iskolát kell keresni.

Aggódó anyuka viszi gyermekét nap mint nap a győri Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskolába. Kiss Endre Medárd egy oltás után lett rosszul, és sokáig azt hitték, állapota nem javulhat, élete végéig vegetálnia kell.

Szerencsére nem így történt. Sok-sok megpróbáltatás, vizsgálat, gyógykezelés után jutott el az édesanya és kisfia odáig, hogy Endike már jár, játszik. De még nem beszél. A család alapvetően Kisbéren lakik egy családi házban.

A férj és a másik három gyermek is odafigyelést igényelne, de a maga is komolyan beteg Kissné Dezső Mária leginkább csak a legkisebbel tud foglalkozni. Győrben egy ideiglenes lakcímen élnek... éltek idáig. Ez a cím kellett ahhoz, hogy a Bárcziba járhasson a kisfiú.

"Győrben a Bárczi van hozzánk elérhető távolságban. Kiváló iskola, nagyon elégedettek vagyunk azzal az emberséges munkával, amit a gyerekek érdekében végeznek. Itt vagyunk mindenképpen a legjobb helyen. Ráadásul a saját megyénk hasonló intézetébe órákig tartana eljutni.

Nem tudok vezetni, egy környékbeli nyugdíjas bácsi vállalta, ha otthon alszunk, elhoz minket egy kevéske pénzért. De Endike nem járhatna az iskolába – ahol egyébként nagyon sokat javítottak az állapotán –, ha nem lenne egy ideiglenes győri lakcímünk. Ez azonban sajnos megszűnik, valószínű mennünk kell innen."

Édesanya és gyereke. Kétséges, meddig érezhetik otthon magukat a Bárcziban.
Édesanya és gyereke. Kétséges, meddig érezhetik otthon magukat a Bárcziban.


Az édesanya félelme jogos, Borsfai László, a Bárczi igazgatója csak megerősíteni tudja azt, hogy intézményük megyei fenntartású, így bármennyire is indokolt lenne a közlekedés, a könnyebb bejárás a kisbéri gyereknek, ha nem lesz győri lakcímük, nehéz helyzetbe kerülhetnek.

"Kétségbe vagyok esve. Hol kapja meg ezután a kezelést Endike, amire szüksége van? Lakás kellene igazából Győrben, de esélyünk sincs arra, hogy a kisbéri házunkat megvegyék. Hirdettük, de senki nem jelentkezett. Arról nem is beszélve, hogy a másik három gyerekem, a férjem ott találták meg a saját életüket."

Mivel az autóval való bejárást nem helyettesítheti a busz, Endike azonnal rosszul lesz bármilyen tömegközlekedési eszközön, a legjobb lenne egy bármilyen győri lakás. De hogyan, miből, kitől?

Az édesanyának állandóan a fia mellett kell lennie, letörölni a száját, etetni, vigyázni rá. "Nem akarom intézetbe adni. Voltak, akik ezt kérték számon rajtam. Ő is az én gyerekem, és hiszek benne, mellettem tud csak kilábalni ebből a bajból.

Most abban bízom, talán a jó szándék felülírhatja a törvény betűjét. Amit lehet, megteszek, de munkanélküliként, magam is betegséggel küzdve most már csak abban bízhatok, valaki segít nekünk."

Olvasóink írták

 • 7. bali00004 2011. november 04. 15:46
  „6. SiLa
  nem ötletelgetés. vélemény! :-) ha így neked jobb. látom nálad nagyobb a probléma, mint gondoltam:-)”
 • 6. SiLa 2011. november 04. 10:12
  „Ha valaki nem tud segíteni, akkor ne itt ötleteljen, hogy kinek lenne a feladata-kötelessége a segítség nyújtás.
  A Kiss családnak azt kívánom, hogy minél előbb rendeződjön a problémájuk.”
 • 5. bali00004 2011. november 03. 19:37
  „a győri polgmester Sanghajba el tudott menni, akkor itt is tud segíteni! persze, ha akar. gondolom, ha bele fér a a Fidesz ország imidzsébe, amit most kezdenek. itt az alkalom. <moderálva> hogy legyen egy jó pontotok is.”
 • 4. yuing 2011. november 03. 17:26
  „Senki sincs a Parlament-ben a sok ....élőkközt aki segítene????????? Talán egy üres kis házikót feajánlhatnának hiszen kitelne egyesek...jóíndúlatából??Vagy mégsem????”
 • 3. thermál 2011. november 03. 17:06
  „Kedves közszereplő nagyjaink, most tehetnének ezért a családért, a gyerekért. Persze ez az eset nem jár együtt szalag átvágással, nézőközönséggel. De lehet segíteni, ha esküjüket betartva, esetleg névtelenül, szerényen a lelkiismeretük megnyugtatásáért.”
 • 2. Totya 2011. november 03. 15:04
  „Esetleg itt kéne próbálkozni ennyi baj után, talán tudnak segíteni:

  http://www.szellemvilag.hu/elerhetoseg-szellemvilag/elerhetoseg

  http://www.youtube.com/watch?v=ZKnamlyWPDg

  A Frizbiben:
  http://www.youtube.com/watch?v=YU7Pfa0p-m8”
 • 1. kisember1 2011. november 03. 13:27
  „A probléma tehát nem csak az, hogy bejelentett lakcím kellene papíron, hanem tényleges itt tartózkodás, ugye jól értem?
  Sokan küzdenek azzal, hogy ideiglenes lakcímre jelentik be a gyermeküket az adott körzetbe, hogy ezeket a speciális intézményeket igénybe vehessék. Sajnos ugyanis, ha nem körzetes, elmehet a sérült kisgyermek, mehet, amerre lát. Ha azonban időközben változik a helyzet, tényleg kirakhatják a kisfiút? Erre csak az jutott eszembe, hogy a normál rendszerben, ha csak a felvétel és tanévkezdés idejére lakik valaki a körzetben, utána nem hallottam, hogy kirakható lenne, vagy mégis? Micsoda rendszer ez?
  Szebb napokat a családnak és kitartást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móra: kommunikációs szakközép-iskolai osztály indul

Média tagozatos hagyományait megújítva kommunikációs képzést indít a 2012/2013. tanévben az… Tovább olvasom